JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Toni Perdić: „Vrtlar u romingu”

Edicja POEZIJA
80 str, 20 cm, broš. povez, 2018. god.
ISBN 978-86-6029-355-0

Cena: 500 din
Knjigu možete poručiti pouzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com


Ova knjiga objavljena je kao nagrada autoru na osnovu konkursa 8. evropskog Fejsbuk pesničkog festivala u Novom Sadu u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma.


Život nam se tanji, bledi i nestaje na naše oči, svet se urušava u naletima šizoidnih tabloidnih pri­ča koje nam u dušu, kao u veliku prazninu, ubacuju svo­je smeće koje preti da nas zaguši i potopi, da nije nade, da nije tog „sveprožimajućeg svetlucavog praha” kojeg smo sačuvali uvek kad naš um treba da svečoveka u samom sebi regeneriše i vrati se u normalu kojoj se u pesničkom zanosu stremi. Svet je svoju demonsku izo­pačenost, poput vrelog katrana, uvek spreman da sipa po glavama svojih podanika u želji da sprži kre­a­tivnu energiju i snagu reči čoveka trećeg milenija koji misli, poput Tonija Perdića, svojom glavom, i peva svoju pesmu uvek kad svi klonu, kad su svi oko njega spremni da se predaju, on iznova i pri samoj pomisli na daleku i neuhvatljivu pesmu/ženu, budi u sebi onaj „sveprožimajući svetlucavi prah” iz kog se kreće u pisanje pesme kao najmoćnijeg otpora sveopštem lu­di­lu koje se nameračilo na čoveka trećeg milenija.

„Vrtlar u romingu” je, dragi prijatelji, knjiga pisana slobodnim stihom, čistim i izbrušenim jezikom sa, može se reći, jednom prefinjenom emocijom i jasnim poetičkim konceptom iz kog nam se kao lotosovi cvetovi otvaraju pesme za naše novo zaljubljivanje u život i sveopšti otpor sivilu i besmislu koji nas okružuju.

Izvod iz recenzije
Radovan Vlahović