JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

О Сими Цуцићу

У првим годинама после ослобођења, Сима Цуцић свој књижевни рад наставља градећи га на прогресивној идејној мисли, с обележјем социјалне литературе. У домену прозе и као књижевни критичар окренут је књижевном стварању за децу и омладину.
Сима Цуцић рођен је 20. марта 1905. год, у Беодри (данас Ново Милошево). Потиче из сеоске занатлијске породице. Четвороразредну основну школу завршава у родном месту, а нижу гимназију (данас основну школу) у Кикинди. Учитељску школу успешно завршава 1925. год. у познајтој Сомборској учитељској школи, где упознаје Жарка Зрењанина, који га уводи у свет књиге и литературе социјалне и социјалистичке садржине. Након трогодишње учитељске праксе у Драгутинову (пре Карлово, данас Милошево) и Елемиру као и положеног стручног испита у Вршцу 1928. год. примљен је на вишу педагошку школу у Београду, на групу за југословенску књижевност и српскохрватски језик. По завршетку студија 1931. год. постављен је за наставника Грађанске школе у Великом Бечкереку (данас Зрењанин). По ослобођењу града октобра 1944. постављен је за шефа Просветног одељења Војне области за Банат, а већ 1945. за шефа Просветног одсека Окружног народноослободилачког одбора у Зрењанину. На тој дужности остаје кратко, јер већ у јесен 1945. постаје директор Гимназије у Зрењанину. На овом положају остаје пуних десет година, све до 1955. год., када је изабран за професора Више педагошке школе у Зрењанину за предмет – Историја југословенске књижевности. На тој дужности је све до пензионисања 1965. год.
Сима Цуцић је свој рад у књижевности започео још као ђак Учитељске школе у Сомбору. Године 1925. часопис Књижевни север у бр. 1. објављује му песму Ноћ. Наредне године градска штампарија у Суботици штампа му књигу Псалми у данима чезнућа – песма у прози. Године 1936. објављује књигу приповедака намењену ученицима основне школе под називом Равничари.
Године 1937. Сима Цуцић у часопису Грађанска школа, бр. 5-7. отворено полемише о ваљаности Наше дечије књижевности (полемика је објављена те исте године и у форми књиге). У уводу те књиге С. Цуцић пише: „Од оснивања дечје и експерименталне психологије, почиње шири, обимнији и прави интерес за дете, његов интимни живот, душевне потребе уопште. Тиме је отворено дечје питање, и дечја књижевност, обогаћена новим, научним тековинама и открићима, почиње своју велику делатност. Кидају се многе традиције и заблуде...” С. Цуцић сходно својим уводним речима, настоји да се и тада, као и данас, у тако важном питању оде напред. Већ 1938. објављен му је роман IVб напред. Овај роман значајан је прилог нашој књижевности за младе, која се развија између два светска рата. Овај роман је на румунски језик превео Михаи Цондали, а објављен је у издању издавачке куће Либертатеа 1954.год. Следе романи И Моца хоће у школу у издању Матице српске, у библиотеци Савременици 1946; на корици књиге цртеж ОШ „Дудовац”, а у књизи бројни цртежи из ђачког живота чине књигу још занимљивијом и вреднијом. Штета што књига не поседује податак о аутору тих цртежа, јер остаје дилема да ли је то рад учитеља Симе Цуцића.
Године 1948. следи Цуцићев нови омладински роман Први кораци у издању Матице српске у Новом Саду. У ствари, то је књига-дневник његовог бившег ученика Јове Савића. С. Цуцић у предговору те књиге истиче важност успостављања што искренијих и што здравијих контаката између ученика и наставника, а у том спознавању с ђацима вођење ђачких дневника је најбољи начин. Године 1951. Матица српска, издавањем Цуцићеве књиге Из дечје књижевности – осврти и чланци, крунише један напоран и надасве успешан рад и труд аутора. У тој књизи су прикупљени чланци Симе Цуцића а (који су објављени у Летопису Матице српске до 1950) у којима је настојао да укаже на оно што је ваљано и добро у нашем књижевном наслеђу, у преводној књижевности издвајајући при том оно што ће заиста моћи да обогати машту и пробуди људска и социјална осећања нашег детета и омладинца. У књизи Из дечје књижевности II објављени су Цуцићеви осврти и чланци из Летописа у периоду 1951-1959. Књигу је објавила зрењанинска Улазница 1974. год. Др Крешимир Георгијевић у поводу те књиге пише: „Сима Цуцић је скретао пажњу на дечје писце који то заслужују својим великим и несумњивим квалитетима. У томе се показивао као сигуран и поуздан и префињени судија.”
Већ 1978. год., по избору Драгољуба Јенкића, Градска библиотека „Ж. Зрењанин” у Зрењанину издаје књигу Симе Цуцића Огледи из књижевности за децу. (Ово је уједно и прва књига у издању ГБ.) Посебну вредност те књиге чини и први пут објављена библиографија радова Симе Цуцића, коју је израдио тада библиотекар наше Библиотеке Вучина Шћекић. Са преко 300 библиографских јединица успео је да упозна нашу средину и ширу јавност са значајним доприносом С. Цуцића дечјој књижевности.
Године 1979. за ту књигу Сима Цуцић је добио Змајеву награду.
Поред наставничког и књижевног рада, Сима Цуцић је активно деловао и у Матици српској у Новом Саду. Био је члан разних комисија и одбора Матице, а једно време и председник њеног Књижевног одељења.
По одласку у пензију 1965. год., за време управниковања Радојице Томашевића чика Сима, како смо га звали, редовно је долазио у Градску библиотеку и ишчитавао сву дневну штампу, књижевне часописе и дечју књижевност. Није се могао одвојити од књиге и њених корисника. Увек је био спреман за полемику, критику и давање савета. Умро је тихо, како је и живео, 14. августа 1988. год. у Зрењанину, сахрањен на Томашевачком гробљу.




Конкурс на тему: Како је слатко сањати; 2008.

Додела награде Сима Цуцић за дечје радове


Додела награда у свечаној сали Народног музеја у Зрењанину.


На основу конкурса који је расписао Банатски културни центар поводом манифестације Пролеће Симе Цуцића, а везано за ученике основних школа у Републици Србији, за најбољу песму, причу, есеј (један рад по ученику) на тему Како је слатко сањати, жири у саставу:
- проф. др Славољуб Обрадовић, ванредни професор Филозофског факултета у Нишу,
-Радован Влаховић, књижевник, директор Банатског културног центра и
- Марина С. Грујић, књижевница из Зрењанина
донео је следећу одлуку да плакету са ликом Симе Цуцића и поклон књиге добију следећи ученици:

I место:
- Радован Прекајски VII-2, ОШ Ђорђе Јоановић, Ново Милошево,
настaвник Владимир Голушин
- Јована Филиповић IV-1, ОШ Милан Ракић, Медошевац,
- Миљан Крстовић VI-1, ОШ Иво Андрић, Ниш,
наставница Мирјана Милошевић

II место:
- Даница Стевановић V, ОШ Добрила Стамболић, Сврљиг,
наставник Дамир Јоцић
- Јухас Жолт VII-2, ОШ Ђура Јакшић, Српска Црња,
- ОШ Трајко Перић, Велико Ропотово, Ранилуг,
наставница Катарина Ристић-Илић

III место:
- Анђела Лончина II-2, ОШ Доситеј Обрадовић, Бочар,
- Дуња Пауновић IV-4, ОШ Димитрије Тодоровић-Каплар, Књажевац, наставник Желица Петровић
- Слађана Бербаков VII, ОШ Ђорђе Јоановић, Ново Милошево,
наставник Владимир Голушин

Због великог одзива на конкурс (преко 560 радова из целе Србије), редакција Банатског културног центра донела је одлуку да додели плакете похвале и подршке следећим ученицима:

- Никола Одаџић VIII-1, ОШ Станчић Милан-Уча, Кумане,
наставница Тијана Блажин
- Маја Средојев, VII-1, ОШ Свети Сава, Кикинда
- Марко Апостоловић IV-ф, ОШ Чаки Лајош, Бачка Топола,
учитељица Шуша Марица
- Тијана Пауновски VIII-2, ОШ 4.октобар, Глогоњ,
проф. Драган Димитријевић
- Драган Мирковић VII, ОШ Душан Дугалић, Београд
- Катја Димов I, Песничка радионица, Народна библиотека Детко Петров, Димитровград, ментор: Елизабета Георгиев
- Иван Зрнић V-2, ОШ Вук Караџић, Зрењанин,
наставница Мирјана Сигети
- Исидора Савовић VI-2, ОШ 21. октобар, Крагујевац,
- Амра Хабибовић III-1, ОШ Десанка Максимовић, Нови Пазар
- Данило Никачевић VII-5, ОШ Јован Јовановић Змај, Сремска Каменица, проф. Нера Рикић
- Јевђеније Јулијан Димитријевић VIII-4, ОШ Ратко Митровић, Чачак
- Слађана Глумчевић VII, ОШ Милош Црњански, Хртковци
проф. Берина Миловић

Књижевна манифестација ПРОЛЕЋЕ СИМЕ ЦУЦИЋА 2008.


Културна манифестација ''Пролеће Симе Цуцића'' први пут се одржавала ове године у Новом Милошеву, родном месту књижевника и критичара Симе Цуцића, под покровитељством Банатског културног центра.
Програм манифестације ПРОЛЕЋЕ СИМА ЦУЦИЋА
20-22. марта 2008.

20. марта 2008.


9:30 - 11:00 – скуп учесника округлог стола у Банатском културном центру, Омладинска 19, Ново Милошево;
11:00 – поздравна реч домаћина Радована Влаховића и потпредседника програмског савета проф. др Спасоја Граховца;
11:15 – почетак рада округлог стола.
Пријављени учесници округлог стола на тему „Књижевник и критичар Сима Цуцић”:
- проф. др Воја Маријановић, Београд
- проф. др Тихомир Петровић, Сомбор
- проф. др Јован Љуштановић, Нови Сад
- проф. др Нада Тодоров, Сомбор
- проф. др Миомир Милинковић, Ужице
- мр Иван Стаменковић, Алексинац
- мр Предраг Јашовић, Параћин
- мр Драгана Гавриловић-Обрадовић, Нови Сад
- мр Снежана Шаранчић-Чутура, Сомбор
- Даница Вујков, књижевник, Нови Сад.
Радови учесника округлог стола су штампани у Зборнику радова у издању БКЦ-а.
12:45 – пауза;
13:30 – други део округлог стола;
15:00 – завршетак округлог стола, фотографисање, давање изјава медијима, одабир уметничких слика;
16:00 – коктел и ручак.

21. марта 2008.
19:00 – отварање изложбе слика „Под кровом Србије” Ћуштица 2007. Изложбу отвара председник општине Нови Бечеј Миливој Миша Вребалов. – Промоција књиге „Транспозицијe књижевности за децу” мр Предрага Јашовића из Параћина; о књизи говоре Марина Грујић књижевница из Зрењанина и Ђорђе Петковић књижевник из Параћина.

22. марта 2008.



Свечана сала Народног музеја у Зрењанину.
12:00 – скуп гостију;
12:15 – читање образложења жирија за дечије радове; читање најуспешнијих дечијих радова; читање образложења жирија за плакету „Сима Цуцић” проф. др Тихомиру Петровићу за књигу „Историја српске књижевности за децу”; читање одлуке жирија за награду „Сима Цуцић” за књигу „Транспозицијe књижевности за децу” мр Предрагу Јашовићу коме ће бити уречена биста „Сима Цуцић” (рад академског вајара Дамира Влаховића), плакета са ликом Симе Цуцића (рад Сенке Влаховић) и уметничка слика (уље на платну, рад Миодрага Надлачког из Кучева).
14:00 – коктел у холу Народног музеја Зрењанин

Програмски савет манифестације:

проф. др Славољуб Обрадовић - председник
проф. др Спасоје Граховац - потпредседник програмског савета
проф. др Лука Хајдуковић - члан програмског савета
мр Гроздана Олујић - члан програмског савета
књижевник Радован Влаховић - члан програмског савета

Жири:

проф. др Славољуб Обрадовић - председник
књижевник Марина Грујић
књижевник Радован Влаховић

Организација:

Редакција и пријатељи Банатског културног центра

Подршку „Пролећу Симе Цуцића” су дали:

Министарство просвете
Банатско удружење књижевника
Завичајно удружење Зрењанина - Зрењанин

Финансијска подршка:

Општина Нови Бечеј
Покрајински секретаријат за културу и образовање







Сима Цуцић књижевник и критичар

Зборник радова



Банатски културни центар из Новог Милошева је 20-22. марта 2008. године први пут организовао манифестацију «Пролеће Симе Цуцића» која је посвећена књижевнику и критичару Сими Цуцићу (20. III 1905 Беодра, данашње Ново Милошево – 14. VIII 1988 Зрењанин). У оквиру манифестације приређен је научни скуп на тему «Сима Цуцић као књижевник и критичар». Учешће на научном скупу узели су наши еминентни научници, књижевници и професори, а резултат њиховог рада налази се у овом Зборнику.
Радован Влаховић
уредник