Vesna Špirić: „Još uvek sanjam”

Edicija: PRVA KNJIGA
116 str, broš. povez, 13 x 20 cm, 2021. god.
ISBN 978-86-6029-549-3

Cena: 500 din

Poručivanje putem WEB KNJIŽARE:


Ova knjiga objavljena je na osnovu konkursa za objavljivanje pr­vih knjiga mladih autora koji su raspisali Banatski kulturni centar Novo Miloševo i Grad Kikinda za 2021. godinu. 

***

Prva pesnička zbirka Vesne Špirić predstavlja pravo poetsko i književno osveženje. U doba kada se stihovi sve manje pišu a drugi književni rodovi ponekad zamagljuju njihovu vrednost, pojava ove zbirke znači potragu za novim značajem i jedno novo i posebno čitanje poezije.
Teme kojima se pesnikinja bavi univerzalne su i suštinske – nada i vera, prijateljstvo, prolaznost vremena, lepota, sloboda, mir i nemiri, no ipak, u zbirci se najviše prepoznaje i oseća – ljubav. To je ta „crvena nit“ koja boji, ulepšava i daje koherentnost, lakoću, ali i dubinu stihovima koji su pred čitaocem.
Ono što je značajno, a šta čitalac može da oseti u čitavoj zbirci (ne sme se smetnuti s uma da je ona ipak tek prva), velika je radoznalost mlade književnice, traženje ličnog književnog puta, šarmantno lutanje kroz teme i simbole, protkano mladalačkim idealizmom i željom i nadom da se svet može menjati.
A šta je važno u poeziji ako ne to.

Srđan Mijalković


Koordinate pesničkog sveta Vesne Špirić kreću se oko tema karakterističnih za modernističke pesnike, pesničko ja stupa u relaciju sa svetom preko svoje senzibilnosti i senzualnosti, saznaje ga, komentariše, nadvladava, približava mu se sećanjem, obraća mu se dubinom razumevanja, prihvatanja, s ljubavlju, bez rezignacije i bola.
Njen izabrani svet je intimistički i svet univerzalnog, prelazi iz jednog u drugi kako bi iskustvu i ličnim doživljajima dala patinu vedre pomirenosti, predočila životne zaključke o prirodi ljudskog
karaktera, smisla prijateljstva i života u sadašnjem trenutku.
Ova zbirka pleni toplinom, vedrinom, jasnoćom slika i stavova.
Tatjana Janković