JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Izložba ilustracija nagrađenih na Bijenalu u Slovačkoj na BookILL Fest-u



Izložbu „Ilustracije nagrađene na Bijenalu ilustracije u Bratislavi” otvoriće Njegova Ekselencija dr Jan Varšo, ambasador Republike Slovačke u Srbiji, u okviru programa Festivala ilustracije knjige BookILL Fest 20. aprila 2015. godine u 12 časova na Salonu knjige Novosadskog sajma.
 Izložbu organizuju Banatski kulturni centar i Novosadski sajam u saradnji sa Međunarodnom ustanovom kulture za decu Bibiana iz Bratislave i Galerijom Fondacije Babka iz Kovačice.
U okviru programa obratiće se i Peter Tvrdon, direktor Bibiane iz Bratislave, mr Slobodan Cvetković, direktora Novosadskog sajma, Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra, prof. Doru Bosiok koji će otvoriti izložbu BookILL fest-a, žiri BookILL Fest-a: Slobodan Ivkov, Sibila Petenji Arbutina i Senka Vlahović Filipov koji će i dodeliti ovogodišnje nagrade za najbolje ilustracije na osnovu konkursa.
Bijenale ilustracije u Bratislavi (BIB) je najznačajniji događaj u svetu iz oblasti vizuelne umetnosti i ilustracije za decu sa pedesetogodišnjom tradicijom. Najbolji autori iz sveta ilustracije sastaju se svake druge godine u Bratislavi.
Na izložbi na Novosadskom sajmu biće predstavljeni radovi iz brojnih zemalja sveta koji su nagrađivani na BiB-u. Predstavljanjem ovog svetskog bogatstva u oblasti ilustracije u okviru Festivala ilustracije knjige BookILL Fest, omogućuje se domaćim ilustratorima da se bolje upoznaju sa vrhunskom ilustracijom u svetu. Izložba će biti otvorena od 18. do 25. aprila na Novosadskom sajmu.

Više o BIB-u
BIB je po prvi put održano 1967. godine. BIB je najvažniji događaj u organizaciji Međunarodne ustanove kulture za decu Bibiana. BIB podrzumeva međunarodni konkurs, nagrade i izložbu ilustracija za decu. Tokom 48 godina postojanja i 24 održana bijenala, na BIB-u je učestvovalo 7255 ilustratora iz 109 zemalja sa 57434 originalne illustracije objavljene u više od 9000 knjiga!

BIB se održava svake neparne godine u jesen u Bratislavi, pod pokroviteljstvom UNESCO-a i Međunarodnog centra knjige za mlade (IBBY) uz podršku Ministarstva kulture Slovačke Republike. 





PROGRAM BookILL Fest-a
20. 04. 2015, 12h

CENTRALNA BINA HALE MASTER NOVOSADSKOG SAJMA
pozdravna reč mr Slobodana Cvetkovića, direktora Novosadskog sajma
- pozdravna reč Radovana Vlahovića, direktora BKC-a
dr Jan Vašo, ambasador Slovačke republike u Srbiji, otvara gostujuću izložbu Ilustracije nagrađene na Bijenalu ilustracije u Bratislavi
Peter Tvrdon, direktor Bibiane iz Bratislave
- Senka Vlahović Filipov, osnivač i direktor BookILL Fest-a
prof. Doru Bosiok otvara izložbu BookILL Fest-a
- dodela Nagrada BookILL Fest-a, nagrade dodeljuje žiri: Slobodan Ivkov, predsednik i članovi mr Sibila Petenji Arbutina i Senka Vlahović Filipov

IZLOŽBENI ŠTANDOVI U HALI MASTER NOVOSADSKOG SAJMA

- razgledanje izložbi


4. Festival ilustracije knjige BookILL Fest pomogao je Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje.