JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Nagrada „Dositejevo pero” za „Pisma Andriji” Nade Kljajić



Roman za decu „Pisma Andriji” Nade Kljajić u izdanju Banatskog kulturnog centra poneo je 2. nagradu „Dositejevo pero” po odluci dečjeg žirija.

Nagrade dečje kritike „Dositejevo pero” za najbolje knjige u 2013. godini dodeljuju se na osnovu odluke žirija sastavljenog od sto đaka beogradskih osnovih škola.

Za najbolje knjige u 2013. godini, mlađi osnovci izabrali su „Vidovite priče” Ljubivoja Ršumovića, „Klizave priče” Igora Kolareva i knjigu  „U carstvu sveznalstva” Jelene Anđelković. Stariji osnovci izabrali su „Mamin dnevnik” Lidije Nikolić, „Pisma Andriji” Nade Kljajić i „Pazi kako silaziš niz stepenice” Zorana Božovića. Deca su odlučila da zahvalnice pripadnu ilustratorima i priređivačima „Snežne kraljice” i „Ilustrovane biblije za decu”.

Nagrade „Dositejevo pero” biće uručene 7. oktobra u Udruženju književnika Srbije u okviru dečje nedelje u organizaciji Prijatelja dece Voždovca i Zemuna i Muzeja srpske književnosti. Prvu nagradu velikog dečjeg žirija „Dositejevo pero”, ustanovljenu 1997. godine, do sada su, između ostalih, dobili Silvija Otašević, Gradimir Stojković, Uroš Petrović, Jasminka Petrović...

Urednik Radovan Vlahović o nagrađenoj knjizi autorke Nade Kljajić kaže: „autorka nas svojim kratkim rečenicama, dinamikom događanja i retoričkom virtuoznošću uvlači u mre­žu čitanja. Ne menjajući snagu i intenzitet naboja naracije, ona nas drži kao omamljene i uvodi sve dublje i dublje u životna događanja glavnog junaka, pa imamo utisak da našoj radoznalosti, po sistemu šta će biti dalje, nema kraja.”

U recenziji knjige Slaviša Krstić kaže: „Kada se povede reč o književnosti za decu, najpre se pomisli na poeziju, a isto tako i prozu, obojenu vedrim šarenim bojama. ...neki dečiji romani nas, kao i život sam, uče da nije uvek sve tako šareno, a među takvim je i novi rukopis autorke Nade Kljajić. ...Anđelko, glavni lik u romanu Nade Kljajić, na svoj način spoznaje život i njegove različite, kako radosne tako i tužne, strane.”