JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Milka Tomić: „Nikad nije kasno“

200 strana, broš. povez, 13x20 cm, 2014. god.


Franjo Frančić: „Pravljice iz Istre / Pripovetke iz istre“

40 strana, broš. povez, 10x20 cm, 2014. god.

Prevod sa slovenačkog na srpski:
Franjo Frančič in Olga Lalić - Krowicka


Pripovetke iz Istre su kratka dvojezična slovenačko-srpska niska narativnih bisera koji su zabeleženi u narodu ili izmišljeni od strane pisca tako da na narodne liče, koji nas vraćaju našim balkanskim arhetipima i otvaraju nam svojom jednostavnošću i jezgrovitošću zaumene pore u promišljanju života i sveta, nudeći nam sublimaciju duhovnih i egzistencijalnih iskustava kroz kratku formu gde je snaga genija sabijena u orahovu ljusku. Pripovetke iz Istre je jedna od knjiga koja stvara nevidljivu arkadu kroz dva jezika i dva naroda i pokazuje da književnost ne poznaje i ne priznaje nikakve barijere među narodima, a da je stvaranje novih književnih dela, zajedno sa njihovim prevođenjem, jedan permanentni angažman pobunjenih koji samo slede svoju misiju doricanja postojećeg i davanje šanse novom, humanijem, čovečnijem i lepšem svetu...

Radovan Vlahović



Pravljice iz Istre je kratek dvojezični pri­po­vedni niz biserov, ki so zapisani v spominu istrskih ljudi, delno pa tudi izmišljiji in prire­dbi avtorja. Vračajo nas v jedro in bistvo ra­­z­mi­šljanju o večnih stalnicah življenja, eksi­sten­čnih izkušnjah in večnih resnicah. Vse to v kratki formi, kjer je moč genija ujeta v oreho­vo lupino. Pravljice iz Istre je ena od tistih knjig, ki tke skrivno vez med dvema jezikom, med dvema narodoma in kaže, da književnost ne pozna pregrad in mej ter, da je ustvarjanje in prevajanje tisti stalni upor, ki sledi svoji poti, prispeva k temu času in svetu človečnost, humanost, lepoto…

Radovan Vlahović


KONKURS za Književnu nagradu „Stevan Sremac“


Mesna zajednica Elemir i Banatski kulturni centar u okviru kulturne manifestacije
BAL U ELEMIRU – SREMČEVI DANI raspisuju

KONKURS
za Književnu nagradu „Stevan Sremac“ 
 za dela humorističko-satiričnog žanra (proza, poezija, aforizmi)


Obim svakog ostvarenja kojim se konkuriše za nagradu ne sme prevazići više od 10 strana teksta (slova veličine 12pt), kod proze i aforizama, dok se poetska ostvarenja, sem pojedinačnog naslova, mogu slati i u ciklusu do deset pesama.

Radovi moraju biti neobjavljeni, potpisani imenom i prezimenom autora sa naznačenim podacioma o adresi i broju telefona autora. Pravo učešća imaju svi autori iz zemlje i inostranstva, a ponovo mogu učestvovati i autori nagrađeni na prošlogodišenjem konkursu.

Rok prijema radova za konkurs je 10. jun 2014. godine. Radove slati u štampanoj formi na adresu: Mesna zajednica Elemir, ul. Žarka Zrenjanina br. 49, 23208 Elemir, sa naznakom „Za književni konkurs BAL U ELEMIRU 2014“.

Dodeljuje se ukupno tri nagrade: prva u iznosu od 50.000,00 dinaradruga u iznosu od 30.000,00 dinara treća u iznosu od 20.000,00 dinara. Odluku o nagradama donosi tročlani stručni žiri u sastavu: Uglješa Šajtinac, Srđan Tešin i Siniša Tucić, a uručenje nagrada obaviće se 27. juna 2014. godine u okviru programa manifestacije „Bal u Elemiru – Sremčevi dani“ u Elemiru.