JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

„Dózsa György – Đerđ Doža 1514–2014.” (zbornik radova)

Edicija ISTORIJA
208 str, broš. povez, 24 cm, 2017. god.
ISBN 978-86-6029-348-2

Cena: 1000 din
Knjigu možete poručiti puzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com


Jedna posve nesvakidašnja godišnjica iz ranije istorije ovih krajeva protekla je u leto 2014. godine gotovo nezapaženo i bez neke velike pompe. Navedene godine navršilo se ravno 500 godina kako je podno zidina grada Temišvara, na obalama Begeja ugušen najveći antifeudalni pokret u srednjovekovnoj istoriji ovih prostora. Dožin seljački ustanak ili seljački rat, kako je ovaj istorijski događaj ostao zabeležen u istoriografiji, ponikao je u proleće 1514. godine iz prethodno najavljenog, pa naknadno otkazanog krstaškog pohoda uperenog protiv Turske države, zahvativši centralne i istočne delove tadašnje Ugarske, odnosno teritorije današnje Mađarske, Rumunije i Srbije. Iako je sam ustanak trajao samo dva i po meseca, priča o njegovom vođi, Đerđu Doži, kao istaknutom ratniku ranijih ugarsko-turskih pograničnih borbi, a posebno epizoda o njegovom nemilosrdnom pogubljenju podno Temišvara, urezali su se duboko ne samo u mađarsku narodnu tradiciju, već i u tradiciju svih naroda koji su u to vreme živeli u Karpatskom basenu.

Grupa istoričara iz Srbije i Mađarske okupila se u jesen 2014. godine, održavši dvodnevni naučni skup u Kikindi i Makou, na kojem su prezentovani radovi koji su tretirali sam Dožin ustanak, kao i ostale pokrete potlačenih masa iz okruženja, a koji su predstavljeni u svetlu rezultata najnovijih istraživanja. Tri godine kasnije, istrajnim radom nekolicine autora nastao je ovaj tematski zbornik o Dožinom ustanku sa paralelnim srpsko-mađarskim tekstom, sa radovima autora iz Budimpešte, Segedina, Subotice, Novog Sada, Beograda, Kikinde i drugih mesta. To je jedina publikacija koja se u vojvođanskim okvirim pojavila povodom ove važne godišnjice i jedna od retkih izdanja koja su štampana u čitavom okruženju. Namera organizatora je ostvarena. Ovim tematskim zbornikom dostojno je obeležena ova svakako važna godišnjica iz naše ranije istorije.

Zoltan Čemere
      

2014 nyarán egy nem mindennapi jubileum múlt el szinte észrevétlenül, minden pompa nélkül. A megnevezett évben volt pontosan 500 éve annak, hogy Temesvár alatt, a Bega partjain elbukott középkori történelmünk legnagyobb antifeudális mozgalma. A Dózsa parasztháborújaként ismert történelmi esemény 1514 tavaszán, a korábban meghirdetett, majd utólag lemondott törökellenes keresztes hadjárat folytatásaként a középkori Magyarország központi és keleti területeire terjedt ki, vagyis ezen események a mai Magyarország, Románia és Szerbia területein zajlottak. Annak ellenére hogy a felkelés csak két és fél hónapig tartott, a korábbi határmenti magyar-török háborúkban kitünt felkelővezérről, Dózsáról fennmaradt mesék, különösen temesvári kegyetlen kivégzésének epizódja, nem csak a magyarok, de más itt élő népek hagyományában is mély nyomot hagytak. 

A szerbiai és magyarországi történészek egy csoportja 2014 őszén kétnapos tudományos értekezletet tartott Nagykikindán és Makón, melyen a Dózsa féle parasztháborúról és az elnyomottak többi környékbeli felkeléseiról szóló tanulmányok hangzottak el, mégpedig a legújabb kutatási eredmények jegyében. Három évvel később, néhány szerző kitartó munkájának eredményeként, megjelent a jelen kötet, párhuzamos magyar-szerb szöveggel, budapesti, szegedi, szabadkai, újvidéki, belgrádi, nagykikindai és más helységekből származó kutatók tanulmányaival. Vajdasági keretekben ez volt az egyetlen publikáció, amely a jubileumra megjelent, s az egész térségben is csak egy volt a néhány közül. A szervezők szándéka így megvalósult. Ezzel a tematikus kötettel méltó módón emlékezhettünk meg korábbi múltunk e jeles évfordulójáról.

Csömöre Zoltán