JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Ivani Papeš Bogosavljev Nagrada Hrvatskog književnog društva za zbirku u izdanju BKC-a

Hrvatsko književno društvo dodelilo je Nagradu za najbolju međunarodnu zbirku poezije objavljenu izvan naklade Hrvatskog književnog društva za 2018. Ivani Papeš Bogosavljev iz Subotice za knjigu „Nebo je svuda iste boje“ u izdanju Banatskog kulturnog centra.
Ivana Papeš Bogosavljev i Valerio Orlić, predsednik društva.

Nagrada je autorki BKC-a dodeljena u okviru 11. međunarodnog festivala književnosti Dani prijatelja knjige održanog u Rijeci od 15. do 18. 11. 2018.


Dobitnici nagrada: Iskra Peneva, Filip Dimkoski i Ivana Papeš Bogosavljev.



Ivani Papeš Bogosavljev je ovo treća knjiga, a druga knjiga pesama, gde ona ostaje na fonu svog ranijeg pe­vanja, ali i unosi mnoštvo novih pesničkih slika koje se u ovoj knjizi odlikuju koliko pevanjem, toliko i promišljanjem života i sveta oko sebe.“ (iz recenzije Radovana Vlahovića)

Nagrada „Rastko Petrović“ za knjigu o Mini Karadžić u izdanju BKC-a

Svetlana Matić iz Beča (Austrija) jedna je od dobitnica književne nagrade „Rastko Petrović” za 2018. godinu, koju dodeljuje Matica iseljenika i Srba u regionu, za knjigu „Pevam danju, pevam noću: Pisma Mini Karadžić” u izdanju Banatskog kulturnog centra.

Pored Matićke, književnu nagradu su još dobile Milica Bakrač iz Nikšića (Crna Gora) za zbirku poezije „Jav iz Crne Gore” i Gordana Petković Laković iz Toronta (Kanada) za zbornik tekstova „Zašto smo otišli”.

Matica iseljenika i Srba u regionu nagradu „Rastko Petrović” dodeljuje od 1996. godine, za najbolje prozno i poetsko delo u prethodnoj godini, za srpske stvaraoce koji žive i rade u inostranstvu.

Nagrada će laureatima biti uručena na svečanosti u Matici iseljenika i Srba u regionu 26. decembra.

Knjiga „Pevam danju, pevam noću: Pisma Mini Karadžić”, autorke Svetlane Matić iz Beča objavljena je povodom 190 godina od rođenja Vukove ćerke, prve srpske slikarke, prevodioca, književnice, poliglote i muze Branka Radičevića. Knjigu je autorka objavila nakon trogodišnjeg istraživanja Mininog života i rada. Izdavači knjige su Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa i SPKD „Prosvjeta” odbor u Austriji. Recenzenti knjige su Vitomir Teofilović i prof. dr Predrag Jašović.

Više knjizi:


Nakon dodela Nagrade sledi promocija

Promocija knjige „Pevam danju, pevam noću: Pisma Mini Karadžić” održaće se u 27. decembra 2018. godine u 19 časova, u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda, u ulici Kneza Mihaila, broj 56 u Beogradu.

Svetlana Matić

O knjizi će, osim autorke, govoriti prof. dr Predrag Jašović, recenzent i prof. Ljiljana Simić, urednica knjige. U muzičkom delu programa nastupiće pevačka grupa „Pevnica”.