JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Mirjana Brković, Jovana Milanko: „Paštrovski album”

96 strana, tvrdi. povez, ilustr, 20x20cm, 2016. god.
Cena: 1200 din
Knjigu možete poručiti pouzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com

Foto-ilustracije: Jovana Milanko

Paštrovski album Mirjane Brković je po svemu neobična i nesvakidašnja knjiga koja spaja dve priče, dvanaest pe­sama i preko trideset umetničkih fo­­tografija Jovane Milanko koje su in­spirisane Mirjaninim tekstom. Me­đu­­sobno prožimanje i doricanje dve ume­tnosti na ovako ujednačen i sin­hroni­zovan način, nisam bio u prilici da vi­dim do sada. Tamo gde prestaje reč, tu se nadovezuje fotografija. 

Priča teče smireno, ujednačenim ri­tmom, otvarajući nam večne teme ise­lje­ničkog žala za zavičajem, rodnom gru­dom i kućnim pragom. Za jezikom koji se, pritisnut novim životom i drugom kulturom, taloži u duši stvarajući emo­­tivnu bombu koja, u trenutku susreta sa mestima i ljudima koji se godinama no­se u duši kao svetinja, najednom eksplo­­dira u priči. 

Raspored fotografija i teksta u knjizi ukomponovan je do te mere da či­tajući priču ili pesmu, kroz fo­to­gra­fije otkrivamo onaj nadzemni i podvo­dni deo teksta, tako da oba ume­tni­čka jezika deluju na naša čula, a uzbu­đe­nje raste u katarzično ushićenje i osećaj ko­ji kaže: Ovo je zaista knjiga za sve­čane prilike koju bih poklonio nekome koga neizmerno volim. 

Radovan Vlahović, urednik