JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Nagrada „Rastko Petrović“ za knjigu o Mini Karadžić u izdanju BKC-a

Svetlana Matić iz Beča (Austrija) jedna je od dobitnica književne nagrade „Rastko Petrović” za 2018. godinu, koju dodeljuje Matica iseljenika i Srba u regionu, za knjigu „Pevam danju, pevam noću: Pisma Mini Karadžić” u izdanju Banatskog kulturnog centra.

Pored Matićke, književnu nagradu su još dobile Milica Bakrač iz Nikšića (Crna Gora) za zbirku poezije „Jav iz Crne Gore” i Gordana Petković Laković iz Toronta (Kanada) za zbornik tekstova „Zašto smo otišli”.

Matica iseljenika i Srba u regionu nagradu „Rastko Petrović” dodeljuje od 1996. godine, za najbolje prozno i poetsko delo u prethodnoj godini, za srpske stvaraoce koji žive i rade u inostranstvu.

Nagrada će laureatima biti uručena na svečanosti u Matici iseljenika i Srba u regionu 26. decembra.

Knjiga „Pevam danju, pevam noću: Pisma Mini Karadžić”, autorke Svetlane Matić iz Beča objavljena je povodom 190 godina od rođenja Vukove ćerke, prve srpske slikarke, prevodioca, književnice, poliglote i muze Branka Radičevića. Knjigu je autorka objavila nakon trogodišnjeg istraživanja Mininog života i rada. Izdavači knjige su Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa i SPKD „Prosvjeta” odbor u Austriji. Recenzenti knjige su Vitomir Teofilović i prof. dr Predrag Jašović.

Više knjizi:


Nakon dodela Nagrade sledi promocija

Promocija knjige „Pevam danju, pevam noću: Pisma Mini Karadžić” održaće se u 27. decembra 2018. godine u 19 časova, u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda, u ulici Kneza Mihaila, broj 56 u Beogradu.

Svetlana Matić

O knjizi će, osim autorke, govoriti prof. dr Predrag Jašović, recenzent i prof. Ljiljana Simić, urednica knjige. U muzičkom delu programa nastupiće pevačka grupa „Pevnica”.