JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Dr Milanu Miciću i Miloradu Grujiću Nagrade „Teodor Pavlović”

 Žiri u sastavu dr Mirjana Brković (predsednik), prof. dr Srđan Šljukić i Radovan Vlahović doneo je jednoglasnu odluku da Nagrada „Teodor Pavlović” za najbolju knjigu pripadne dr Milanu Miciću za knjigu „Ab ovo” (RTS, Beograd 2018), a Nagradа „Teodor Pavlović” za životno delo književniku Miloradu Grujiću.


Nagrade se dodeljuju u okviru manifestacije Dani Teodora Pavlovića koju organizuje Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa u saradnji sa Maticom srpskom iz Novog Sada, pod pokroviteljstvom Opštine Novi Bečej i Mesne zajednice Novo Miloševo. Manifestacija će se održati po devetnaesti put od 27. septembra do 5. oktobra 2018. godine u Novom Miloševu. Nagrade će Miloradu Grujiću i dr Milanu Miciću biti uručene 27. septembra u 19:30 časova u Banatskom kulturnom centru u okviru svečanog programa otvaranja manifestacije.


Nagradu „Teodor Pavlović” za najbolju knjigu
Nagrada „Teodor Pavlović” za najbolju knjigu 2018. godine dodeljuje se dr Milanu Miciću za knjigu „Ab ovo” (Izdavaštvo Radio-televizije Srbije, Beograd, 2018). 
Milan Micić je doktor je istorijskih nauka i književnik. Rođen je 1961. godine u Zrenjaninu. Autor je trideset i četiri knjige iz istoriografije, istorijske esejistike, dokumentarne proze, kratke proze i poezije. Istoriografske teme su mu srpski dobrovoljački pokret u Prvom svetskom ratu, kolonizacija Vojvodine u 20. veku i odnos književnog i istorijskog u srpskoj književnosti druge polovine 19. i prve polovine 20. veka. Dobitnik je književnih nagrada za kratku prozu „Stevan Sremac” (Niš, 1999), SKPD „Prosvjeta” Šamac (Šamac, 2011), „Milovan Vidaković” (Budimpešta, 2014), „Vukašin Conić” (Leskovac, 2014, 2016), „Andra Gavrilović“ (Svilajnac, 2015). Dobitnik je i Specijalne povelje „Vladimir Ćorović” u oblasti istoriografije SPKD „Prosvjete”, Gacko. Za knjigu kratkih priča „Mesec od venecijanskog sapuna” nagrađen je 2014. godine književnom nagradom „Andrićeva staza” SKPD „Prosvjeta” Republike Srpske. Nagrađen je Sretenjskom poveljom srpskih institucija iz Mađarske 2017. godine. Prevođen je na nemački, rumunski i mađarski jezik. Živi u Novom Sadu.


O knjizi „Ab ovo” Milana Micića
„Jedanaest sadržinski raznolikih priča, koje korespondiraju na idejnom planu, ulančavajući se u jedinstvenu celinu u kojoj autor Milan Micić progovara o sudbini pojedinca u tragičnom iskustvu istorije, o sudbini čoveka stvaraoca, o umetniku i umetnosti, o tradiciji i identitetu, duhovnom, kulturnom i nacionalnom, o smislu čovekovih napora da u istorijskom nevremenu ostvaruje humanističke ideale. Odenute u ruho zgusnutih metafora, oniričkih i fantastičnih slika, oblikovane poetskim jezikom bogate asocijativnosti – one svedoče o izrazitoj jezičkoj imaginaciji i invenciji svog autora, priključujući se simboličko-poetskoj struji savremene srpske proze.” (Biljana Mičić)

Nagrada „Teodor Pavlović” za životno delo
Nagrada „Teodor Pavlović” za životno delo dodeljuje se Miloradu Grujiću na predlog Gradske biblioteke u Novom Sadu i prof. dr Milivoja Nenina.
Milorad Grujić je rođen 1950. godine u Zrenjaninu. Objavio je 15 knjiga pesama, priča, romana, na više jezika, od kojih su neke doživele i do pet izdanja. Dobitnik je više književnih nagrada: „Brankova nagrada” za najbolju knjigu poezije za 1977. godinu, „Pečat varoši sremskokarlovačke”, prva nagrada CK SSOJ za poeziju 1973, X Kongres omladine i studenata u Berlinu, 1973, nagrada za prozu „Karolj Sirmai”, 1987, „Zlatni bestseler” TV Beograda, 2000... Bio je zaposlen tokom svoje radne karijere u Centru za kulturu u Zrenjaninu, Kulturno-prosvetnoj zajednici Vojvodine, Književnoj zajednici Novog Sada, RTV Vojvodine, Izdavačkom preduzeću Matice srpske, Arhivu Vojvodine... Književni radovi prevođeni su mu na engleski, francuski, nemački, mađarski, slovački, rumunski, rusinski... Živi u Novom Sadu.

Iz predloga Gradske biblioteke u Novom Sadu
„Ne samo iz osećanja moralne obaveze i odgovornosti, s obzirom da nam je poklonio svoj legat i nekoliko hiljada novih knjiga, već pre svega zbog svojih priloga našoj književnosti i kulturi, Gradska biblioteka u Novom Sadu predlaže da se prestižna nagrada Teodor Pavlović dodeli novosadskom književniku, izdavaču i javnom radniku Miloradu Grujiću. Odmah po dolasku u Novi Sad 1977. godine pokazuje želju da da i svoj lični doprinos bogaćenju kulturnih prilika i dešavanjima u Novom Sadu. Sa grupom pisaca osnovao je Književnu zajednicu Novog Sada i kao njen čelni čovek pokrenuo zapaženu i raznovrsnu izdavačku delatnost. Posebno se pamte knjige sa filozofskom tematikom i sadržajem i knjige iz bogate prošlosti Novog Sada. Ostavio je pozitivnog traga i kao direktor izdavačke kuće Matice srpske o kojoj je posebno brinuo i akademik Boško Petrović, Matičin predsednik. U svetu kulturnih poslenika Novog Sada ostalo je sećanje na dva vrlo zanimljiva časopisa- revije- lista Pisac i Adresa, koje je sa saradnicima pokrenuo i uređivao. Poznat je i kao pisac poezije, proze, radio drame, a sa Prvoslavom Marićem napisao je i scenario, po kojem je ovaj režirao igrani film Jevreji.” (Dragan Kojić, direktor)

Teodor Pavlović (1804–1854), koji je rođen u Karlovu, današnjem Novom Miloševu, bio je obnovitelj i reformator Matice srpske, njen prvi sekretar, urednikLetopisa” Matice srpske, osnivač Galerije Matice srpske, osnivač prve muzejske zbirke u Srba, novinar i rodonačelnik žurnalistike u Srba, advokat, književnik, prevodilac jedna od najistaknutijih, a nepravedno zaboravljenih, ličnosti srpskog naroda u prvoj polovini 19. veka, čije je pregalaštvo dalo trajni doprinos srpskoj kulturi.

19. DANI TEODORA PAVLOVIĆA – Program

19. dani Teodora Pavlovića održaće se od 27. septembra do 5. oktobra 2018. godine u Novom Miloševu. Manifestaciju organizuje Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa u saradnji sa Maticom srpskom iz Novog Sada, pod pokroviteljstvom Opštine Novi Bečej i Mesne zajednice Novo Miloševo.


27. 9. 2018, četvrtak 
19:30 časova
Banatski kulturni centar, Novo Miloševo
– otvaranje manifestacije i dodela Nagrada „Teodor Pavlović” (više o Nagradama: http://banatskikulturnicentar.blogspot.com/2018/09/dr-milanu-micicu-i-miloradu-grujicu.html)


Program otvaranja:
Hor „Sv. Roman Slatkopojac”
Tatjana Miražić, voditelj programa 

Pozdravna reč Selimira Radulovića, upravnika Biblioteke Matice srpske
Saša Maksimović, predsednik Opštine Novi Bečej, otvara manifestaciju
Prof. dr Srđan Šljukić, član žirija
Hor „Sv. Roman Slatkopojac”
Dr Mirjana Brković, upravnica Centralne biblioteke Univerziteta u Novom Sadu i predsednica žirija, čita obrazloženje žirija
Dodela Nagrade „Teodor Pavlović” dr Milanu Miciću
Beseda dobitnika Nagrade
Dodela Nagrade „Teodor Pavlović” Miloradu Grujiću
Beseda dobitnika Nagrade
Hor „Sv. Roman Slatkopojac”
Reč zahvalnosti organizatora Radovana Vlahovića




28. 9. 2018, petak
12 časova
Banatski kulturni centar, Novo Miloševo

– Predstavljanje knjige za decu „Stilske igre” autora Simeona Marinkovića u izdanju „Kreativnog centra” i otvaranje istoimene izložbe ilustracija iz knjige ilustratora Dušana Pavlića, govore: Simeon Marinković i predstavnici izdavača i BKC-a



28. 9. 2018, petak
19:30 časova
Banatski kulturni centar, Novo Miloševo

– Autorsko veče Lasla Blaškovića, književnika i upravnika Narodne biblioteke Srbije, govore: Laslo Blašković, Dragan Purešić i Radovan Vlahović



29. 9. 2018, subota
19:30 časova
Banatski kulturni centar, Novo Miloševo

– Predstavljanje knjige „Miloševački bećarac” priređivača Radovana Vlahovića uz muzičko izvođenje bećaraca 




30. 9. 2018, nedelja
19:30
Banatski kulturni centar, Novo Miloševo

– Autorsko veče književnika Đorđa Kuburića, govore Radovan Vlahović i autor




5. 10. 2018, petak
14 časova
OŠ „Dr Đorđe Joanović”, Novo Miloševo

– pozorišna predstava za decu „Knjiga o džungli” (Dečje pozorište „Lane”, Kikinda) u režiji Gordane Rauški




Otvorena izložba slikara iz Slovačke Miroslava Dvoraka

Izložbu „Moj svet slika” slovačkog umetnika Miroslava Dvoraka otvorio je Igor Vencel, zamenik ambasadorke Slovačke Republike, 19. septembra 2018. u „Žitnom magacinu” Zavičajnog muzeja „Kotarka” u Novom Miloševu. 


Izložbu su organizovali: Ambasada Slovačke Republike u Beogradu, Banatski kulturni centar Novo Miloševo i Zavičajni muzej „Kotarka” Novo Miloševo. 

 

Gosti iz Ambasade: Igor Vencel, zamenik ambasadorke Slovačke Republike, 
i Mihal Hrušik, 3. sekretar Ambasade.  


Prisutne je pozdravio: Mirjan Jakšić, predsednik Skupštine Opštine Novi Bečej.


O saradnji sa Ambasadom Slovačke govorio je Radovan Vlahović, književnik 
i direktor BKC-a. Moderator programa: Senka Vlahović.


Slaven Balać na klarinetu, uz pratnju Dragana Milojevića na harmonici, izveo je više kompozicija. 


Učenici 4. razreda OŠ „Dr Đorđe Joanović” Novo Miloševo izveli su kratki program na slovačkom jeziku koji su pripremili uz podršku Marine Maker, diplomiranog filologa-srbiste u kontaktu sa slovackom filologijom. Nevena, Dejan, Teodora i Andjela su govorili stihove Dragana Lukića na slovačkom. 


Dr Miroslav Dvorak je rođen 11. februara u Njitri u Slovačkoj. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta „J. A Komenskog” u Bratislavi 1978. Pod njegovom upravom, neurološko odeljenje u Levoči je transformisano u radni prostor specializovan za kičmene probleme sa modernom dijagnostičko-obrazovnom procedurom, za bolesti vratnog dela kičme. Od aprila 2007. radi kao glavni neurolog u modernom neurološkom odeljenju u gradu Spiška Nova Ves. Prenosio je svoje znanje studentima Katoličkog univerziteta gde je predavao neurologiju. Njegova ulja na platnu izlagana su u Slovačkoj i izvan nje na više od 20 samostalnih izložbi. 


Izložba će biti otvorena do 2. oktobra 2018. 


Gosti iz ambasade posetili su, pored postavki u „Žitnom magacinu”, 
i Muzej „Kotarka” i dvorac „Karačonji”.

Prilog TV Novi Bečej.