JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Snežana Vukadinović: „Feniks - ptica večnosti: Laktantije - Klaudije Klaudijan"

136 str, 20 cm, broš. povez, 2017. godina
ISBN 978-86-6029-304-8

Cena: 600 din
Knjigu možete poručiti puzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com


Monografija Feniks – ptica večnosti: Laktantije – Klaudije Klaudijan, dr Snežane Vukadinović predstavlja jedno novo čitanje Laktantijeve i Klaudijanove pesme posvećene ovoj mitološkoj ptici. Osim preglednog i sažetog materijala koji se odnosi na samu mitološku građu, ova monografija nudi i iscrpan pregled različitih tumačenja o poreklu, sadržini i književnoj, filozofskoj i istorijskoj pozadini ovog mita. (doc. dr Ana Elaković Nenadović)

Izvod iz recenzije
doc. dr Ana Elaković Nenadović


Naučno potkovana, široko i svestrano obrazovana, pesničke duše, poetski i nadahnuto, dr Snežana Vukadinović studiozno i multikulturalno razmatra, analizira, duboko promišlja i kritički promatra, različite interpretacije mita o feniksu, tj. panegirik o feniksu. (vanr. prof. dr Snežana Božanić)

Izvod iz recenzije
vanr. prof. dr Snežana Božanić


Pred nama je prvi srpski prevod i prepev (ali i prvi prevod na jedan slovenski jezik) ovog teško prevodljivog književnog žanra. (...) Ova naučno-književna studija inspiriše i podstiče. Dajući mnoge stručne odgovore i jasno izlažući istoriju istraživanja fenomena mitskog kazivanja, mitološkog i naučnog tumačenja o „neviđenoj nam žar ptici“, ova studija izaziva kod čitaoca pregršt asocijacija i novih pitanja. (vanr. prof. dr Ifigenija Radulović) 

Izvod iz recenzije
vanr. prof. dr Ifigenija Radulović

„VIŠEGLASJE: Zbornik odabranih pesama 7. Evropskog Fejsbuk pesničkog festivala”

111 str., broš. povez, 14x21cm, 2017. god.
Cena: 500 din
Knjigu možete poručiti pouzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com

Autori:
Andrejić Mišković, Vesna, Slavonski Brod, Hrvatska
Bakrač, Momčilo, Vrbas, Srbija
Bogdanović, Stojan, Niš, Srbija
Bunteska, Ana, Skoplje, Makadonija
Čović, Marina, Split, Hrvatska
Došlić, Milorad, Kać, Srbija
Đorđiev, Đorđi, Negotin, Srbija
Fijat, Ljiljana, Novi Sad, Srbija
Gligorić, Mina, Beograd, Srbija
Herceg, Monika, Petrinja, Hrvatska
Ignjić, Dragan, Stari trg pri Ložu, Slovenija
Jurić, Denis, Vitez, Bosna i Hercegovina
Komprej, Milojka B., Šoštanj, Slovenija
Krstevski, Davor, Kumanovo, Makedonija
Kunbar, Mariana, Jerusalim, Izrael
Luthander, Aleksandra, Haselbi, Švedska
Luthander, Eleonora, Štokholm, Švedska
Marković, Dragan, Kostajnik, Srbija
Martinis, Pavao, Vis, Hrvatska
Matić, Goran, Zemun, Srbija
Miceva, Suzana, Strumica, Makedonija
Mijatović, Emilija, Zadar, Hrvatska
Milovanović, Predrag, Krupanj, Srbija
Mitić, Stefan, Leskovac, Srbija
Mrkojević, Slobodan, Filadelfija, USA
Mujezinović, Amra, Šerići, BiH
Nenadić, Vida, London, Velika Britanija
Novković Perge, Jovanka, Sremska Mitrovica, Srbija
Oličkov, Dragica, Kikinda, Srbija
Oštrić, Suzana, Zagreb, Hrvatska
Pandur, Zijad, Živinice, BiH
Pejak, Mirjana, Sisak, Hrvatska
Pejić, Danijela, Petrovaradin, Srbija
Rems, Igor, Keln, Nemačka
Sekereš, Janoš, Subotica, Srbija
Stanojević, Stefan, Pančevo, Srbija
Stefanović, Budimir S., Rača Kragujevačka, Srbija
Stojadinović, Ljiljana, Pančevo, Srbija
Stojanović, Ljubodrag, Gnjilane, Srbija
Škoro, Todora, Beograd, Srbija
Šljuka, Selma, Podgorica, Crna Gora
Štefanicki Antonić, Mirjana, Novi Sad, Srbija
Tomić, Tatjana, Gradačac, BiH
Topalović Vasiljević, Emilija, Pula, Hrvatska
Trpčeski, Igor, Prilep, Makedonija
Uherek Stevanović, Dijana, Subotica, Srbija
Veselinovska, Natali, Kočani, Makedonija
Vukadinović, Snežana, Novi Sad, Srbija


Knjiga VIŠEGLASJE: Zbornik odabranih pesama 7. Evropskog Fejsbuk pesničkog festivala sadrži pesme 48 autora koje su na konkursu 7. Evropskog fejsbuk pesni­čkog Festivala 2016. godine ušle u uži izbor, po odluci žirija, za glavni nagradu Festivala – objavljivanje knjige – u konkurenciji od oko 500 pesnika iz 19 zemalja sveta. 


O nagradi Festivala odlučivala su dva žirija. Prvo­stepeni žiri bio je sačinjen od pobednika prethodnih Fe­stivala u sastavu: Branka Korać (Amsterdam, Holandi­ja), Ines Peruško Rihtar (Zagreb, Hrvatska), Vesna Konc Marjanović (Beograd, Srbija), Jelena Ćirić (Prag, Češka), Maja Korolija (Novi Sad, Srbija), Mitko Gogov (Skoplje, Ma kedonija), Bogdanka Rakić (Bul, Nemačka), Igor Var­ga, Grupa Poeziranje (Herceg Novi, Crna Gora), Dejan Popović, Grupa Poeziranje (Podgorica, Crna Gora), Elena Askarova (Habarovsk, Rusija), Mensur Ćatić (Visoko, BIH), Boris Lazić (Nica, Francuska), koji su odabirali pesme koje će ući u uži izbor, samim tim i u ovaj zbornik.

Drugostepeni žiri doneo je konačnu odluku o gla­vnoj nagradi vrednujući pesme 48 autora koje je odabrao prvostepeni žiri. Drugostepeni žiri činili su književnici iz Srbije: Simon Grabovac, predsednik (Novi Sad), dr Zoran Đerić, potpredsednik (Novi Sad), Franja Pe­trinović (Novi Sad), Goran Ibrajter (Novi Sad) i Radovan Vlahović (Novo Miloševo).

7. Evropski Fejsbuk pesnički festival održan je 15–17. aprila 2016. godine u hali Master Novosadskog sajma, u okviru 22. međunarodnog Salona knjiga, u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma.

Ovaj Festival okuplja pesnike, koji svoje stvaralaštvo predstavljaju na Fejsbuku, sa ciljem da virtuelnu pesničku komunikaciju pretvori u stvarnu njihovim okupljanjem na Novosadskom sajmu. Evropski Fejsbuk pesnički festival pokazuje da je poezija univerzalna tvorevina ljudskog duha koja ne priznaje granice i barijere između pesnika, nacija, država i jezika.

Redakcija BKC-a

Dr Aleksandra Luthander: „Bergmanovska sreća"

Edicija: Studije

187. str., 20 cm, broš. povez, 2017 godina
ISBN 978-86-6029-313-0

Cena: 600 din
Knjigu možete poručiti puzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com


Da se nekim slučajem pirbližio stotoj godini života, Ingmar Bergman bi sve plaćao novčanicom od 200 kruna, sa svojim likom na njoj.

Bergman je postao svetski ume­tnički imperativ, ali i sigurna valuta u džepu svakog Šveđanina kao i nebrojenih, radoznalih putnika namernika. Bergman je i omiljeni začin koga da­na­šnji reditelji neštedimice stavljaju u svoje filmove.

Bergman je umro, ma živeo Bergman!

Dr Aleksandra Luthander

Da nije reč o banalnom shvatanju pojma „sreće“ (...) razo­tkriva nam knjiga u svojoj celosti: da ta sreća nije samo osećanje nego i celokupni lični, stvaralački svet jednog filmskog genija, i sudbina koje je to Delo doživelo. Preko mnoštva izjava, što Bergmana lično, što njegovih filmskih kritičara koji su ga za života pratili, dr Aleksandra Luthander piše nam o Bergmanu kao baštini­ku, ali i pokretaču stvaralačkih i kulturoloških tokova Evrope XX pa i XXI veka. Polazeći od opšteg ka pojedinačnom, dr Aleksan­dra Luthander nam postavlja, takoreći, teorijski okvir analize Bergma­novog opusa: od figure porodice (prevashodno žene) u njegovim fil­movima preko umetnikovog ambivalentnog i promenljivog od­nosa prema religiji i Bogu do smeštanja tog umetničkog sveta „iz­među dva treptaja oka“, Luthander nam prikazuje kompleksnost koliko i autobiografičnost Bergmana kao stvaraoca. 

Viktor Škorić

Игор Трпчески: „Духот на тишината"

Edicija: Poezija
64 str, 21cm, broš. povez, 2017 godina
ISBN 978-86-6029-310-9

Cena: 300 din
Knjigu možete poručiti puzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com


Ova knjiga objavljena je kao nagrada autoru na osnovu konkursa 7. Evropskog Fejsbuk pesničkog festivala u Novom Sadu u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma.

***

Игор Трпчески, поетските искази ги гради нај директно со апсо лутна и целосна отвореност. Отвореност која суптилно се движи низ исповеста, исповеста тоа бескрајно звездено ткаење во нас од праисконот до денес. Исповеста како алхемиски еликсир на осаменоста на таложена низ најдлабоките кристали на душевното и чувственото.

Владо Ѓоревски - РАФИК

Не занимавајте се со многу работи, оти може да се случи да заборавите чиј живот живеете. Тоа е она што во оваа збирка поезија и песни е извонредно силно. Одбивањето да се раздава. Потрагата по себе која е најдена и сочувана внатре во таа внатрешна мелодија.

Ферид Мухиќ

Todora Škoro: „Bezdomnice”

Edicija: Poezija
72 str., 21 cm, broš. povez, 2017 godina
ISBN 978-86-6029-311-6

Cena: 300 din
Knjigu možete poručiti puzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com


Ova knjiga objavljena je kao nagrada autorki na osnovu konkursa 7. Evropskog Fejsbuk pesničkog festivala u Novom Sadu u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma.



***

Nova knjiga pesama „Bezdomice” Todore Škoro, vrsne pesnikinje iz Beograda, kao nagrada za pobedu na konkursu za najbolju pesmu na 7. Evropskom Fejsbuk pesničkom festivalu je pred nama, čitaocima i tumačima.

Knjiga „Bezdomice” Todore Škoro je jedan ogromni anti-ratni krik i vapaj koji tutnji, ječi i prolama se od biblijskih vremena do dana današnjeg. „Bezdomice” su knjiga koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Oni koji imaju svoj dom, shvataju da u njemu, u svetu lokalnih ratova, mržnji i stalnih tenzija, nikada nisu sigurni, a oni koji su se sklanjali pred pogromom poslednjih ratova na prostorima bivše Jugoslavije samo iznova sebi i drugima potvrđuju sveopšti haos i nesigurnost koja je zahvatila modernog čoveka trećeg milenija.

