JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

„Dani Teodora Pavlovića", rezultati konkursa i najava programa, 2013.

 
  
Banatski kulturni centar i Crkvena opština Dragutinovo iz Novog Miloševa u saradnji sa Maticom srpskom iz Novog Sada organizuju kulturnu manifestaciju Dani Teodora Pavlovića koja će se 14. put održati u Novom Miloševu, rodnom mestu Teodora Pavlovića, značajnog kulturnog pregaoca srpskog naroda, od 25. do 28. jula 2013. godine u hramu sv. Arhangela Gavrila, pod pokroviteljstvom Opštine Novi Bečej i Mesne zajednice Novo Miloševo.
Žiri za Nagradu Teodor Pavlović za životno delo i Nagradu Teodor Pavlović za najbolju knjigu u sastavu: dr Mirjana Brković, dr Srđan Šljukić i Radovan Vlahović, književnik, doneo je odluku da Nagradu Teodor Pavlović za najbolju knjigu dodeli Radivoju Šajtincu za knjigu Dilinkuca: Kratke i friške banatske bajke u izdanju Narodne biblioteke Branko Radičević iz Žitišta, a Nagradu Teodor Pavlović za životno delo Ljubomiru Kojiću, umetničkom fotografu.
Svečana dodela nagrada će se održati na dan otvaranja manifestacije 25. jula 2013. godine u hramu sv. Arhangela Gavrila u Novom Miloševu.


Dobitnik Nagrade Teodor Pavlović za najbolju knjigu

Radivoj Šajtinac je rođen 1949. godine u Zrenjaninu. Školovao se u Zrenjaninu i Beogradu. Studirao svetsku književnost na Filološkom Fakultetu u Beogradu.
Član je Srpskog književnog društva i Društva književnika Vojvodine. Najveći deo karijere proveo je kao urednik u Domu omladine u Zrenjaninu i kao glavni urednik časopisa Ulazanica. Piše  poeziju, prozu, eseje, književnu i likovnu  kritiku. Bavi se dramaturgijom i prevodom s ruskog i engleskog jezika.
Autor je 30-ak knjiga poezije, proze i eseja.
Dobio je sledeće nagrade: Mladost, Srebrni pečat varoši sremskokarlovačke, Karolj Sirmaji, Milutin Uskoković, Stevan Pešić, Knjiga godine DKV, Dimitrije Mitrinović... Dobitnik je nacionalne penzije za izuzetan stvarački doprinos srpskoj kulturi i umetnosti.
Poezija, proza i eseji prevođeni su mu na engleski, francuski, nemački, španski, mađarski, slovenački, slovački, makedonski, turski, ruski i norveški jezik u stranim časopisima.
Živi i stvara u Zrenjaninu.

Radivoj Šajtinac, Dilinkuca: Kratke i friške banatske bajke



Dobitnik Nagrade Teodor Pavlović za životno delo

Ljubomir Bata Kojić rođen je u Novom Miloševu 1945. godine. Bavi se umetničkom i kreativnom fotografijom.
Izlagao je na preko 130 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Početkom osamdesetih godina, njegove fotografije ulaze u reprezentativnu kolekciju Srpska fotografija danas na izložbi održanoj u Budimpešti. Učesnik je ižlozbe Teme i funkcije medija fotografije održane u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, a učestvovao je i na 24. Oktobarskom salonu likovnih i primenjenih umetnosti u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić u Beogradu.
Najznačajnije nagrade koje je dobio su: Zlatna medalja kralja Alberta II od Belgije, Zlatna medalja PSA Američke asocijacije za fotografiju, CEF Španske asocijacije za fotografiju, nagrada na izložbi Coupe du Monde FIAP des Clubs, Zlatna medalja FIAP - 29th Black and White Biennal u Slovačkoj 2008. godine, zlatna medalja FSS, Nagrada za najbolju monografiju na 54. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga od strane ULUPUDS-a i Beogradskog sajma 2009. godine i dr.
Fotografije Ljubomira Kojića uvrštene su u Antologiju fotografije Vojvodine, a časopis za kulturu fotografije REFOTO na nekoliko stranica objavio je Kojićev portfolio pod nazivom Studije stanja.
Kojić kod međunarodne fotografske organizacije FIAP ima umetničko zvanje AFIAP. U Foto savezu Srbije ima umetnicko zvanje KMF FSS.

