JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Književna manifestacija „Slovo ljubve”: Ivanu Negrišorcu „Despotica Angelina Branković”


Književna manifestacije „Slovo ljubve” održaće se 22. juna 2018. od 20 časova u atrijumu Banatskog kulturnog centra u Novom Miloševu (adresa: JNA 35) kada će Književna nagrada „Despotica Angelina Branković” biti uručena ovogodišnjem laureatu Ivanu Negrišorcu (Draganu Staniću).

    
Manifestacija pod imenom „Slovo ljubve” i književna nagrada „Despotica Angelina Branković” podećaju nas na manje poznat deo srpske istorije: period kada je ovaj deo Banata kao i naselje Arača u blizini Novog Miloševa bilo u posedu srpskih despota Stefana Lazarevića i Đurđa Brankovića, kao nastavljača nemanjićke tradicije severno od Save i Dunava.

U programu učestvuju: Ansambl za ranu muziku „Renesans”, Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulutru, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Ivan Negrišorac (Dragan Stanić), ovogodišnji dobitnik nagrade „Despotica Angelina Branković” i predsednik Matice srpske, Selimir Radulović, prošlogodišnji dobitnik nagrade „Despotica Angelina Branković” i upravnik Biblioteke Matice srpske, prof. dr Saša Radojčić, u ime predlagača za nagradu „Despotica Angelina Branković”, Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra, Tatjana Miražić, voditelj programa, dok će u okviru „Pesničkog venca” nastupiti Ivan Negrišorac, Selimir Radulović, Slavomir Gvozdenović, Perica Milutin, Miomir Milinković, Radovan Vlahović...


Nagrada „Despotica Angelina Branković”

Na osnovu predloga čiji su potpisnici: prof. dr Saša Radojčić, dr Milan Micić, Selimir Radulović i Perica Milutin nagradu „Despotica Angelina Branković” Banatski kulturni centar dodeljuje Ivanu Negrišorcu (Draganu Staniću) za knjigu „Izložba oblaka : izabrane i nove pesme” (Fondacija „Grupa sever”, Novi Sad, 2017).

U obrazloženju za nagradu između ostalog stoji: „Negrišorac već nekoliko decenija ulazi u red najcenjenijih savremenih srpskih pesnika, dobitnik je niza književnih nagrada, a o njegovoj poeziji je, pored pojedinačnih ogleda i književnokritičkih tekstova, 2012. objavljen i zbornik radova Ivan Negrišorac, pesnik, u izdanju kraljevačke Povelje. (...) Najnovije Negrišorčeve pesme pokazuju da se pesnikova stvaralačka avantura sada kreće u nekoliko različitih tokova: nastavlja se pesništvo stavljeno u službu izražavanja religioznih shvatanja, nastavlja se napor da se kroz govor lirskih junaka kaže nešto bitno o srpskoj kulturi i njenom karakteru, i dalje se crtaju detalji topografije srpske kulture, i dalje – jer reč je o izvornom lirskom odnosu – jedna osetljiva subjektivnost beleži svoj doživljaj, svoje čitanje sveta kao otvorene knjige. Nagrađujući pesnika Ivana Negrišorca, ne obavljamo neki konvencionalni ritual tzv. književnog života, nego govorimo u prilog vrednostima za koje se pesnik zalaže. Time postajemo njegovi saradnici i saučesnici – u slavu srpske kulture i pesništva.” (prof. dr Saša Radojčić)

Ivan Negrišorac (prof. dr Dragan Stanić), književnik i predsednik Matice srpske u Novom Sadu, rođen je 31. maja 1956. u Trsteniku. Filozofski fakultet na Grupi za jugoslovenske književnosti i srpskohrvatsi jezik završio je u Novom Sadu 1979. godine. Magistrirao je 1991, a 2003. doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Piše poeziju, prozu, dramske i kritičke tekstove, bavi se proučavanjem srpske književnosti i kulture. Objavio je preko 250 kritičkih, teorijskih i književnoistorijskih tekstova u periodici i naučnim zbornicima. Objavio je knjige pesama: „Trula jabuka”, „Rakljar. Želudac”, „Zemljopis”, „Toplo, hladno”, „Abrakadabra”, „Hop”, „Veznici”, „Prilozi”, „Potajnik”, „Svetilnik”, „Kamena čtenija”, „Čtenija”, „Matični mleč” i „Izložba oblaka”. Publikovao je roman „Anđeli umiru”, kao i drame: „Fredi umire”, „Kuc-kuc”, „Istraga je u toku, zar ne?”, „Vidiš li svice na nebu?”. Objavio kritičke monografije: „Legitimacija za beskućnike. Srpska neoavangardna poezija: poetički identitet i razlike” i „Lirska aura Jovana Dučića”. Dobitnik je velikog broja priznanja za svoj književni rad.

***
Manifestacija se održava uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

Promocija nove knjige Milana Micića Zrenjaninu

Promocija nove knjige Milana Micića „Amerikanci : srpski dobrovoljci iz SAD : (1914–1918)”, u izdanju Banatskog kulturnog centra, održana je 12. 6. 2018. u Atrijumu Narodnog muzeja Zrenjanina. 
O knjizi su govorili istoričar dr Đorđe Đurić, sekretar Matice srpske, Radovan Vlahović, diektor Banaskog kulturnog centra, i autor.