JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

300 godina od rođenja Marije Terezije

Ambasada Slovačke republike, Opština Novi Bečej, Banatski kulturni centar Novo Miloševo, Mesna zajednica Novo Miloševo i Udruženje za negovanje tradicije – Novi Bečej obeležavaju 300 GODINA OD ROĐENJA MARIJE TEREZIJE 16. septembra 2017. godine u Novom Bečeju i Novom Miloševu.


Za stanovnike koji su živeli na današnjoj teritoriji Opštine Novi Bečej, a i šire, Marija Terezija je bilo izuzetno značajna. Carica je osnovala Velikokikindski dištrikt kojem je lično darovala privilegije i autonomiju visokog stepena retku za to vreme. Dištriktu su pripadali deo današnjeg Novog Miloševa – Karlovo, koje je dobilo ime po ocu Marije Terezije, i deo novog Bečeja – Vranjevo. Za vreme trajanja Velikokikindskog dištrikta, od 1774. do 1876. godine, ovaj deo Banata se posebno razvijao.

Poludnevni program počinje skupom gostiju od 10 do 10.30 časova u Muzeju „Glavaševa kuća” u Novom Bečeju, gde će pozdravnu reč dati njena ekselencija Dagmar Repčekova, ambasadorka Slovačeke republike u Srbiji, i predsednik Opštine Saša Maksimović, uz kratki program klasiče muzike.
 
Dagmar Repčekova.
Repčekova je inicirala organizaciju manifestacije posvećene godišnjici rođenja Marije Terezije prilikom posete Banatskom kulturnom centru aprila ove godine.

Dvorac grofa Karačonjija u Novom Miloševu.
Programi se nastavljaju u Domu kulture u Novom Bečeju, obilaskom stalnih i aktuelnih postavki slika, zatim u dvorcu grofa Karačonjija u Novom Miloševu, i u „Žitnom magacinu” muzeja „Kotarka” u Novom Miloševu, gde će biti otvoreno više izložbi posvećenih Mariji Tereziji i biti predstavljena knjiga srpsko-nemačke antologije „Od A do Š: Osam vekova srpske poezije” Johana Lavundija, uz muzički program pevačke grupe „Banatska odiseja”.

Izložbu slika posvećenih Mariji Tereziji iz kolekcije Miroslava Vetrika iz Bratislave otvara ambasadorka Slovačke. O izložbi „Marija Terezija u izabranim poveljama i dokumentima na teritoriji Vojvodine” govori Dragan Rauški, o izložbi oslikanih šamlica sa motivima iz života Marije Terezije govori galerista Pavel Babka iz Kovačice.
O antologiji „Od A do Š: Osam vekovasrpske poezije / Von A bis Z: Acht Jahrhunderte serbischer Poesie” Johana Lavundija govore pesnici Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra, dr Zoran Đerić, upravnik Srpskog narodnog pozorišta, i Goran Ibrajter, urednik Sterijinog pozorija. Stihove na nemačkom govori student gemanistike Igor Avramović.

Brojne ugledne zvanice, na kraja dana, biće u prilici da posete Zoološki vrt ptica plovuša u Novom Miloševu Vlasnika Dragana Jorgina.


Senka Vlahović – član međunarodnog žirija Bijenala ilustracije u Bratislavi i učesnik simpozijuma

Senka Vlahović iz Banatskog kulturnog centra je na 26. bijenalu ilustracije u Bratislavi bila jedan od članova međunarodnig žirija i učesnik simpozijuma o ilustraciji.

Međunarodni žiri Bijenala ilustracije u Bratislavi 2017.

Žiri ovog prestižnog svetskog bijenala radio je u sledećem sastavu:
Ali Boozari / Iran
Fanuel Hanán Diaz / Venecuela
Victoria Fomina / Rusija
Yukiko Hiromatsu / Japan
Akoss Ofori-Mensah / Gana
Kamila Slocinska / Danska
Tanya Sternson / Israel
Senka Vlahovič / Srbija
Ľubo Paľo / Slovačka

Članovi žirija sa organizatorima bijenala.

U konkurnciji se našlo oko 2500 ilustracija iz oko 50 država sveta, od kojih je žiri izabrao najbolje. 

