JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Kolonija karikature, Jašinova monodrama i Šajtinčevo književno veče na Sremčevima danima

Tradicionalna Kolonija karikature, monodrama „Ima jedna zemlja“ Jovice Jašina, književno veče Uglješe Šajtinca i drugi programi održani su u okviru drugog dana 10. jubilarne manifestacije Bal u Elemiru – Sremčevi dani 27. 6. 2015. u Elemiru.



U okviru jedinstvene i sa desetogodišnjom tradicijom Kolonije karikature Stevanu Sremcu u čast učestvovali su Jakša Vlahović, radove je poslao Jugoslav Vlahović, Konstantin Grosu, Nikola Štiklica, Kire Radenkov, Goran Novakov i drugi. Ovom prilikom otvorena je izložba radova nastalih na koloniji.


Karikatura Jakše Vlahovića.
Otvaranje izložbe karikatura.
Izložbu otvara Konstantin Grosu.

Monodramu „Ima jedna zemlja“, po tekstu Bojana Ljubenovića, odigrao je Jovica Jašin, glumac Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina.


Jovica Jašin, glumac i reditelj monodrame.    
Monodramu „Ima jedna zemlja“ nastala je po Ljubenovićevoj knjizi „Pisma iz Srbije“. 

Književno veče Uglješe Šajtinca, sa kojim je razgovor vodio književnik Radovan Vlahović. proteklo je u rasponu tema od Šajtinčevog detinjstva u Banatu do Evropske nagrade za književnost za roman Sasvim skromni darovi.


Uglješa Šajtinac, književnik i dramaturg iz Zrenjanina, profesor 
na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, dobitnik brojnih značajnih nagrada.
Radovan Vlahović i Uglješa Šajtinac.
Foto: Dragan Mijatov

Dodeljene Nagrade „Stevan Sremac“

Dragica Stojanović, Jovan Gvero, Bojana Babić.
Nagrade Stevan Sremac za najbolja humoristično-satirična književna dela dodeljene su Jovanu Gveri (1. nagrada), Bojani Babić (2. nagrada) i Dragici Stojanović (3. nagrada) u okviru 10. jubilarne manifestacije Bal u Elemiru – Sremčevi 26. 6. 2015. u Elemiru.

Bojan Samson, Srđan Tešin i Uglješa Šajtinac.
Na osnovu konkursa na koji je konkurisalo oko 150 autora iz zemlje i inostranstva, odluku je doneo i nagrade dodelio žiri u sastavu: Uglješa Šajtinac, Srđan Tešin i Bojan Samson.

Veselin Lakatuš, Radovan Vlahović, Selimir Radulović i Senke Vlahović Filipov.
U okviru književnog dela programa održano je i predstavljanje knjige Selimira Radulovića O pastiru i kamenu sa sedam očiju (Prometej, 2015). Govorili su Radovan Vlahović i autor.

Selimir Radulović, književnik, upravnik Biblioteke Matice srpske i potpredsednik UKS-a.
  
  
Sremčeve dane organizuju Mesna zajednica Elemir i Banatski kulturni centar iz, uz podršku Opštine Zrenjanin.

U okviru manifestacije redovno se održava i jedinstvena kolonija karikature koja okuplja značajne domaće stvaraoce u ovoj oblasti.

Manifestaciju je osnovala Mesna zajednica Elemir u čast velikana srpske književnosti Stevana Sremca koji je u Elemiru, čekajući na prijem u dvorac porodice Kiš, napisao epos u deset pesama po istinitom događaju pod nazivom Bal u Elemiru.

Foto: Dragan Mijatov