Neda Ibrajter: „Sunce”

Edicija: PRVA KNJIGA
60 str, broš. povez, 12 x 20 cm, 2021. god.
ISBN 978-86-6029-548-6

Cena: 400 din

Poručivanje putem WEB KNJIŽARE:

Ova knjiga objavljena je na osnovu konkursa za objavljivanje pr­vih knjiga mladih autora koji su raspisali Banatski kulturni centar Novo Miloševo i Grad Kikinda za 2021. godinu. 

***

...ovo delo koje sam pročitala u dahu – ne toliko zbog njegove neobimnosti u broju stranica, koliko zbog pitkog stila i jezika kojim se autorka služi – držalo je moju pažnju na zavidnom nivou, te ni na trenutak nisam pretpostavila da se iza napisanih redova krije četrnaestogodišnja devojčica starinske duše.

Pripovetka Sunce Nede Ibrajter počinje predstavljanjem dečaka koji je ujedno i glavni junak. Njegovo ime je David, on je sin Johana i Ane, a brat Adama i Jovane i to je gotovo sve što zna o sebi. Nećemo prevideti da su imena, veoma verovatno, simbolično izabrana i da se posredstvom njih aludira na biblijski kontekst i religijsku notu koja je u životu održala nejako dete čije je detinjstvo prekinuto, a koje je rešilo, iako još uvek ima mlečne zube, da piše kako bi se oslobodilo boli. Katarzičnu moć pisanja autorka prepisuje Davidu, no isto bih rekla da primenjuje i sama – i ona je dete koje kroz reč upućuje vapaj, žudeći za boljim životom svih nas.

O Davidu ubrzo saznajemo da pamti samo majčinu ljubav, da ne zna i ne razume šta je vera, da je u logoru naučio da broji do pedeset i jedino u šta je siguran jeste to da je Jevrejin i da mu – pored svega što su mu oteli i ubili – uspomene ne mogu oduzeti.

Ova mlada i izrazito talentovana književnica otisnula se u stvaralačke vode birajući zahtevne i osetljive teme kao inspiraciju. Njena zainteresovanost za Holokaust i položaj Jevreja za vreme Drugog svetskog rata približava je interesovanjima Danila Kiša, stoga verujemo da je mladoj nadi umetničkog neba jedan od uzora upravo pomenuti velikan kojeg svrstavamo među najbolje pisce savremene srpske književnosti.

O stilu, poetici i tematskim krugovima koje mlada književnica otvara u okviru stvaralaštva koje ispisuje verujemo da ćemo tek govoriti u godinama koje nam predstoje, stoga ćemo prvu recenziju njene prve knjige, koja je zasluženo nagrađena na konkursu koji su Banatski kulturni centar i grad Kikinda objavili 2021. godine, završiti sa iskrenim čestitkama i verovanjem da će srpsko književno nebo u decenijama koje dolaze biti obogaćeno još jednim suncem – inspirativnim redovima koji će ostati iza pera talentovane Nede Ibrajter.

Msr Milana Poučki