Ljubomir Kojić, iz ciklusa Čuvari jaroški



Dani Teodora Pavlovića - PROGRAM

25. jul, četvrtak
17:00 skup zvanica i publike u porti hrama
17:15 polaganje venca na grob Teodora Pavlovića
17:30 Večernje Bogosluženje sa petohlebnicom
18:00 otvaranje manifestacije u hramu sv. Arhangela Gavrila
Slađana Đorđijev, voditelj programa
– Radovan Ristić, gitara
Saša Šućurović, predsednik opštine Novi Bečej, otvara manifestaciju
predstavnik Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje
prof. dr Ljubomirka Krkljuš, sekretar odelenja za društvene nauke Matice srpske
Dragan Crnogorac, predsednik Zajedničkog veća opština Vukovar i saborski zastupnik
Dragan Budak, protonamesnik Crkvene opštine Dragutinovo
– Radovan Ristić, gitara
Radovan Vlahović, književnik i direktor Banatskog kulturnog centra, čita saopštenje žirija u sastavu: dr Mirjana Brković, dr Srđan Šljukić i Radovan Vlahović
– Vesna Ćuk, izdavač, govori o knjizi Dilinkuca Radivoja Šajtinca
– dodela NagradeTeodor Pavlović za najbolju knjigu Radivoju Šajtincu
– beseda dobitnika nagrade Radivoja Šajtinca
– Sava Stepanov, likovni kritičar, govori o delu Ljubimiru Kojića
– dodela NagradeTeodor Pavlović za životno delo Ljubomiru Kojiću
– beseda dobitnika nagrade Ljubomira Kojića
– Radovan Ristić, gitara
19:00 otvaranje izložbe Prizori praskozorja nove Altamire Aleksandra Bjelovuka iz Vukovara u crkvenoj sali, izložbu otvara Sava Stepanov, likovni kritičar
modna revija kreatorke Ivane Đukičin u porti

26. jul, petak
9:30 – hramovna slava, liturgija i rezanje slavskog kolača; kum slave: Jelica (Mirkov) Perać sa porodicom
18:00 – koncert folklornog ansambla Teodor Pavlović iz Novog Miloševa u porti hrama
19:00 promocija knjige Životne priče političarki Vojvodine Dijane Subotički u porti hrama; govore: Dijana Subotički, Aniko Žiroš Jankelić, Vesna Bjelić Francuski, Stanislava Hrnjak, Đurđina Jerinkić, Judit Popović i Gordana Bulatović
20:00 projekcija filma Pesme Ivana Groznog i predavanje Đorđa Traživuka koji će govoriti o ruskom caru Ivanu Groznom, njegovom rodoslovnom stablu i vezi sa Nemanjićima, u porti hrama

27. jul, subota
18:00 pomen Teodoru Pavloviću u porti hrama
Radomir Andrić, predsednik Udruženja književnika Srbije, i Petar Žebeljan, književnik, polažu venac na grob Teodora Pavlovića
Verica Sekirarski, predsednica Književne omladine Srbije, polaže venac na grob Teodora Pavlovića
19:00 – pesnički maraton u porti hrama (učestvuju autori Banatskog kulturnog centra i Književne omladine Srbije, 40-ak učesnika iz: Novog Sada, Beograda, Zrenjanina, Subotice, Kikinde, Novog Bečeja, Bečeja, Novog Kneževca, Smederevske Palanke, Bačke Palanke, Sremskih Karlovaca, Novog Miloševa, Bočara, Kumana, Žitišta, Kule...)
baletski nastup Stefanije Budak

28. jul, nedelja
19:00 – pozorišna predstava za decu Naopaka bajka u porti hrama, tekst i režija: Bojana Marić, igraju: Gordana Rauški i Aleksandar Maletin
20:00 – koncert Ruske romanse Tatjane Vujić u porti hrama



Teodor Pavlović je rođen 14. februara 1804. godine u Karlovu (Dragutinovu, današnjem Novom Miloševu) gde je i umro 12. avgusta 1854. godine. Bio je prvi sekretar Matice srpske u Pešti i njen obnovitelj i preporoditelj: 1836. godine uspeo je da izdejstvuje od austrougarskih vlasti, koje su zabranile rad ovoj instituciji, njeno ponovno obnavljanje, i okupljanjem brojnih donatora omogući njen preporod. Bio je urednik Letopisa Matice srpske u više navrata, našeg najstarijeg živog časopisa za književnost i jednog od najstarijih u svetu. Teodor Pavlović je osnovao Galeriju Matice srpske kao i Srpsku narodnu zbirku iz koje će kasnije nastati Muzej Vojvodine. Bio je urednik Serbskog narodnog lista i osnivač Serbskih narodnih novina. Pokrenuo je i almanah Dragoljub i time postao rodonačelnik žurnalistike kod Srba. Teodor Pavlović je jedno od najznačajnijih imena za srpski narod u prvoj polovini 19. veka. Kao protivnik Vukove struje nepravedno je, ubzro posle smrti, zaboravljen, a manifestacijom Dani Teodora Pavlovića vraćen u kulturni život.