JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Maja Kiš: „Natenane: Skice za portrete običnih dana”

Edicija ZAVIČAJ
168 str, broš. povez, 20 cm, ilustr, 2017. godina
ISBN 978­-86-­6029­-350­-5

Cena: 600 din
Knjigu možete poručiti puzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com


Kratke priče pod naslovom „Natenane: Skice za portrete običnih dana” autorke Marijane Kiš jedan je kroki omaž životu i svetu u svim njegovim blagodatima i počastima. Da ne bi slike i boje, mirisi i ljudi zauvek nestali iz njene okoline, autorka ih je oživela na sebi svojstven način, i dala rečit pečat. 

Ono što se oseća čitajući kratke priče Marijane Kiš su tipični bolovi duše koja čvrsto nosi svoje balkansko breme tradicije, a to je ono što vas nagoni da se njene kratke priče još jednom pročitaju kako se ne bi izgubili u ovoj čudesnoj šumi zvanoj život.

Izvod iz recenzije
Snežana Vukadinović


Knjiga kratkih priča „Natenane“ je pisana lako, lepršavo, sa mirisom Vojvodine, začinima etno­ idioma i didaskalijama kojim autorka, u prisećanju svog pripovedačkog subjekta, uvek izvlači po neku konstataciju, mudrost, ili pak istinu kojom poentira u svom pripovedanju.

U knjizi „Natenane: Skice za portrete običnih dana” Maja Kiš nas uči da se smejemo malo sebi, malo drugima, i pričajući, ona veoma vešto preobražava svoje teme iz gorkih u slatke, iz suvih u vlažne, iz ružnih u lepe. Ta pripovedačka moć transformacije pripovednog subjekta je deo svečovečnog karaktera i same autorke, a to je jedan od prvih preduslova za dobru prozu.

Izvod iz recenzije
Radovan Vlahović