Izvod iz recenzije, 
Radovan Vlahović, urednik

Petar Žarkov: „Odzvon ravnice”

Edicija: POEZIJA

Ilustracije
Silvija Vlahović

60 str., 20 cm, broš. povez, 2017.
ISBN 978­-86-­6029­-307-­9

Cena: 300 din
Knjigu možete poručiti puzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com


Daleko od savremenih pesničkih i književnih udru­ženja, kao usamljeni na poljani jablan, visoko u nebo štrči lik i delo našeg autora, i govori nam da stvaralaštvo poetsko je poslednja vera i nežnost koju čovek ubrzanog i surovog trećeg milenija može još upraviti prema sebi i svetu koji ga okružuje. Ono je poslednja odbrana čo­večnosti, i strela našeg duha koju odapinjemo prema ve­čnosti.

Izvod iz recenzije
Radovan Vlahović

Petar Žarkov zaustavlja trenutke i o njima piše. Ili to možda trenuci zaustavljaju njega, da prizovu stihove zamrznute u vremenu, kao fotografije.

Ako su prizori i trenuci zaustavljali autora da bi pri zvali stihove zamrznute u vremenu, kao fotografije, Žarkov je to iskoristio da bi nam pokazao još jednu svoju veštinu: dodavši tu i tamo po malo fantastičnog, umesto fotografija podario je čitaocu slike na granici priviđenja, scene koje dolaze iz zamagljenih pejzaža i nestvarnih snova, koje, kako je sam u jednom stihu lepo opisao, oku lagano izmiču.

Izvod iz recenzije
Slaviša Krstić

Olgica Cice: „Ernestina priča”

Edicija: ROMAN
Ilustracije
Silvija Vlahović

132 str., broš. povez, ilustr, 20 cm, 2017. god.
ISBN 978-86-6029-312-3

Cena: 500 din 
Knjigu možete poručiti puzećem na mejl: 
banatskikulturnicentar@gmail.com


Roman „Erenstina priča” poznate bosansko-herce govačke spisateljice Olgice Cice je priča i otkrovenje glavne junaknje, novinarke Erneste, lepota i zagonetnosti Indije, njeno promišljanje različitih religija njenih ljudi, a takođe i životopis velike sporedne junakinje – Majke Tereze (planetarno poznate humanitarke) koji prerasta u filozofiju saosećanja i sapatnje sa onima koji su teško bolesni, siromašni, nesrećni i odbačeni od društva. Ovo je roman koji nas oplemenjuje i uči nas da prijateljstvo, dobrota, humanost i čovekoljublje daju šansu za preumljenje i nadu posrnulom čoveku trećeg milenijima da ovaj život, čak i u bezizlaznim situacijama, ima svoj uzvišeni i neponovljivi smisao, ako je njegov imperativ ljubav.
Radovan Vlahović, urednik


„Ernestina priča” je svojevrsno putovanje kroz otkrivanje znanih i neznanih simbola života. Autorka nam na jedan vrlo moderan način predočava suštinu religije i življenja. Roman kao prava avantura dopire do svih ljubitelja mudrosti, citata, velikih reči i dela duhovnika i plemenitih ljudskih umova. Podseća na činjenicu zašto je važno pisati, čitati i učiti kroz književnost i filozofiju.

Izvod iz recenzije
Nataša Bundalo Mikić

Promocija knjige „Iluzionisti” Mileta Klepića u Novom Kneževcu

Promocija knjige „Iluzionisti” Mileta Klepića održana je 27.2.2017. u sali biblioteke „Branislav Nušić" u Novom Kneževcu.
O knjizi govorili: Mile Klepić, autor, recezenti knjige Miloš Latinović i Ugleša Šajtinac, i Radovan Vlahović, urednik i direktor Banatskog kulturnog centra. 

Odlomak iz knjige pročitao je Miloš Filipov.

Publika.

Autor i čitaoci.

Više o knjizi na:

Promocija dve knjige u Iđošu

Promocija knjiga „Varovi moga broda" Ane Kovačević i „Izabranik proviđenja" Dobrivoja Martoniši, u izdanju Banatskog kulturnog centra, održane su 28.02.2017. godine u Mesnoj zajednici u Iđošu.


Učestvovali: autori knjiga Ana Kovačević i Dobrivoj Martonoši, Radovan Vlahović, urednik i direktor Banatskog kulturnog centra, i Tatjana Martonoši koja je pročitala odlomke iz knjiga.

Publika.