JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Konkurs za najbolje ilustracije knjiga – 7. festival ilustracije knjige „BookILL fest”




O Festivalu
Festival ilustracije knjige „BookILL fest” po sedmi put organizuju Banatski kulturni centar i Novosadski sajam. Festival ilustracije knjige će se održati na Novosadskom sajmu, u okviru Međunarodnog sajma knjiga, i u Galeriji Banatskog kulturnog centra u Novom Miloševu.
„BookILL Fest” podrazumeva internet konkurs za najbolje ilustracije knjiga, izložbu izabranih i nagrađenih radova, proglašenje pobednika, gostujuću izložbe i prateće programe.
Festival ilustracije knjige će biti otvoren 8. marta 2018. na Novosadskom sajmu, gde će u okviru Sajma knjiga od 7. do 12. marta 2018. godine biti postavljene izložbe „Nagrade Bijenala ilustracije Bratislava 2017.” i Nagrade Festivala ilustracije knjige BookILL fest 2012–2017, dok će se izložba izabranih i nagrađenih radova na konkursu i proglašenje pobednika održati maja meseca u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu.

Cilj Festivala
Ilustrovanje knjiga je važna, ali i specifična oblast u procesu dizajniranja i grafičkog oblikovanja knjiga, zbog čega „BookILL fest” teži da skrene pažnju na ilustraciju i ilustratore u javnosti, ali i na izdavače koji brinu o opremi svojih knjiga.
Ilustrovana knjiga je umetnički objekat koji potpisuju koautori: pisac i ilustrator. Organizator konkursa već godinama pokušava da afirmiše princip po kojem su u njoj tekstualni deo i njena vizuelna komponenta (ilustracija) podjednako važni, pri čemu bi i pisac i ilustrator trebalo da budu podjednako vrednovani, poštovani i uvažavani.
Konkursi za ilustraciju knjige su retki u svetu, a time je značaj ovog Festivala veći.

Propozicije konkursa
Konkurs je otvoren za autore iz celog sveta.
Svaki autor šalje najmanje 4 ilustracije jedne knjige i to: ilustraciju naslovne strane knjige i, po sopstvenom izboru, ilustracije iz knjige, u digitalnoj formi  (JPG ili TIFF formatu, RGB modu, 300-600 dpi, do formata A4) na e-mail adresu bookillfest@gmail.com najkasnije do 20. marta 2018. godine.
Mogu se slati ilustracije rađene u svim likovnim i grafičkim tehnikama ili kompjuterskim doradama. Dolazi u obzir i fotografija koja je u funkciji ilustracije knjige.
Ilustracije se mogu, po izboru autora, slati uklopljene u dizajn sa tekstom, ili kao izdvojena dela.
Autori mogu slati i više ilustracija nastalih za različite knjige. Takođe, mogu se slati samo ilustracije korica, ukoliko unutrašnjost knjiga nije ilustrovana.
Mogu se slati i neobjavljeni radovi, koji su u projektu, jednako kao i objavljeni. Knjige u kojima su ilustracije objavljene ne smeju biti starije od dve godine.
Autori, takođe, treba u e-mailu da pošalju svoje podatke: ime, prezime, adresa, telefon, kratka profesionalna biografija, kao i u okviru koje, od dole navedenih, kategorija šalju svoje radove. Potrebno je navesti i naziv i ime autora knjige za koju su ilustracije nastale, kao i nazive pojedinačnih radova. Takođe, potrebno je navesti da li je knjiga objavljena (kod kog izdavača i koje godine) ili je još u projektu.
Ukoliko autor želi, može klasičnom poštom poslati i knjigu, eventualno i CD sa narezanim radovima i podacima, na sledeću adresu: Banatski kulturni centar, JNA 35, 23273 Novo Miloševo. Konkursni materijal poslat poštom se ne vraća.

Kategorije za slanje radova:
1. Ilustracija pesničke knjige
2. Ilustracija prozne knjige
3. Ilustracija knjige za decu
4. Foto-ilustracija knjige

U obzir dolaze i ilustracije knjiga van navedenih kategorije, koje će žiri posebno razmatrati.

Žiri/Umetnički savet
Žiri, koji će selektovati ilustracije za izložbu i nagraditi ilustracije (dodeljuje se po jedna nagrada za svaku od navedenih kategorija, kao i posebna priznanja), radiće u sastavu: Slobodan Ivkov, predsednik, Sibila Petenji Arbutina i Senka Vlahović.

* Organizator zadržava pravo da radove sa ovogodišnjeg i prethodnih konkursa i izložbi predstavi i u drugim gradovima i zemljama. Takođe zadržava pravo da štampa tematsku publikaciju (katalog, monografiju, flajer i sl.) sa pristiglim radovima u propagandnu ili retrospektivnu svrhu izložbe, odnosno za afirmaciju projekta konkursa „BookILL Fest”, te u svrhu eventualne naučnoistraživačke analize ilustracije kao likovne discipline u svetlu ovog projekta. Slanjem radova, autori prihvataju gore navedene stavke.

Kalendar
9. februar 2018 – otvaranje konkursa
8. mart 2018, Međunarodni sajam knjiga, Novi Sad – otvaranje festivala  (predstavljanje „Bibiane”, otvaranje izložbi „Nagrade Bijenala ilustracije Bratislava 2017.”, otvaranje izložbe Nagrade Festivala ilustracije knjige BookILL fest 2012–2017, trajanje izložbi od 7–12. marta 2018)
20. mart 2018 – zatvaranje konkursa
april 2018 – žiriranje
maj 2018, Galerija Banatskog kulturnog centra, Novo Miloševo – proglašenje pobednika, dodela nagrada i otvaranje izložbe izabranih i nagrađenih radova (tačan datum će biti naknadno objavljen)
mart 2019, Međunarodni sajam knjiga, Novi Sad – izložba izabranih i nagrađenih radova na konkursu „Bookill festa” 2018.

Gostujuća izložba iz Bratislave
Izložba „Nagrade Bijenala ilustracije Bratislava 2017." je gostujuća izložba festivala u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma, u saradnji sa Međunarodnom ustanovom kulture za decuBibiana” iz Bratislave i Galerijom FondacijeBabka” iz Kovačice. Sadrži ilustracije koje su na proteklom bijenalu, u konkurenciji od više hiljada ilustracija iz 50-ak zemalja sveta, dobile nagrade koje su otišle u ruke ilustratora iz Holandije, Japana, Slovačke, Južne Koreje, Irana, Danske, Rusije, Meksika, Ukrajine...

Izložba Nagrade Festivala ilustracije knjige BookILL fest 2012–2017
Izložba sadrži ilustracije svih nagrađenih autora u proteklih šest godina postojanja Festivala ilustracije knjige Bookill fest. Povodom ove izložbe koja je prethodno bila izložena u okviru manifestacije „Bookill fest u fokusu” aprila 2016. u Banatskom kulturnom centru, objavljena je dvojezična knjiga Ilustracija govori sve jezike: Nagrade Festivala ilustracije knjige BookILL fest 2012–2017” koju je priredila Senka Vlahović.

„BookILL Fest” 2017. godine
Na konkurs „BookILL fest-a” 2017. godine je pristiglo oko 2000 ilustracija iz Srbije i 27 država. Žiri je selektovao radove oko 150 autora koji su bili izloženi na Novosadskom sajmu.
Više informacija o prošlogodišnjem Festivalu možete pogledati ovde:
On-line izložbu „BookILL Fest” 2017. godine možete pogledati ovde:

Kontakt
Za sve dodatne informacije javiti se na e-mail: bookillfest@gmail.com 

Konkurs i poziv za učešće na 9. evropskom Fejsbuk pesničkom festivalu


Pozivamo pesnike iz Evrope i sveta da uzmu učešće na ovogodišnjem 9. evropskom Fejsbuk pesničkom festivalu slanjem jedne svoje neobjavljene pesme na maternjem jeziku i time steknu mogućnost da:

  • govore svoje stihove na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu
  • sretnu svoje Fejsbuk prijatelje pesnike i upoznaju nove iz raznih gradova i država
  • osvoje nagradu koja je objavljivanje zbirke pesama
  • učestvuju na Festivalu putem Fejsbuka, ako su sprečeni da dođu u Novi Sad
  • njihove pesme budu objavljene u zborniku
  • svojim učešćem steknu pravo da postanu državljani Pesničke republike i dobiju pasoš.



O Festivalu

9. evropski Fejsbuk pesnički festival održaće se 10. i 11. marta 2018. godine na Novosadskom sajmu, u okviru Međunarodnog sajma knjiga, u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma.
Festival  svake godine okuplja, u virtuelnom i stvarnom svetu, oko 500 pesnika iz 20-ak država sveta, koji svoje stvaralaštvo predstavljaju na Fejsbuku, sa ciljem da njihovu virtuelnu pesničku komunikaciju pretvori u stvarnu gostovanjem na Novosadskom sajmu. Pesnici koji nisu u mogućnosti da prisustvuju Festivalu učestvuju virtuelnim putem preko Fejsbuka postavljanjem svoje pesme na Fejsbuk stranici Festivala.
Evropski Fejsbuk pesnički festival pokazuje da je poezija univerzalna tvorevina ljudskog duha koja ne priznaje granice i barijere između pesnika, nacija, država i jezika.

Način prijavljivanja
Poslati jednu neobjavljenu pesmu na maternjem jeziku i lične podatke (ime, prezime, adresa, telefon) do 28. 02. 2018. godine na e-mail: fejsbukfestival@gmail.com
Pod neobjavljenom pesmom podrzumevamo pesmu neobjavljenu u katalogizovanoj publikaciji, u štampanoj ili elektronskoj formi (knjiga, časopis), a ne podrazumeva pesmu objavljenu na Fejsbuku, ličnom blogu i sl.
Slanjem pesme autor se prijavljuje za učešće i istovremeno konkuriše za nagradu i objavljivanje u zborniku.
Molimo pesnike da u prijavi navedu da li će prisustvovati Festivalu lično ili će učestvovati preko Fejsbuka postavljanjem svoje pesme na stranici Festivala koja glasi: Evropski Fejsbuk pesnički festival u vreme trajanja Festivala.
Pesnici će putem e-maila biti blagovremeno obavešteni o rasporedu učešća 10. i 11. marta, kao i o tačnom programu Festivala.

Nagrada
Najbolji pesnik će, kao glavnu nagradu, dobiti štampanje samostalne zbirke pesama. Pesme koje uđu u uži izbor biće objavljene u zborniku Višeglasje, koji će biti štampan do sledećeg Festivala.

Žiriranje
Žiriranje pesama se vrši dvostepeno. Pobednici prethodnih osam Festivala će odabrati pesme koje će ući u uži izbor (svaki član prvostepenog žirija odabira po 5 pesama), dok će drugostepeni žiri iz užeg izbora odabrati glavnog pobednika Festivala.
Članovi prvostepenog žirija: Branka Korać (Amster­dam, Holandija), Jelena Ći­rić (Prag, Češka), Mitko Go­gov (Skoplje, Ma­kedonija), Bogdanka Rakić (Bul, Ne­ma­čka), Dejan Popović, Gru­­pa Poeziranje (Podgorica, Crna Gora), Mensur Ćatić (Visoko, BIH), Boris Lazić (Nica, Francuska), Igor Trpčeski (Prilep, Makedonija), Todora Škoro (Beograd, Srbija), Aleksandra Luthander (Švedska), Toni Perdić (Beograd, Srbija), Mariana Kunbar (Jerusalim, Izrael), Katarina Mosnak Bagljaš (Očova, Slovačka), Zlatko Kraljić (Velenje, Slovenija).
Članovi drugostepenog žirija iz Srbije: Simon Grabovac (predsednik), dr Zoran Đerić, Franja Petrinović, Goran Ibrajter i Radovan Vlahović.

Proglašenje pobednika
Prvostepeni žiri će odluku o užem izboru doneti do 1. juna, a drugostepeni će svoju odluku proglasiti na manifestaciji Pesnička republika, koja se održava novembra meseca u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu. Knjiga pobednika će biti objavljena i promovisana na 10. jubilarnom Evropskom Fejsbuk pesničkom festivalu.

Ko može da učestvuje
Pravo učešća na Festivalu imaju svi koji pišu poeziju bez ograničenja – starosnog, polnog, verskog, nacionalnog, profesionalnog...

Program
Program se sastoji od čitanja pesama na centralnoj bini i pratećih programa (promocije knjiga prošlogodišnjih pobednika (Toni Perdić, Mariana Kunbar, Katarina Mosnak Bagljaš i Zlatko Kraljić), promocije novih izdanja BKC-a, tradicionalni „Otvoreni štand”). Tačna satnica programa će biti blagovremeno objavljena.

Pesnička republika
Pesnička republika proistekla je iz Evropskog Fejsbuk pesničkog festivala. Pesnička republika je simbolična pesnička država, ali i naziv kulturne manifestacije koja je održana 2016. i 2017. godine u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu po sloganom „Svet treba da peva, a ne da ratuje”.
Pesničku republiku čine pesnici koji, po pozivu organizatora, dođu da učestvuju i govore svoje stihove na manifestacijama organizatora, čime postaju državljani Pesničke republike i dobijaju pasoš i državljanstvo. U Pesničku republiku su dobro došli i ljubitelji, čitaoci i afirmatori poezije.
Pesnička republika simbolično ima sve atribute pesničke države (ustav, himnu, predsednika, vladu, ambasadore, počasne konzule za pojedine regije, gradove, mesta...) koja ljudima treba da ukaže da poezija ima sveljudski i svenarodni karakter.
BKC je na svom sajtu oformio i Virtuelnog matičara kojim omogućava izdavanje on-line pasoša.
Zbornik pesama učesnika manifestacije Pesnička republika 2017. biće besplatno deljen autorima na 9. evropskom Fejsbuk pesničkom festivalu.
Učesnici ovogodišnjeg festivala, svojim nastupom, stiču pravo da postanu državljani Pesničke republike i dobiju pasoš i državljanstvo.

Kontakt
Za sve informacije obratiti se na mejl: fejsbukfestival@gmail.com