JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Svečana dodela Nagrada „Teodor Pavlović” u Matici srpskoj

Nagrada „Teodor Pavlović” za životno delo književniku Vladimiru Pištalu i Nagrada „Teodor Pavlović” za najbolju knjigu Simonu Grabovcu za knjigu „Duboka tišina” (Kulturni centar Novog Sada, Novi Sad 2021) biće uručene dobitnicima u sredu 7. decembra u 16 časova u Maloj sali Matice srpske u Novom Sadu.

Svečanom dodelom Nagrada biće otvoreni ovogodišnji Dani Teodora Pavlovića koje organizuje Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa u saradnji sa Maticom srpskom iz Novog Sada, pod pokroviteljstvom Opštine Novi Bečej. Manifestacija se održava po dvadeset i treći put u Novom Sadu i Novom Miloševu decembra 2022. godine. 


Žiri za Nagrade „Teodor Pavlović” je radio u sastavu prof. emeritus dr Sava Damjanov (predsednik), prof. dr Srđan Šljukić i Radovan Vlahović, književnik i direktor Banatskog kulturnog centra. 

Više o nagradama Pištalu i Grabovcu možete pročitati ovde: http://banatskikulturnicentar.blogspot.com/2022/12/vladimiru-pistalu-i-simonu-grabovcu.html 

Teodor Pavlović (1804–1854), koji je rođen u Karlovu, današnjem Novom Miloševu, bio je obnovitelj i reformator Matice srpske, njen prvi sekretar, urednik „Letopisa” Matice srpske, osnivač Galerije Matice srpske, osnivač prve muzejske zbirke u Srba, novinar i rodonačelnik žurnalistike u Srba, advokat, književnik, prevodilac – jedna od najistaknutijih, a nepravedno zaboravljenih, ličnosti srpskog naroda u prvoj polovini 19. veka, čije je pregalaštvo dalo trajni doprinos srpskoj kulturi.