JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Rezultati konkursa Grada Kikinde i Banatskog kulturnog centra za objavljivanje prvih knjiga mladih autora do 35 godina starosti

Tri knjige mladih autora do 35 godina starosti biće objavljene na osnovu konkursa koji su i ove godine uspešno realizovali Grad Kikinda i Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa.


Konkurs je bio otvoren od 29. marta do 1. jula 2024, kada su mladi autori slali prijave sa neobjavljenim rukopisima poezije, proze, eseja i književne kritike. Usled velikog broja pristiglih prijava, pred žirijem je bio zahtevan zadatak da izabere i nagradi tri najbolja rukopisa.

U uži izbor uvršteni su: Ksenija Golubović, Sara Balaž, Ana Sekulić, Stefan Đurić, Marko Mijatović i Čarna Cvijić, a potom su odabrane tri autorke koje su se, u ozbiljnoj konkurenciji, izdvojile svojim književnim darom i stvaralačkom zrelošću. Doneta je odluka da se objavljivanjem prve knjige nagrade:

·         Ksenija Golubović – Svi smo se rodili ljubomorni na ptice”

·         Čarna Cvijić – Dok se večnost ne završi”

·         Sara Balaž – Kad sam verovala u jednoroge” (radni naslov).

Žiri je radio u sastavu: dr Mladen Đuričić, književni kritičar; msr Andrea Beata Bicok, književna kritičarka; i Radovan Vlahović, književnik i direktor BKC-a (predsednik žirija). Odluka o izboru nagrađenih autora je doneta jednoglasno, a u saopštenju se navodi zbog čega su se izdvojili baš navedeni naslovi:

Po završetku konkursa novija srpska poezija biće bogatija za dve pesničke zbirke, na kojima će biti ispisana imena mladih autorki koje su na istom temelju izgradile potpuno drugačije poetske svetove. Ksenija Golubović potpisuje zbirku Svi smo se rodili ljubomorni na ptice u kojoj kroz sedam pesničkih ciklusa progovara o različitim temama i čini da ostanemo zapitani pred njenim stihovima… Kompozicija i sadržina zbirke zavređuju ozbiljnu čitalačku pažnju, a sa njom i autorka pretenduje da zauzme značajno mesto u novijoj srpskoj poeziji.

Sa velikim potencijalom, Sara Balaž u zbirci pod radnim naslovom Kad sam verovala u jednoroge ispisuje ljubavnu poeziju koja govori o proživljenom iskustvu jedne dvadesetogodišnjakinje. Pretvarajući emotivne trenutke u jake pesničke slike ona pokazuje književni talenat koji zaslužuje da se razvija i bude primećen u godinama koje dolaze.

Na upečatljiv način izražava se i Čarna Cvijić u proznom delu Dok se večnost ne završi. Nagrađeni rukopis na granici je između novele i kratkog romana, a posebno se ističe svojom kompozicijom, pažljivo građenim likovima i književnim jezikom koji već na prvim stranicama nadrasta autorkine godine. Sve pohvale zaslužuje i izbor teme, kao i način na koji je ona umetnički obrađena. Čitajući ovaj rukopis, žiri je prepoznao i bogato čitalačko iskustvo koje autorka poseduje, što zaslužuje posebnu pohvalu.

Nagrađenim autorima čestitamo i još jednom pohvaljujemo sve koji su uvršteni u uži izbor.

Rukopisi nagrađenih autora biće objavljeni u ediciji Prva knjiga” Banatskog kulturnog centra.