JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Sofija Živković: „Trojna monarhija: izbor iz poezije” (srpski, nemački, mađarski)

Edicija PREVODI
64 str, 20 cm, broš. povez, 2018. god.
ISBN 978-86-6029-359-8

Cena: 400 dinara
Knjigu možete poručiti pouzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com

Sofija Živković: Trojna monarhija 
Sofija Živković: Die Dreifache Monarchi 
Sofija Živković: Három császár szõvetsége

Prevod na nemački 
Jelena Dabić

Prevod na mađarski 
Laslo Lenkeš

Zlatko Kraljić: „Piknik na Muri: izbor pjesama”

Edicija POEZIJA
88 str, 20 cm,  ilustr., broš. povez, 2018. god.
ISBN 978-86-6029-357-4
jezik: hrvatski

Cena: 500 din
Knjigu možete poručiti pouzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com


Ova knjiga objavljena je kao nagrada autoru na osnovu konkursa 8. evropskog Fejsbuk pesničkog festivala u Novom Sadu u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma.


Što nam je, dakle, preostalo? Iskustvo o stotinu načina umi­ranja, nevoljkost odvajanja od svijeta u koji su nas jednom postavili, a nismo saznali u koju svrhu, možda neka mantra u ko­ju tvrdoglavo vjerujemo i nakon svih poništavanja i ponižava­nja, a koja glasi: „jaz sem človek-človek“,dokle god u meni iskri i plaminja žižak božanske svijesti. Ostao je otpor rasulu i ništavi­lu, programatski izražen: „NIKOLI SE NE VDAMO“. Ostao je osjećaj zibanja na murskoj ili dravskoj vodi, pod plahtama mjesečine, kao mistični povratak u zavičajnu kolijevku. Usuđujemo se reći: omotali smo oko zgloba spasonosno „uže čežnje“ kako bi rekla Kraljićeva „duhovna sestra“ Nelly Sachs, s kojom je uspostavio suptilnu korespondenciju u stihovima, a koje nam omogućuje da se još uvijek nadamo kako možemo izaći i iz najcrnjega ambi­sa propasti. Napisat ćemo pjesmu, u riječi ćemo opstati i preži­vje­ti, u nekom kaligramu, crtežu-s-riječima, poput ovih Kraljiće­­vih u knjizi, a koji su također dio literarnoga teksta i valja ih čita­ti kao nešifrirane poruke, osobito u slučaju iznenadna odla­ska nekamo. A koji se doista i mimo naše volje može dogoditi u svakom nesigurnom trenu, kao što svjedoče sveznajući nam, premda korumpirani i lažljivi  mediji.

O, da, da ne zaboravimo: i ironija je ostala, tako vrhunska, da pogađa kao stilet s dvostrukom oštricom: nemoguće ju je ne osjetiti u slici vrta zakrčena plastikom, čiji se polimeri, za razliku od ljudskih tijela, ni nakon milijun godina neće raspasti.

Božica Jelušić, 

književnica


Toni Perdić: „Vrtlar u romingu”

Edicja POEZIJA
80 str, 20 cm, broš. povez, 2018. god.
ISBN 978-86-6029-355-0

Cena: 500 din
Knjigu možete poručiti pouzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com


Ova knjiga objavljena je kao nagrada autoru na osnovu konkursa 8. evropskog Fejsbuk pesničkog festivala u Novom Sadu u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma.


Život nam se tanji, bledi i nestaje na naše oči, svet se urušava u naletima šizoidnih tabloidnih pri­ča koje nam u dušu, kao u veliku prazninu, ubacuju svo­je smeće koje preti da nas zaguši i potopi, da nije nade, da nije tog „sveprožimajućeg svetlucavog praha” kojeg smo sačuvali uvek kad naš um treba da svečoveka u samom sebi regeneriše i vrati se u normalu kojoj se u pesničkom zanosu stremi. Svet je svoju demonsku izo­pačenost, poput vrelog katrana, uvek spreman da sipa po glavama svojih podanika u želji da sprži kre­a­tivnu energiju i snagu reči čoveka trećeg milenija koji misli, poput Tonija Perdića, svojom glavom, i peva svoju pesmu uvek kad svi klonu, kad su svi oko njega spremni da se predaju, on iznova i pri samoj pomisli na daleku i neuhvatljivu pesmu/ženu, budi u sebi onaj „sveprožimajući svetlucavi prah” iz kog se kreće u pisanje pesme kao najmoćnijeg otpora sveopštem lu­di­lu koje se nameračilo na čoveka trećeg milenija.

„Vrtlar u romingu” je, dragi prijatelji, knjiga pisana slobodnim stihom, čistim i izbrušenim jezikom sa, može se reći, jednom prefinjenom emocijom i jasnim poetičkim konceptom iz kog nam se kao lotosovi cvetovi otvaraju pesme za naše novo zaljubljivanje u život i sveopšti otpor sivilu i besmislu koji nas okružuju.

Izvod iz recenzije
Radovan Vlahović

Predstavljanje zbirke pesama „U blizini izvora” Dragice Oličkov u Kikindi

Predstavljanje zbirke pesama „U blizini izvora Dragice Oličkov, u izdanju Banatskog kulturnog centra, održano je 18.02.2018. u hramu „Svetih Kozme i Damjana u Kikindi.

Učestvovale: Dragica Oličkov, Bogdana Oličkov, Zorana Petrović, Maja Nikić i Marija Miljković. 

U okviru programa ove duhovne večeri, prota Milorad Golijan održao je predavanje.



Više o knjizi na:

Promocija knjige „Natenane” Maje Kiš u Novom Sadu

Promocija knjige kratkih priča „Natenane: Skice za portrete običnih dana” Maje Kiš, u izdanju Banatskog kulturnog centra, održana je 16.02.2018. u biblioteci „Stevan Sremac u Novom Sadu.

O knjizi govorili: Maja Kiš, autor, dr Snežana Vukadinović, recenzent, i Deana Sailović, aforističar. 


Muzički deo programa: Goran Mićić i Dragan Jablanov.


Više o knjizi:

Promocija romana „1934.” Radovana Vlahovića u Novom Bečeju

Promocija romana „1934.” Radovana Vlahovića (nastavak romana „Bapa”, knjiga druga), u izdanju Banatskog kulturnog centra, održana je 8. februara 2018. godine u Narodnoj biblioteci u Novom Bečeju.

O romanima su govoril: Agneš Đukičin, Marija Tanackov i autor. 
Odlomke iz romana govorila je Senka Vlahović.



Prilog TV Novi Bečej.

Više o romanu „Bapa”:

Više o romanu „1934.”:

Promocija knjige Slobodana Suvajdžića u Kikindi

Promocija knjige  pesama za decu Slobodana Suvadžića „Tajno ruže u mirise zašle", u izdanju Banatskog kulturnog centra, održana je 07.02.2018. godine u Kulturnom centru u Kikindi. 


O knjizi govorili: autor i Senka Vlahović, u ime izdavača. Prisutne je pozdravila Tanja Nožica, direktor Kulturnog centra Kikinda. 


Učenici OŠ "Đura Jakšić" su priredili program u okviru kog su recitovali i pevali pesme Slobodana Suvajdžića.

 



Više o knjizi na: