JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Grupa „Poeziranje” pobedila na Četvrtom Evropskom fejsbuk pesničkom festivalu

EVROPSKI FEJSBUK PESNIČKI FESTIVAL je po četvrti put održan 2. i 3. marta 2013. godine u hali Master Novosadskog sajma, u okviru 19. međunarodnog Salona knjiga, u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma.

Pesnici i publika na Festivalu

Za učešće na četvrtom EVROPSKOM FEJSBUK PESNIČKOM FESTIVALU prijavilo se 460 pesnika iz 18 zemalja sveta. Oko 130 učesnika (iz cele Srbije, od Subotice do Leskovca, iz Makedonije, Hrvatske, Austrije, Švajcarske, BIH, Nemačke, Crne Gore) je lično učesatvovalo na festivalu, dok se ostali pesnici učestvovali putem fejsbuka. 

Otvaranje Festivala

Festival je otvorio književnik Jovan Zivlak, a prva je kao počasna gošća pesnikinja nastupila Milica Jeftimijević Lilić. Prisutne su pozdravili i direktor Banatskog kulturnog centra Radovan Vlahović i potpredsednik Opštine Novi Bečej Zoran Pušić koji su pesnike pozvali da gostuju na jednom od sledećih okupljanja u Novom Bečeju.

Žiri u sastavu Simon Grabovac (predsednik), Franja Petrinović (potpredsednik), Miloš Latinović, Goran Ibrajter i Radovan Vlahović doneo je odluku da nagradu u vidu objavljivanja pesničke knjige ove godine dodeli Grupi „Poeziranje” koju čine mladi pesnici iz više zemalja iz regiona, koji već dve godine deluju na fejsbuku kao grupa pesnika.

Predstavnici Grupe „Poeziranje” Igor Varga iz Herceg Novog i Jelena Blanuša iz Kikinde i organizator Radovan Vlahović

Pesnici koji su se prijavili na festival kao Grupa „Poeziranje” su: Srđan Knjeginjić, Dženita Suljkanović, Igor Varga, Jovana Bajagić, Mladen Đuričić, Ljubomir Delević, Milana Ljubisavljević, Marija Pantelić, Dejan Popović, Jelena Blanuša, Dalibor Starčević, Ivana Šafradin, Mladen Stojadinović, Nataša Nikolić, Predrag Milovanović, Roberto Vodanović, Svetlana Savić, Vedrana Dragoljević i Jelena Vidić. 

Predstavnici Grupe „Poeziranje” Igor Varga iz Herceg Novog i Jelena Blanuša iz Kikinde zahvalili su organizatorima i žiriju u svoje ime i ime svojih kolega.

Obrazloženje žirija
Grupa pesnika okupljenih oko fejsbuk projekta Poeziranje” mnoštvom razloga privukla je pažnju članova žirija ovogodišnjeg Fejsbuk festivala. Pre svega to je novi senzibilitet koji ovi mladi stvaraoci saopštavaju sa neverovatnom jednostavnošću, pesnički veoma uspelo i ponekad sa skoro neprimerenom virtuoznošću. Naravno, kada ovo kažemo onda veoma dobro znamo da imamo posla ne sa grupom koja nastupa sa jedinstvene programske platforme, nego je to skupina pojedinaca. Ali, ipak, može se govoriti o nekim zajedničkim karakteristikama. Pored, već pomenutog senzibiliteta, tu je i specifičan mladalački, ponekad prkosan, drugi put sarkastičan, odnos spram sveta i pojava, kao i jednostavnost u njhovom imenovanju i uobličavanju. Drugu karakteristiku, možda i važniju u umetničko- stvaralačkom smislu, čine razlike između njih. Te razlike se kreću od tematsko-motivskih, preko jezičko-stilskih odlika do načina uobličavanja pojedih pesama. Međutim, kada je poezija u pitanju sve ovo je nebitno, ili je u drugom planu, jer važno je samo da je pesma uspela. Žiri je na veliko svoje zadovoljstvo otkrio i više nego dovoljno dobrih pesama da bi jednoglasno odlučio da ovoj grupi kao dvostrukom fenomenu; s jedne strane kulturno-stvaralačkom koji se otkriva u potrebi mladih ljudi sa raznih strana za međusobnom komunikacijom, i s druge, što je ta komunikacija ostvarena elektronskim putem. Međutim, ovde se ipak, pre svega, radi samo o poeziji i to dobroj, i žiri je to pre svega imao u vidu, ali nije nezanimljivo ni zasnovanje pesničke republike na prostoru koji i dalje razjedaju različiti oblici blago rečeno nepoverenja.

Pesme svih 460 prijavljenih učesnika biće objavljene u zajedničkom zborniku radova u izdanju BKC-a. 

EVROPSKI FEJSBUK PESNIČKI FESTIVAL je za četiri godine okupio oko hiljadu pesnika koji svoje stvaralaštvo predstavljaju na Fejsbuku, sarađuju međusobno u virtuelnom svetu, a na festivalu na Novosadskom sajmu imaju priliku da se upoznaju i sretnu lično i čitaju jedni drugima, kao i prisutnoj publici na Festivalu, svoje stihove u stvarnom svetu. EVROPSKI FEJSBUK PESNIČKI FESTIVAL pokazuje da je poezija univerzalna tvorevina ljudskog duha koja ne priznaje granice i barijere između pesnika, nacija, država i jezika.Počasna gošća pesnikinja Milica Jeftimijević Lilić.

Nastup Grupe „Poeziranje”.

   Voditeljka programa i pesnikinja Ivana Papeš Bogosavljev.

Željko Knežević iz Švajcarske.

 Aleksandra Obradović Ćirkin iz Austrije.

Valentina Gorgievska Pargo iz Makedonije.

 Dženita Suljkanović iz Tuzle, BIH, članica pobedničke Grupe „Poeziranje”.

Darko Turković iz Hrvatske.

Ivan Korponai iz Nemačke.

 Slavka Klikovac iz Crne Gore.


Velika posećenost i interesovanje za Festival.

Radovan Vlahović, Imelda Monarov Čuljak, direktorica Salona knjiga, i dr Zoran Đerić.
  
Radovan Vlahović, Franja Petrinović i Zdravko Odorčić iz Zagreba.

 Dr Mirjana Brković govori o 3. zborniku radova sa prošlogodišnjeg Festivala na štandu BKC-a.


 Goran Ibrajter govori stihove iz svoje nove knjige Stihije u izdanju BKC-a.

Nada Kljajić, autorka BKC-a.

Radovan Vlahović, direktor i autor BKC-a.

Dijana Subotički, autorka BKC-a.

  Otvoreni štand: autorka Književne Omladine Srbije.     Dr Anica Župunski, autorka BKC-a.


  Publika na promocijama na štandu.

 Učesnici Festivala.VIŠE FOTOGRAFIJA MOŽETE VIDETI NA FEJSBUK STRANICI FESTIVALA