JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Bal u Elemiru 2021: Saopštenje žirija

Žiri nagrade „Stevan Sremac – Bal u Elemiru”, koji su činili Uglješa Šajtinac (predsednik), Jelena Blanuša i Srđan V. Tešin, doneo je jednoglasnu odluku da prvu nagradu dodeli književnici Mariji Luković Rogatko (Varšava, Poljska) za pričuThe future is now, old man”, druga nagrada pripala je autoru iz Male Krsne Ljubomiru Iliću za satiričnu priču „Uskliknimo s ljubavlju”, dok je treću nagradu osvojila Nataša Gudelj (Podgorica, Crna Gora) za najbolji ciklus pesama. 

Žiri je odlučio da pohvali pričeKakvo letoMilana Todorova, „Crno jaje” Mirka Čavića i „Idemo lepim” Slavka Surle, kao i ciklus pesama „Drhtavica” Aleša Jelenka (Slovenske Konjice, Slovenija).

Nagrađeni rad Marije Luković Rogatko ispunjava sve propozicije konkursa; u pitanju je priča čiji estetski domašaj primetno odskače od svih ostalih priča koje su bile u konkurenciji za nagradu „Stevan Sremac – Bal u Elemiru”. Priča „The future is now, old man” stilsko-jezički je besprekorno napisana. Tematski je vrlo intrigantna, jer na duhovit način reflektuje stvarnost i svakodnevicu u duhu „nove normalnosti”. „The future is now, old man” je prava mala majstorija od priče, koja na alegorijski način prikazuje gubitak empatije i otuđenost ljudi u digitalnom okruženju. Marija Luković Rogatko rođena je 1991. u Beogradu. Diplomirala je na Katedri za kulturologiju Vroclavskog univerziteta u Poljskoj. Živi u Varšavi.

Priča „Uskliknimo s ljubavlju” Ljubomira Ilića predstavlja uspelu kombinaciju aforizma i satirične priče, s političkom potkom.

Nataša Gudelj uz ironični otklon opisuje subjektivno iskustvo individue u socijalnom okruženju i priča veliku priču o usamljenosti, vešto kombinujući scene iz realnosti i nadrealne elemente koji ih prate. 


Uglješa Šajtinac, predsednik žirija
Jelena Blanuša, članica žirija
Srđan V. Tešin, član žirija

 U Elemiru, 19. jun 2021.


Prvonagrađena Marija Luković Rogatko

Žiri: Tešin, Blanuša, Šajtinac



Konkurs za Nagradu je realizovan u saradnji Mesne zajednice Elemir i Banatskog kulturnog centra. Nagrade će laureatima biti uručene krajem jula u Elemiru u okviru programa manifestacije „Sremčevi dani – Bal u Elemiru 2021”. Termin dodele će biti blagovremeno objavljen.