JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Branislavu Gulanu, autoru BKC-a, nagrada za životno delo

Novinar i publicista iz Novog Sada, Branislav Gulan, autor dve knjige u izdanju Banatskog kulturnog centra (Sudbina oduzete imovine”Obećanja i očekivanja”), dobitnik je nagrade za životno delo Međunarodnog festivala novinara koji prate poljoprivredu i selo, koji je održan u Bogatiću.



Kako je istaknuto, Gulana je četiri i po decenije novinar i publicista, više od dve decenije član je Naučnog društva ekonomista Jugoslavije, potom Srbije, član je Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti. U novinarskom istraživačkom radu dugom četiri decenije Gulan je objavio više desetina hiljada tekstova u listovima gde je radio, ponajviše u kući „Borba”, Privrednoj komori Jugoslavije i Srbije, novosadskom „Dnevniku”, a autor je i oko 150 stručnih i naučnih radova na na savetovanjima širom sveta. Objavio je više od 20 knjiga. Među njima su „Obećanja i očekivanja'', „Sudbina oduzete imovine”, „Koreni”, „S obe strane pakla”, „Dve strane istine” i niz drugih sa ekonomskim temama. Član je Udruženja novinara Srbije četiri i po decenije!

Nagradu Zlatno zrno Srbije za višegodišnje analitičko i pravovremeno informisanje o selu i poljoprivredi dobili su: novinarka lita Politike iz Beograda Ivana Albunović,  za negovanje kulturne baštine sela na stranama „Politikinog” „Magazina”, specijalnu nagradu festivala dobila je novinarka Dana Stanković. Dobitnik priznanja je i dopisnik Radio Beograda iz Novog Sada Petar Kočić.


Na istom festivalu urednik RTV Petar Nikolić dobio je nagradu Zlatno zrno Srbije za višegodišnje uređivanje i vođenje emiisija na romskom jeziku u programima RTV. Godišnje nagrade dobili su „Sremske novine” za pokretanje pet specijalnih dodataka – novina namenjenih isključivo stanovnicima seoskih sredina na području Sremske Mitrovice. Produkcija „Duga” iz Trstenika dobitnik je priznanja za seriju poljoprivrednih emisija  koje se emituju nas lokalnim televizijama u Srbiji. Priznanja za jednogodišnji rad dobili su i snimatelj televizije BN Televizije iz Brčkog Goran Opačić, iz istočnog Sarajeva Milan Đurović, novinar iz Zrenjanina Miodrag Grubački i novinar RTS – dopisništvo Šabac Nenad Tomašević.