8. septembra 2017. u Slovačkom narodnom pozorištu dodeljene su nagrade: Gran Pri, pet Zlatnih jabuka i pet Zlatnih plaketa, kao i druge počasne nagrade (dečjeg žirija, gradonačelnika Bratislave...) 


Senka Vlahović na Simpozijumu Bijenala ilustracije u Bratislavi.

Senka Vlahović je na Simpozijumu Bijenala ilustracije u Bratislavi prezentovala rad na temu "Stilske igre" Dušana Pavlića: Originalne i nekonvencionalne strategije ilustrovanja na tržištu knjiga za decu. Dušan Pavlić, jedan od najboljih srpskih ilustratora, ilustrovao je knjige Stilske igre 1 i 2  u izdanju Kreativnog centra.

Učešće na Simpozijumu uzeli su:
Ali Boozari / Iran
Nadezhda Bugoslavskaja / Rusija
Kirsten Bystrup / Danska
Renáta Fučíková / Češka
Senka Vlahovič / Srbija
Hoda Haddadi / Iran
Maria Christania / Indonezija
Steffen Larsen / Danska
Manuela Vladić Maštruko / Hrvatska
Dragana Palavestra / Srbija
Hossein Sheikh Rezaee /Iran
Marija Ristić, Mirjana Bajić / Srbija
Marija José Sottomayor / Portugalija
Václav Šlajch / Češka
Milena Šubrtová / Češka
Minghzhou Zhang / Kina



Banatski kulturni centar je ove godine objavio teorijsku knjigu o ilustraciji Senke Vlahović na engleskom jeziku „From Illumination to the Video-Illustration of a Book“. 
Više o knjizi: http://banatskikulturnicentar.blogspot.rs/2017/08/senka-vlahovic-from-illumination-to_31.html

Bijenale ilustracije u Bratislavi, koje postoji više od 50 godina, organizuje Međunarodna ustanova umetnosti za decu Bibiana iz Bratislave (http://www.bibiana.sk). Izložba ilustracija iz 50-ak država, među kojima su i brojni orginali nastali u klasičnim tehikama, otvorena je do 29. oktobra u Slovačkom narodnom muzeju u Bratislavi.


 

   

 



 


Dario Tenžera: „Potiska vila”

Edicija: Prva knjiga
120 str, 20 cm, 2017.
ISBN 978-86-6029-333-8 

Izdavači
NARODNA BIBLIOTEKA NOVI BEČEJ Novi Bečej
BANATSKI KULTURNI CENTAR Novo Miloševo

Cena:  500 din
Knjigu možete poručiti puzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com

Ova knjiga objavljena je u okviru projekta Gradovi u fokusu Opštine Novi Bečej 
uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

Ono što Tenžerino pisanje naročito izdvaja u odnosu na slična pisanja mladih, pa i starijih autora, jeste njegov negovani odnos prema jeziku. Kod već spomenute liričnosti trebalo bi iz­dvo­jiti i obilje figura i tropa. Tenžerin jezik je pro­tkan lirskim, ironičnim, tropičnim, ponekad čak i mračnim momentima, koji ne služe opštim me­stima i retko kad prelaze u patetiku. Nači­nom kojim se služi epitetima, paralelizmima i naročito metaforom – tom krunom svih pisaca i pesničkih tropa – odaje veliko čitalačko iskustvo, promišljanje i samousavršavanje. U tom pogledu, on je formirani poznavalac jezika i stvaralac.

Odlučili smo da se klonimo svakog bio­gra­fizma i bilo kakvog pozitivističkog pola­zi­šta u tumačenju ove zbirke priča i dokazalo se da je Dario Tenžera autor koji ima mnogo duhom da nam ponudi, počev od atmosfere i stila do mit­ske podloge i književnih aluzija. Njegove priče su za trenutke čitanja u noćnoj samoći (a zar čitanje i nije čin koji se neguje samo u samoći?), ali ta sa­moća je samoća prirodnih samotnjaka, introver­ta i uživalaca lepe reči; one su napisane ne da bi bile primljene kao ispovest, nego da bi se u njima uživalo. 

Izvod iz recenzije
Viktor Škorić