JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Otvorena izložba slikara iz Slovačke Miroslava Dvoraka

Izložbu „Moj svet slika” slovačkog umetnika Miroslava Dvoraka otvorio je Igor Vencel, zamenik ambasadorke Slovačke Republike, 19. septembra 2018. u „Žitnom magacinu” Zavičajnog muzeja „Kotarka” u Novom Miloševu. 


Izložbu su organizovali: Ambasada Slovačke Republike u Beogradu, Banatski kulturni centar Novo Miloševo i Zavičajni muzej „Kotarka” Novo Miloševo. 

 

Gosti iz Ambasade: Igor Vencel, zamenik ambasadorke Slovačke Republike, 
i Mihal Hrušik, 3. sekretar Ambasade.  


Prisutne je pozdravio: Mirjan Jakšić, predsednik Skupštine Opštine Novi Bečej.


O saradnji sa Ambasadom Slovačke govorio je Radovan Vlahović, književnik 
i direktor BKC-a. Moderator programa: Senka Vlahović.


Slaven Balać na klarinetu, uz pratnju Dragana Milojevića na harmonici, izveo je više kompozicija. 


Učenici 4. razreda OŠ „Dr Đorđe Joanović” Novo Miloševo izveli su kratki program na slovačkom jeziku koji su pripremili uz podršku Marine Maker, diplomiranog filologa-srbiste u kontaktu sa slovackom filologijom. Nevena, Dejan, Teodora i Andjela su govorili stihove Dragana Lukića na slovačkom. 


Dr Miroslav Dvorak je rođen 11. februara u Njitri u Slovačkoj. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta „J. A Komenskog” u Bratislavi 1978. Pod njegovom upravom, neurološko odeljenje u Levoči je transformisano u radni prostor specializovan za kičmene probleme sa modernom dijagnostičko-obrazovnom procedurom, za bolesti vratnog dela kičme. Od aprila 2007. radi kao glavni neurolog u modernom neurološkom odeljenju u gradu Spiška Nova Ves. Prenosio je svoje znanje studentima Katoličkog univerziteta gde je predavao neurologiju. Njegova ulja na platnu izlagana su u Slovačkoj i izvan nje na više od 20 samostalnih izložbi. 


Izložba će biti otvorena do 2. oktobra 2018. 


Gosti iz ambasade posetili su, pored postavki u „Žitnom magacinu”, 
i Muzej „Kotarka” i dvorac „Karačonji”.

Prilog TV Novi Bečej.