JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Bečka ulica „Ringštrase”, Mina Karadžić „svatovske” fotografije u Noći muzeja

Izložba „150 godina bečke ulice Ringštrase” Austrijskog kulturnog foruma iz Beograda, knjiga „Pevam danju, pevam noću: Pisma Mini Karadžić” Svetlane Matić iz Beča, izložba „svatovskih” fotografija Dragana Rauškog i drugi sadržaji predstavljeni su publici u Noći muzeja 19. maja u „Žitom magacinu” u Novom Miloševu. 
Noć muzeja u Novom Miloševu tradicionalno organizuje Zavičajni muzej „Kotarka” uz podršku Opštine Novi Bečej i Mesne zajednice Novo Miloševo, dok je ovom prilikom izložbu o bečkoj ulici „Ringštrase” i predstavljanje knjige o Mini Karadžić organizovao u saradnji sa Banatskim kulturnim centrom. 


U okviru programa najpre su predstavljeni radovi Srednje škole Novi Bečej – kostimi iz druge polovine 19. veka uz video-prezentaciju. 
O knjizi „Pevam danju pevam noću: Pisma Mini Karadžić” (u izdanju Banatskog kulturnog centra i „Prosvjete” iz Beča) govorili su autorka Svetlana Matić, iz Beča, i Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra. 


Predstavljanje knjige upotpunio je muzički deo programa: Srna Stanojlović na klaviru. 

Izložbu „150 godina bečke ulice Ringštrase – od početka radova do danas” (koja je realizovana u saradnji Austrijskog kulturnig foruma iz Beograda, Banatskog kulturnog centra i Muzeja „Kotarka”) otvorila je Senka Vlahović. Na spratu „Žitnog magacina” otvorena je izložbe „Stala nogom na potegu – izložba svatovskih fotografija” autora Dragana Rauškog, osnivača Muzeja „Kotarka”. Program je završen koncertom svatovskih pesama u izvođenju Kulturno-turističkog centra „Banatska odiseja” Novo Miloševo. Kao i svake godine organizatori su priredili izložbu tradicionalnih banatskih kolača. Publika je bila u prilici da, pored stalnih postavki i novih izložbi u Žitnom magacinu, poseti i Zavičajni muzej „Kotarka”. 

 

 


Izložba „150 godina bečke ulice Ringštrase” Austrijskog kulturnog foruma otvorena je do 30 juna 2018. godine u Žitnom magacinu u Novom Miloševu.

Više o knjizi „Pevam danju, pevam noću: Pisma Mini Karadžić”: 


Svetlana Matić u "Žikinoj šarenici" najavljuje promociju knjige o Mini Karadžić i izložbu "Ringštrase" Austrijskog kulturnog foruma u Noći muzeja u Novom Miloševu. 
(Pogledati od 1:26:30 min) 

Prilog TV Novi Bečej