JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Bečka ulica „Ringštrase”, Mina Karadžić „svatovske” fotografije u Noći muzeja

Izložba „150 godina bečke ulice Ringštrase” Austrijskog kulturnog foruma iz Beograda, knjiga „Pevam danju, pevam noću: Pisma Mini Karadžić” Svetlane Matić iz Beča, izložba „svatovskih” fotografija Dragana Rauškog i drugi sadržaji predstavljeni su publici u Noći muzeja 19. maja u „Žitom magacinu” u Novom Miloševu. 




Noć muzeja u Novom Miloševu tradicionalno organizuje Zavičajni muzej „Kotarka” uz podršku Opštine Novi Bečej i Mesne zajednice Novo Miloševo, dok je ovom prilikom izložbu o bečkoj ulici „Ringštrase” i predstavljanje knjige o Mini Karadžić organizovao u saradnji sa Banatskim kulturnim centrom. 


U okviru programa najpre su predstavljeni radovi Srednje škole Novi Bečej – kostimi iz druge polovine 19. veka uz video-prezentaciju. 




O knjizi „Pevam danju pevam noću: Pisma Mini Karadžić” (u izdanju Banatskog kulturnog centra i „Prosvjete” iz Beča) govorili su autorka Svetlana Matić, iz Beča, i Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra. 


Predstavljanje knjige upotpunio je muzički deo programa: Srna Stanojlović na klaviru. 





Izložbu „150 godina bečke ulice Ringštrase – od početka radova do danas” (koja je realizovana u saradnji Austrijskog kulturnig foruma iz Beograda, Banatskog kulturnog centra i Muzeja „Kotarka”) otvorila je Senka Vlahović. 



Na spratu „Žitnog magacina” otvorena je izložbe „Stala nogom na potegu – izložba svatovskih fotografija” autora Dragana Rauškog, osnivača Muzeja „Kotarka”. 



Program je završen koncertom svatovskih pesama u izvođenju Kulturno-turističkog centra „Banatska odiseja” Novo Miloševo. 



Kao i svake godine organizatori su priredili izložbu tradicionalnih banatskih kolača. Publika je bila u prilici da, pored stalnih postavki i novih izložbi u Žitnom magacinu, poseti i Zavičajni muzej „Kotarka”. 

 

 


Izložba „150 godina bečke ulice Ringštrase” Austrijskog kulturnog foruma otvorena je do 30 juna 2018. godine u Žitnom magacinu u Novom Miloševu.

Više o knjizi „Pevam danju, pevam noću: Pisma Mini Karadžić”: 


Svetlana Matić u "Žikinoj šarenici" najavljuje promociju knjige o Mini Karadžić i izložbu "Ringštrase" Austrijskog kulturnog foruma u Noći muzeja u Novom Miloševu. 
(Pogledati od 1:26:30 min) 

Prilog TV Novi Bečej

Gosti iz Istre u Banatu

MUZIČKO-POETSKO VEČE ITALIJANSKE ZAJEDNICE IZ ISTRE održano je 12. maja 2018. godine u velikoj sali Omladinskog doma u Novom Miloševu u organizaciji Banatskog kulturnog centra Novo Miloševo, u saradnji sa KUD „Teodor Pavlović” Novo Miloševo, Udruženjem žena Novo Miloševo i Udruženjem penzionera Novo Miloševo.


Održan je sledeći PROGRAM:

• KONCERT Mješovitog pjevačkog zbora Zajednice Talijana „Fulvio Tomizza” iz Umaga i Vokalne skupine „Cantadori” Zajednice Talijana iz Babića – Lovrečica i



• PREDSTAVLJANJE KNJIGE „Inhalacija sjećanjima” Tatjana Vujić iz Umaga (u izdanju Banatskog kulturnog centra i Gradske knjižnice iz Umaga); o knjizi su govorili autorka i Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra.


Više o knjizi:

Prisutne su pozdravili: u ime gostiju - dogradonačelnica Grada Umaga i predsednica Zejednice Talijana Floriana Bassanese Radin, a u svojstvu domaćina -predsednik Skuipštine opštine Novi Bečej Mirjan Jakšić. Program je vodila Senka Vlahović.


Gosti iz Istre posetili su Banatski kulturni centar, gde ih je pozdravio predsednik Opštine Novi Bečej Saša Maksimović, i Žitni magacin Muzeja Kotarka, gde se nastupili u okviru tradicionalne manifestacije Skup porodice Popov iz Novog Miloševa.

