JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

"BookILL Fest" Festival ilustracije knjige - NAJAVA





BookILL Fest Festival ilustracije knjige će se u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma po drugi put održati 1. marta 2013. godine na Novosadskom sajmu, i to u okviru 19. međunarodnog Salona knjige.
Povodom BookILL Fest-a raspisan je internet konkurs za najbolje ilustrovanje knjige. Od 61 autora iz Srbije i 7 drugih zemalja (Rumunija, Mađarska, Nemačka, Slovenija, BIH, Hrvatska, Crna Gora i Jordan) stiglo je oko 350 radova.
Žiri u sastavu Slobodan Ivkov (predsednik), Sibila Petenji Arbutina i Senka Vlahović Filipov selektovao je oko 100 radova od 45 autora.
Izložba ilustracija biće postavljena tokom trajanja Salona knjige (od 28. februara do 5. marta 2013. godine) na štandu Banatskog kulturnog centra u hali Master Novosadskog sajma , a otvaranje izložbe i proglašenje pobednika zakazano je za 1. mart u 17 časova kada će žiri na centralnoj bini hale Master proglasiti pobednike i dodeliti nagrade za najbolje ilustracije pesničke knjige, prozne knjige, knjige za decu i foto-ilustracije knjige.


PROGRAM BookILL Fest-a
 Petak, 1. mart 2013. godine u 17h, centralna bina hale Master Novosadskog sajma

svečano otvaranje BookILL Fest-a i izložbe selektovanih radova. Izložbu otvara Slobodan Ivkov, predsednik žirija.

- proglašenje pobednika i dodela nagrada BookILL Fest-a

- razgledanje radova i druženje na štandu Banatskog kulturnog centra

Dobro se zna da je ilustrovanje knjige specifičan kreativni posao u složenom procesu dizajniranja knjiga, već samih po sebi kompleksnih autorskih ostvarenja. Bez ikakve sumnje, koliko god da je važna sadržina knjige, toliko je važan i njen izgled, kako spoljašnji, tako i unutrašnji. Ilustrovanje, dizajniranje i vizuelno opremanje knjiga nerazdvojni su delovi procesa proizvodnje knjiga, i s te strane BookILL Fest teži da skrene pažnju na vizuelne umetnike i afirmiše autore koji se bave aspektom ilustrovanja. Konkursi za ilustraciju knjige u svetu su veoma retki, pa je time i značaj ovog Festivala veći.