JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Dani Miloša Crnjanskog u Novom Miloševu

U okviru novoosnovane manifestacije Dani Miloša Crnjanskog, 1. 12. od 18h u Banatskom kulturnom centru (BKC) u Novom Miloševu, održaće se predavanje na temu „100 godina od Lirike Itake“ koje će održati prof. dr Zoran Đerić, književnik i upravnik Srpskog narodnog pozorišta.



Istog dana, gimnazijalci iz Orahovca sa Kosova i Metohije posetiće BKC, gde će prisustvovati predavanju. Gosti će u Novom Miloševu posetiti i Etno muzej „Kotarka“ i pravoslavni hram Sv. Arhangela Gavrila i grob Teodora Pavlovića, prvog sekretara i reformatora Matice srpske.
U ovoj godini, BKC je objavio više izdanja vezanih za Miloša Crnjanskog: „O Banatu i o Banaćanima“ (priredio Stojan Trećakov, pogovor Milorad Grujić), prevod „Lirike Itake“ na nemački jezik (preveo Johan Lavundi), prevod poezije Crnjanskog na rumunski jezik (preveo Ivo Munćan), kao i fototipsko izdanje Srpskog književnog magazina (broj 2 iz 1993) koji je posvećen Crnjanskom, a objavila ga je izdavačka kuća „Novi Zenit“ iz Novog Miloševa čiji je vlasnik i osnivač bio Radovan Vlahović, a glavni urednik Simon Grabovac.
Banatski kulturni centar je jedan od organizatora manifestacije Dani Miloša Crnjanskog, zajedno sa Udruženjem „Sumatra“ iz Novog Sada, koje je nosilac projekta, uz podršku Matice srpske iz Novog Sada, Zadužbine Miloša Crnjanskog iz Beograda i Kulturnog centra Vojvodine „Miloš Crnjanski“ iz Novog Sada.
Dani Miloša Crnjanskog će održati od 29. novembra do 1. decembra 2019. godine u Novom Sadu i Novom Miloševu.

PROGRAM
Novi Sad
12:00, Matica srpska, Predavanje: „Srpsko stanovište“
■ Gost: Zoran Avramović
do 14:00: Pisci posećuju novosadske srednje škole
19:00, Matica Srpska: Pisci o Milošu Crnjanskom

30.11.
Novi Sad
10:00, Matica srpska: Okrugli sto o tumačenju dela Miloša Crnjanskog
19:00, Matica Srpska: Dodela književne nagrade „Beskrajni plavi krug“

01.12.
Novo Miloševo
18:00, Banatski kulturni centar: Tribina o Milošu Crnjanskom
■ Predavač: prof. dr Zoran Đerić


„Beskrajni plavi krug“
U okviru manifestacije Dani Miloša Crnjanskog, Matica srpska je osnovala stalnu godišnju književnu nagradu pod imenom „Beskrajni plavi krug“, koja će se dodeljivati za najbolji roman napisan na srpskom jeziku.