Pesnička republika izdala je 60-ak pasoša gostima iz Istre koji su postali njeni novi državljani.

 

 
   


Prilog TV Novi Bečej.

Nagrade jedanaestog „Proleća Sime Cucića”

Nagrade i Plakete sa imenom Sime Cucića biće dodeljenje u subotu 26. maja u 12 časova u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu u okviru jedanaestog „Proleća Sime Cucića”.


Banatski kulturni centar ovu književnu manifestaciju, posvećenu liku i delu Sime Cucića (1905, Novo Miloševo 1988, Zrenjanin), rodonačelnika književne kritike književnosti za decu, organizuje u cilju afirmacije i kritičkog sagledavanja književnosti za najmlađe.

U okviru manifestacije dodeljuju se Nagrada „Sima Cucić” za najbolju knjigu iz oblasti nauke o književnosti za decu, Nagrada „Sima Cucić” za životno delo i specijalne Plakete.

Žiri za Nagradu „Sima Cucić” u sastavu: prof. dr Tihomir Petrović (predsednik), prof. dr Predrag Jašović (potpredsednik) i Radovan Vlahović, književnik, doneo je sledeću odluku o nagradama:

Nagrada „Sima Cucić” za najbolju knjigu
iz oblasti nauke o književnosti za decu
 Zorana Opačić (priređivač)
Antologija književnosti za decu I i  Antologija književnosti za decu II
(iz Antologijske edicije Deset vekova srpske književnosti, knjiga 116)
Izdavački centar Matice srpske, Novi Sad, 2018.

Nagrada „Sima Cucić” za životno delo
Radomir Andrić

Žiri je doneo sledeću odluku o Plaketama „Sima Cucić”:

Plaketa „Sima Cucić” 
Uglješa Šajtinac
B. N. Lj. (Banda neželjenih ljubimaca)
Pčelica, Čačak, 2017.

Plaketa „Sima Cucić” 
Evita Bojkovac (13 godina)
Ružičasto sunce i plavi mesec
KZ Vaso Pelagić, Banja Luka, 2017.

Plaketa „Sima Cucić” 
za afirmaciju književnosti za decu
Dragutin Beg

Plaketa „Sima Cucić”

Katarina Mosnak Bagljaš (Katarína Mosnáková-Bagĺašová)

„Enike benike krikel bé : ĺudová slovesnost pre deti Slovákov v Srbsku”
(„Enike benike krikel be : narodno stvaralaštvo za decu Slovaka u Srbiji”)
Slovački izdavački centar, Bački Petrovac, Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka, Novi Sad, 2017.

Nagrade i Plakete „Sima Cucić” dobili su u poslednjih deset godina: prof. dr Jovan Ljuštanović, prof dr. Miomir Milinković, prof. dr Spasoje Grahovac, prof. dr Tamara Grujić, prof. dr Predrag Jašović, Gordana Maletić, prof. dr Voja Marjanović, prof. dr Milovoje Mlađenović, Ljubivoje Ršumović, Raša Popov, Timoti Džon Bajford, Milutin Ž. Pavlov, Đoko Stojičić, Pero Zubac, prof. dr Tihomir Petrović, prof. dr Slavoljub Obradović, prof. dr Ljiljana Pešikan Ljuštanović, prof. dr Milutin Đuričković, mr Milica Jeftimijević Lilić, Branko Stevanović, Goran Marković, Ivo Munćan, Svetlana Matić i drugi. 

Sima Cucić je rođen 20. marta 1905. u Beodri (današnje Novo Miloševo), umro je 14. avgusta 1988. u Zrenjaninu. Najpoznatija dela: 1926. knjiga pesama u prozi Psalmi u danima čeznuća, 1936. knjiga pripovedaka namenjena učenicima osnovne škole Ravničari, 1938. roman za decu IV-b napred!, 1946. roman za decu I Moca hoće u školu u izdanju Matice srpske, 1948. omladinski roman Prvi koraci u izdanju Matice srpske, 1951. objavio knjigu Iz dečje književnosti, 1959. Iz dečje književnosti II, 1978. Ogledi iz književnosti za decu za koju 1979. dobija Zmajevu nagradu. Sima Cucić važi za rodonačelnika književne kritike književnosti za decu u Srba.