JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Uručene nagrade „Despotica Angelina Branković” Ljiljani Habjanović Đurović i Zoranu Đeriću

Književne nagrade „Despotica Angelina Branković” uručene su dobitnicima Ljiljani Habjanović Đurović i Zoranu Đeriću u okviru književne manifestacije „Slovo ljubve” 12. septembra 2024. u Matici srpskoj u Novom Sadu.

Nagrada „Despotica Angelina Branković Ljiljana Habjanović Đurović, dodeljena je za knjigu Zapis duše u izdanju Globos Aleksandrije, koja je posvećena upravo životu Prepodobne mati Angeline srpske (Despotice Angeline Branković), a Zoran Đeriću za knjigu pesama Azbučne molitve u izdanju Srpske književne zadruge. 

U programu su učestvovali: laureati Ljiljana Habjanović Đurović i Zoran Đerić, prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra, Nenad Stanojević, književni kritičar, Lidija Mustedanagić, književna kritičarka, Sonja Kalajić, violina i testera, Sonja Damjanović, prvakinja Drame SNP-a, Nataša Bundalo Mikić, voditeljka programa.

Manifestacija pod imenom „Slovo ljubve” i književna nagrada „Despotica Angelina Branković” podsećaju nas na manje poznat deo srpske istorije: period kada je deo Banata kao i naselje Arača u blizini Novog Miloševa bilo u posedu srpskih despota Stefana Lazarevića i Đurđa Brankovića, kao nastavljača nemanjićke tradicije severno od Save i Dunava. 

Negovanje sećanja na porodicu Branković, Banatski kulturni centar započeo je 2011. godine osnivanjem manifestacije posvećene despotici Angelini Branković „Sija knjiga majke Angeline” (u Sečnju) i osnivanjem književne nagrade sa imenom Angeline Branković (u Krušedolu), dok je Književna manifestacija „Slovo ljubve” proistekla iz svečane akademije koja je, pod istim imenom, održana 2017. godine na Arači. 


Nagrade je dobitnicima uručio Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra, a nagrade se sastoje od povelja i osvećenih ikona Prepodobne Mati Angeline srpske.





„Slovo ljubve” organizuje Banatski kulturni centar Novo Miloševo uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. 

  



 

 

 

  

 

Foto: Nikola Čavić

RTV -  prilog u Art-eriji (5:25)

„Despotica Angelina Branković” Ljiljani Habjanović Đurović i Zoranu Đeriću

Književna nagrada „Despotica Angelina Branković” biće uručena dobitnicima Ljiljani Habjanović Đurović i Zoranu Đeriću u okviru književne manifestacije „Slovo ljubve” koja će se održati u četvrtak 12. septembra 2024. od 19 časova Maloj sali Matice srpske u Novom Sadu.

 

Manifestacija pod imenom „Slovo ljubve” i književna nagrada „Despotica Angelina Branković” podsećaju nas na manje poznat deo srpske istorije: period kada je deo Banata kao i naselje Arača u blizini Novog Miloševa bilo u posedu srpskih despota Stefana Lazarevića i Đurđa Brankovića, kao nastavljača nemanjićke tradicije severno od Save i Dunava. 

Negovanje sećanja na porodicu Branković, Banatski kulturni centar započeo je 2011. godine osnivanjem manifestacije posvećene despotici Angelini Branković „Sija knjiga majke Angeline” (u Sečnju) i osnivanjem književne nagrade sa imenom Angeline Branković (u Krušedolu), dok je Književna manifestacija „Slovo ljubve” proistekla iz svečane akademije koja je, pod istim imenom, održana 2017. godine na Arači. 

„Slovo ljubve” organizuje Banatski kulturni centar Novo Miloševo uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. 

U programu učestvuju: laureati Ljiljana Habjanović Đurović i Zoran Đerić, prof. dr Dragan Stanić, predsednik Matice srpske, Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra, Nenad Stanojević, književni kritičar, Sonja Kalajić, violina i testera, Sonja Damjanović, prvakinja Drame SNP-a, Nataša Bundalo Mikić, voditeljka programa.

Nagrada „Despotica Angelina Branković se Ljiljana Habjanović Đurović, dodeljuje za knjigu Zapis duše u izdanju Globos Aleksandrije, koja je posvećena upravo životu Prepodobne mati Angeline srpske (Despotice Angeline Branković), a Zoran Đeriću za knjigu pesama Azbučne molitve u izdanju Srpske književne zadruge. 

Nagrade će dobitnicima uručiti Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra, a nagrade se sastoje od povelja i osvećenih ikona Prepodobne Mati Angeline srpske.

LJUBA SE VRATIO KUĆI: U Kulturnom dvorištu Banatskog kulturnog centra tražila se stolica više na promociji romana „Ljuba” Radovana Vlahovića

Prva promocija novog romana „Ljuba” Radovana Vlahovića uspešno je održana je u petak 6. septembra 2024. godine u prepunom Kulturnom dvorištu Banatskog kulturnog centra u Novom Miloševu.


Kulturno dvorište nekada je bila avlija domaćina Ljube Vlaovića (1877–1949) koji je zbog prinudnog otkupa konfiskovan i odveden u Zebelu u zatvor odakle se nikada nije vratio. Njegova sudbina je tema romana „Ljuba”, četvrte knjige Banatske epopeje Radovana Vlahovića, koji ovom prilikom kaže: „Ljuba se vratio kući”.


O romanu su govorili: autor Radovan Vlahović, književni kritičari Viktor Škorić, Nenad Stanojević i dr Mladen Đuričić, program je moderirala Senka Vlahović, odlomke je govorila Teodora Vlahović, a veče je muzikom obojio Vid Vašalić na gitari.


U Galeriji Banatskog kulturnog centra otvorena je i dokumentarna izložba „Ljuba” Radovana Vlahovića, na kojoj se mogu videti porodične fotografije i originalni dokumenti – sudske presude, spiskovi oduzete zemlje i imovine – koji su poslužili kao istorijska građa za pisanje ovog romana.

Nastaviće se...

Foto: Milan Popov


 

 

  

 

 

 

  

Prilog RTV

Prilog TV NOVI BEČEJ

Snimak cele promocije