JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

„Zlatna značka” Bogdanki Rakić, autorki BKC-a iz Nemačke

Bogdanka Rakić iz Nemačke, autorka Banatskog kulturnog centra, pobednica trećeg Evropskog Fejsbuk pesničkog festivala i članica žirija ovog Festivala, jedan je od dobitnika Zlatne značke Kulturno prosvetne zajednice Srbije za 2015. godinu. 


Priznanje je u ime autorke primio Radovan Vlahović, književnik i direktor BKC-a, 22. maja 2015. u Narodnom pozorištu u Beogradu.



Ove godine dodeljeno je 50 priznanja, a među dobitnicim su istaknuti umetnici, muzičari, glumci, slikari, književnici, profesori, novinari, privrednici iz Srbije i dijaspore – Nataša Ninković, Maja Avramović, Marina Arsenijević, Gojko Đogo, Dragoljub Đuričić, Gordana Krajačić, Žarko Laušević, Milan Todorović Rubljov, Želidrag Nikčević, Zefirino Grasi, Vladimir Tomčić, Vasil Hadžimanov...
Žiri, na čijem čelu je bio književnik Milovan Vitezović, a članovi Marija Bišof (književnik), Uroš Dojčinović (muzički urednik), Rastko Janković (dramski umetnik) i Slavenko Saletović (reditelj) sve odluke je doneo jednoglasno.
Nagrada, koja se sastoji od pozlaćene značke i povelje - grafičkog lista, ustanovljena je 1976. godine.

Zlatnu značku dodeljuju Kulturno prosvetna zajednica Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije – Uprava za saradnju sa dijasporom, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

 

„Banatske pripòvētke” Radovana Vlahovića u Senti

22. 5. 2015. u Zavičajnoj fondaciji „Stevan Sremac” u Senti održana je promocija nove knjige Radovana Vlahovića „Banatske pripòvētke” u izdanju Banatskog kulturnog centra. 


O knjizi su govorili: dr Draginja Ramadanski, profesor ruske književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prevodilac i književni kritičar, i autor Radovan Vlahović, književnik i direktor Banatskog kulturnog centra.
  
 


Sa piscem nakon promocije...

Više o knjizi možete pročitati ovde:

Nagrada za „Pseudoton“ Jelene Blanuše u izdanju BKC-a



 Jeleni Blanuši iz Kikinde dodeljena je Književna nagrada „Aladin Lukač“ za 2014. godinu za zbirku poezije „Pseudoton“ u izdanju BKC-a za najbolje ostvarenje pesnika do 28 godina na području Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske. 


Svečana dodela nagrade i promocija nagrađene zbirke održana je 21. 5. 2015. godine u Kulturnom centru u Novom Pazaru. Plaketu i vaučer na 25 hiljada dinara Jeleni je uručio Rafet Tiganj, zamenik direktora KC-a. 


O zbirci poezije „Pseudoton“ govorili su: doc. dr Nadija Rebronja, Enes Halilović i Elijas Rebronja, koji su, ujedno, i članovi žirija, kao i sama autorka.




Knjiga „Pseudoton“ Jelena Blanuše objavljena je kao nagrada na Konkursu za objavljivanje prvih knjiga mladih autora sa teritorije Opština Kikinda i iz dijaspore koji raspisuju Opština Kikinda i Banatski kulturni centar.


Više o knjizi: