JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

„Bal u Elemiru – Sremčevi dani” 2019 – rezultati konkursa i program



„Bal u Elemiru – Sremčevi dani” održaće se po četrnaesti put 28. i 29. juna 2019. godine u Elemiru kada će biti dodeljene Nagrade Stevan Sremac Aleksandru Baljku, Bojanu Babiću i Milanu Miciću, predstavljena knjiga Lasla Blaškovića, održati kolonija karikature i drugi kulturni i zabavni programi.


Manifestaciju „Bal u Elemiru – Sremčevi dani” organizuje Mesna zajednica Elemir u saradnji sa Banatskim kulturnim centrom, uz podršku Grada Zrenjanina.

Manifestaciju je osnovala Mesna zajednica Elemir u čast velikana srpske književnosti Stevana Sremca koji je u Elemiru, čekajući na prijem u dvorac porodice Kiš, napisao epos u deset pesama po istinitom događaju pod nazivom „Bal u Elemiru”.

Svake godine organizatori, pored bogatog kulturno-umetničkog i zabavnog programa, raspisuju i književni konkurs za najbolja ostvarenja humoristično-satiričnog žanra (neobjavljena pesma, priča, esej) i dedeljuju Nagrade „Stevan Sremac. Nagrade u vrednosti od pedeset, trideset i dvadeset hiljada dinara i diplome biće uručene dobitnicima 28. juna i svečanoj sali Mesne zajednice Elemir.


ODLUKA ŽIRIJA

Žiri: Blanuša, Šajtinac, Tešin.

Od preko 100 radova iz zemlje i inostranstva pristiglih na ovogodišnji literarni konkurs „Bal u Elemiru – Sremčevi dani” za najbolja humoristično-satirična dela, žiri u sastavu: Uglješa Šajtinac (predsednik), Srđan Tešin i Jelena Blanuša doneo je jednoglasnu odluku da se prve tri nagrade dodele sledećim autorima:


Резултат слика за aleksandar baljak

1. Prva nagrada – Aleksandar Baljak (Beograd), za ciklus aforizama


Резултат слика за bojan babić

2. Druga nagrada –  Bojan Babić (Beograd), za priču „Izveštaj Kancelarije za povratak Rahaele Ferari u život


Резултат слика за milan micić

3. Treća nagrada – Milan Micić (Novi Sad), za priču „Mali dogovor o ubistvu


Žiri je odlučio da pohvali radove: Rajka Lukača, Branislava JankovićaVladimira BulatovićaTanje Milutinović i Milana Vurdelje.

Prema rečima predsednika žirija Uglješe Šajtinca: „Konkurs za književnu nagradu „Bal u Elemiru” ove godine počastvovan je  povodom učešća jednog od najveštijih i najmudrijih aforističara kojeg je književnost na našem jeziku iznedrila. Žiri nije imao nikakve šanse, pobednik se sam izabrao!” Srđan Tešin je povodom konkursa izjavio da je ovogodišnji konkurs bio najbolji do sada po pitanju kvaliteta prispelih proznih radova.

Već godinama aforističar Aleksandar Baljak ima gotovo kultni status na srpskoj književnoj sceni. Mnogi smatraju da je on trenutno najveći živi srpski aforističar. Rođen je 1954. godine u Crvenki, živi i radi u Beogradu. Objavio je nekoliko knjiga i antologija aforizama. Prevođen je na mnoge strane jezike i zastupljen u brojnim međunarodnim antologijama. Dobitnik je više književnih nagrada, bio je urednik i saradnik u brojnim časopisima, osnivač je i selektor Satira FEST-a. „Aleksandar Baljak ima zadivljujuću sposobnost jezgrovitog i tačnog određivanja suštine i najsloženije društvene, političke i antropološke pojave. Njegove iskošene, duhovite i krajnje sažete definicije ukazuju da on ima izuzetnog dara da napiše jedan rečnik naše političke i socijalno-psihološke stvarnosti”(Žarko Trebješanin).

Priča Izveštaj Kancelarije za povratak Rahaele Ferari u život” Bojana Babića je zamišljena kao fina persiflaža zvaničnog podnošenja Izveštaja o radu nekakave Kancelarije za povratak Rahaele Ferari u život pred Narodnom skupštinom. Izveštaj podnosi predsednik Komisije, koji pred predsednikom Parlamenta, premijerkom  i ministrima detaljno obrazlaže istoriju pokušaja oživljavanja čuvene glumice, s čijim nestankom ne može da se pomiri široka društvena i politička zajednica. (...) I dok izgovara parolu: „Smrt smrti! Rahaela životu!” predsednik Komisije doživljava srčani udar i umire. Ova Babićeva priča jeste duhovita alegorija o vremenu u kom ozbiljno moramo da postavimo pitanje: u šta verujemo? U laž ili u istinu?

U satiričnoj pseudokriminalističkoj priči Mali dogovor o ubistvukoja se odigrava dvadesetih godina u Americi, Milan Micić plete storiju o dvojici propalica: Budimiru Bude Bad Bulavi i Arturu O Kifu, koji vozom putuju za Nju Orleans, gde ima „hleba i muzike” na pretek. Micićev jezik je u najboljem smislu reči - maniristički, a rečenica stilizovana. I ova priča, kao i Babićeva, govori o smrti kao nepoznanici koja je za jedne ljude konačno ishodište, dok za druge predstavlja vaskrsenje i novi život. I, takođe, iz daleka referira na našu svakodnevicu koja se davi u lažnim vestima.


PROGRAM MANIFESTACIJE


 
Blašković i Vlahović

Svečana sala Mesne zajednice Elemir
19.00 19.30
Predstavljanje knjige pesama Bogzna Lasla Blaškovića, upravnika Narodne biblioteke Srbije. Govore Laslo Blašković i Radovan Vlahović.

19.30 20.00
Dodela književnih nagrada „Stevan Sremac”. Nagrade uručuje žiri: Uglješa Šajtinac, Srđan V. Tešin i Jelena Blanuša.

Bina ispred Mesne zajednice Elemir
19.30
Koncert KUD-a Mladost” Elemir sa gostima
20.30
– Otvaranje manifestacije
22.00
Koncert grupe „Apsolutno romantično”

SUBOTA 29.06. 2019. godine

Svečana sala Mesne zajednice Elemir


Kolonija karikature
16.00
Kolonija karikaturista
19.00
– Otvaranje izložbe karikatura


19.15
– Predstavljanje knjige „Suđenje Jevremovo” Gordane Svilengaćin. Govore autorka i Radovan Vlahović.

Bina ispred Mesne zajednice Elemir
17.30
Nastup Plesnog studia „Naca”
19.00
– Lutkarska predstva „Ohola princeza”, lutkari iz Elemira
22.00
Koncert Saše Matića
24.00
Zatvaranje manifestacije i vatromet