JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Književna manifestacija „Slovo ljubve”: Perici Milutinu „Despotica Angelina Branković”


Književna manifestacija „Slovo ljubve” održaće se 21. juna 2019. od 19 časova u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu kada će Književna nagrada „Despotica Angelina Branković” biti uručena ovogodišnjem laureatu Perici Milutinu za knjigu pesama „Siluan”.


Manifestacija pod imenom „Slovo ljubve” i književna nagrada „Despotica Angelina Branković” podećaju nas na manje poznat deo srpske istorije: period kada je ovaj deo Banata kao i naselje Arača u blizini Novog Miloševa bilo u posedu srpskih despota Stefana Lazarevića i Đurđa Brankovića, kao nastavljača nemanjićke tradicije severno od Save i Dunava.

U programu učestvuju: u ime Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama skup pozdravlja dr Milan Micić, pomoćnik sekretara; u ime predlagača za nagradu govori dr Zoran Đerić, književnik;  Perica Milutin, dobitnik nagrade „Despotica Angelina Branković”; Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra; u muzičkom delu programa će nastupiti Miodrag Miša Blizanac, solista, u pratnji Hora prosvetnih radnika Novog Sada „Prosvetitelji”; u okviru „Pesničkog venca” će nastupiti pesnici: Perica Milutin, Zoran Đerić, Milan Micić, Selimir Radulović, Nenad Šaponja i Radovan Vlahović.

Manifestacija se održava uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Nagrada „Despotica Angelina Branković”

Na osnovu predloga koji su podneli Dom kulture „Gračanica” iz Gračanice i Pravoslavno udruženje „Sveti Sava” Petrovaradin, kao i istaknuti pojedinci: prof. dr Zoran Đerić, prof. dr Sava Damjanov, Franja Petrinović, dr Milan Micić, nagradu „Despotica Angelina Branković Banatski kulturni centar dodeljuje Perici Milutinu za knjigu pesama Siluan (Fondacija „Grupa sever”, Novi Sad, 2019).

U predlogu za nagradu između ostalog stoji: Siluan Perice Milutina je kompleksno pesničko tkanje, sastavljeno od nekoliko celina koje su snažno povezane. Prva, po kojoj je knjiga i dobila ime, Siluan, ima pet ciklusa, ili pevanja, uz uvodnu pesmu, i predstavlja jezgro iz koga crpe i preostalih pet celina, ili spevova. Brojčana struktura (brojevi u naslovu, koji upućuju na redosled, ali i na veze sa drugim pesmama), ukazuje na osmišljenost ove knjige i na jednom drugom nivou, koji je istovremeno i poetički i kosmički, pre metafizički, nego li metaforički, pre svega i iznad svega, u sferi duhovnog i molitvenog. Bilo ko da je naslovni junak, običan monah ili starac Siluan, svetogorski podvižnik, njegove su pouke duboke, uverljive, jer je njegovo iskustvo čemerno i tamno, između reči i ćutnje, između svesti i nesvesti, između uma i neuma… (dr Zoran Đerić)

Perica Milutin rođen je 10. 6. 1959. godine u Glamoču. Studirao je Jugoslovensku i svetsku književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Piše poeziju i prozu. Živi i stvara u Novom Sadu.

Nagrada se sastoji od Povelje i poklon ikone Prepodobne mati Angeline, koja je rad Silvije Vlahović.