JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Bogdanka Rakić - pobednica trećeg Evropskog fejsbuk pesničkog festivala

EVROPSKI FEJSBUK PESNIČKI FESTIVAL je održan, po treći put, 03. i 04. marta 2012. godine u hali Master Novosadskog sajma, u okviru 18. međunarodnog Salona knjiga, u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma.
Za učešće na EVROPSKOM FEJSBUK PESNIČKOM FESTIVALU prijavilo se 350 pesnika iz 20 zemalja (Nemačka, Rumunija, Mađarska, Švajcarska, Švedska, Holandija, ČeskaGrčkaIrskaItalijaJapanKanadaSAD., Novi Zeland,Hrvatska, BiH, Slovenija, Bugarska, Makedonija, Crna Gora), okupljenih preko svetske društvene mreže Fejsbuk.
Festival se održao na centralnoj bini hale Master Novosadskog sajma gde su pesnici govoriti svoje stihove. Oko 130 učesnika je došlo na festival i uživo govorilo svoje stihove, dok su ostali pesnici učestvovali postavljanjem svoje pesme na zidu fejsbuk stranice Festivala http://www.facebook.com/pages/Evropski-Fejsbuk-pesni%C4%8Dki-festival/309920852384170
Ove godine organizatori Festivala uvode novinu – svake godine će specijalni gosti biti autori iz jedne evropske država koji će čitati pesme na svom maternjem jeziku. Ove godine, specijalni gosti su pesnici i prevodioci iz Nemačke koji su se predstavili na festivalu: Adi Hübel, Ilse Hehn, Dietmar Herzog, Marco Kerler, Johann lavundi i Gudrun Blank. Gosti iz Nemačke će večeras prirediti poseban program na nemačkom jeziku na centralnoj bini salona knjige u 16h.
 EVROPSKI FEJSBUK PESNIČKI FESTIVAL je UŽIVO emitovan putem web kamere na adresi www.bkc.devbin.org u programskim terminima Festivala, gde se nalazi i arhiva snimaka.
Stručni žiri BKC-a (Simon Grabovac (predsednik), Franja Petrinović (potpredsednik), Miloš Latinović, Goran Ibrajter i Radovan Vlahović), pesnika sa najboljom pesmom Bogdanku Rakić iz Nemaćke nagradio je objavljivanjem nove pesničke knjige u izdanju BKC-a.
Pesme prijavljenih učesnika biće objavljene u zajedničkom zborniku radova u izdanju BKC-a. Zbornik ce biti promovisan na sledećem Festivalu. Svi pesnici će ravnopravno, bez obzira da li dolaze ili ne, biti zastupljeni u zborniku radova, i imati šansu da osvoje nagradu. Zbornik radova pristiglih na prošlogodišnji konkurs promovisan je na ovogodišnjem festivalu (elektronsko izdanje na cd-u), kao i zajedničkа knjigа prošlogodišnjih pobednica Ines Peruško Rihtar iz Zagreba i Vesne Konc Marjanović iz Subotice koja je objavljena u štampanoj formi, i zajedničkа knjigа drugonagrađenih Jelene M. Ćirić iz Praga, Mitka Gogova iz Pariza i Maje Korolije iz Stare Pazove, koja je objavljena kao elektronsko izdanje na cd-u.
Cilj Festivala je da se pesnici koji sarađuju na Fejsbuku, u virtuelnom svetu, upoznaju lično i čitaju jedni drugima, kao i prisutnoj publici na Festivalu, svoje stihove, u stvarnom svetu. EVROPSKIM FEJSBUK PESNIČKIM FESTIVALOM želimo da pokažemo da je poezija univerzalna tvorevina ljudskog duha koja ne priznaje granice i barijere između pesnika, nacija, država i jezika.
EVROPSKI FEJSBUK PESNIČKI FESTIVAL 2011. godine sufinansirao je Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje.


Svečano otvaranje Festivala 03. 03. 2012. na centralnoj bini. 
Pozdravna reč idejnog tvorca i osnivača Festivala Radovana Vlahovića.

Festival otvorio predsednik žirija Simon Grabovac.

Pesnici i publika.

Maja Korolija, jedna od pobednica prošlogodišnjeg Festivala.

Zdravko Odorčić iz Hrvatske govorio pored svojih i stihove Ines Peruško Rihtar iz Zagreba, dobitnice glavne nagrade prošle godine - objavljivanje knjige u izdanju BKC-a. Ines nagradu deli sa Vesnom Konc Marjanović.

Promocija zbornika i knjiga pobednika prošlogodišnjeg festivala 03. 03. 2012.
Govorili: Radovan Vlahović, Gordana Roščić, Simon Grabovac i dr Mirjana Brković.

Otvoreni štand BKC-a. Svi učesnici imali mogućnost da kratko predstave svoje knjige čak iako su objavljene kod drugih izdavača. Na fotografiji autori i predstavnici časopisa "Majdan".

Drugi dan Festivala himnom Evrope otvorio hor Nemačkog udruženja "Dunav". 
Prisutne pozdravio i predsednik udruženja Birgermajer.


Specijalni gosti iz nemačkog podunavskog grada Ulma govorili svoje stihove na nemačkom jeziku. 

Adi Hübel. 

Marko Kerler.

Ilse Hehn.

Dietmar Hercog.

Pesme preveo i na srpskom govorio Johan Lavundi.


Gudrun Blank, lingvistkinja.

Predstavljanje gostiju iz Nemačke na štandu BKC-a. Prevodilac Slaviša Čolak. 
Poklon knjige gostima obezbedila Opština Bačka Palanka.

Ilse Hehn, pored svojih stihova, prezentovala i svoje grafike.

Dietmar Hercog predstavio i svoje fotografije koje je snimio putujući biciklom duž Dunava od izvora do ušća. Na tom putovanja je u svakom gradu na Dunavu snimio fotografiju i napisao pesmu.

Pesnici i publika na promociji na štandu.

Senka Vlahović Filipov, direktorka Festivala najavila poslednju krug čitanja poezije pred proglašenje pobednika. 


Željko Knežević iz Švajcarske takođe pročitao jednu svoju pesmu na nemačkom jeziku.

Članovi žirija: Goran Ibrajter, Radovan Vlahović, Franja Petrinović.

Odluku žirija saopštio predsednik žirija Simon Grabovac.


05. mart 2012 - NEMAČKO VEČE - promocija knjige celokupnog pesničkog dela Branka Miljkovića na nemačkom Vergeblich ich sie wecke/Uzalud je budim u prevodu Johana Lavundija. 


O knjizi govorili: Johan Lavundi i Radovan Vlahović. Pesme Branka Miljkovića na nemačkom govorili gosti pesnici iz Nemačke: Adi Hübel, Ilse Hehn, Dietmar Herzog, Marco Kerler.  Muzički deo programa: hor Nemačkog uduženja "Dunav" otpevao par nemačkih tradicionalnih pesama i Petko frulaš koji je nakon stihova pesme "Uzalud je budeim" odsvirao pesmu "Tiho noći moje zlato spava".




 
Knjiga Vergeblich ich sie wecke/Uzalud je budim Branka Miljkovića u prevodu Johana Lavundija. Kapitalno dvojezično nemačko-srpsko izdanje. Štampu ove knjige sufinansiralo je Ministarstvo kulture republike Srbije.


 Prijem kod pokrajinskog sekretara za kulturu Milorada Đurića 

i direktora Novosadskog sajma Gorana Vasića.

Adi Hubel ispred gostiju iz Ulma uručila poklon - ulmski zlatnik - sekretaru Đuriću. 

Radovan Vlahović poklonio sekretaru Đurići i direktoru Vasić 
knjigu prevod Branka Miljkovića na nemački.

Sa Đurićem i Vasićem na koktelu nakon uručenja sajamske nagrade "Sava Šumanović".

Radovan Vlahović i Milorad Đurić.

01. mart 2012 - promocija knjige Banatsko dugo oranje (esejistička studija iz istorije banatskih Srba) dr Milana Micića u izdanju Banatskog kulturnog centra. Govorili: autor i urednik Radovan Vlahović.

Promocija četiri knjige fejsbuk beleški Radovana Vlahovića: Nenajavljeno kao smrt, Džems Bond u kratkim pantalonama,Ode vek, Fridrih Niče i Silvija Plat u muško=ženskom frizerskom salonu, u izdanju BKC-a. Govorili: autor i recenzent dr Milan Micić.

Publika.

02. 03. 2010. na štandu BKC-a - otvaranje specijalističke izložbe ilustracija knjige pesama (Večernji akt u devojačkoj sobi Lenke Dunđerski Radovana Vlahovića) Senke Vlahović Filipov. Izložbu otvorio pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu dr Milan Micić. 


Publika na otvaranju izložbe.


Štand BKC-a na Salonu knjige 2012.

Oglasna tabla na ulazu u halu.
Novosadski sajam dve manifestacije organizavao u saradnji sa Banatskim kulturnim centrom: Evropksi fejsbuk pesnički festival i "BookILL Fest"  Festival ilustracije knjige.

Deo izložbe Matice srpske u holu Novosadskog sajma. 
Portret Teodora Pavlovića.