JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Stanić i Radulović Teodoru Pavloviću u čast – veče duhovne poezije

Veče duhovne poezije Dragana Stanića (Ivana Negrišorca) i Selimira Radulovića održaće se, Teodoru Pavloviću u čast, 26. decembra 2016. od 19 h u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu.


Program se održava u okviru projekata „Rodno mesto Teodoru u čast” i „Gradovi u fokusu” uz podršku Ministarstva kulture i informisanja RS i Opštine Novi Bečej.

Pored pesnika, nastupiće i Pevačko društvo Crkvene opštine Dragutinovo iz Novog Miloševa osnovano 1889. godine pri hramu Sv. Arhangela Gavrila, u čijoj porti je sahranjen Teodor Pavlović i gde mu je Matica srpska podigla spomenik 1888. godine.

Banatski kulturni centar u saradnji sa Maticom srpskom organizuje tradicionalnu manifestaciju Dani Teodora Pavlovića koja traje 17 godine i u okviru koje se dodeljuju nagrade sa imenom Teodora Pavlovića.

Teodor Pavlović (1804–1854), koji je rođen u Karlovu, današnjem Novom Miloševu, bio je obnovitelj i reformator Matice srpske, njen prvi sekretar, urednik „Letopisa” Matice srpske, osnivač Galerije Matice srpske, osnivač prve muzejske zbirke u Srba, novinar i rodonačelnik žurnalistike u Srba, advokat, književnik, prevodilac – jedna od najistaknutijih, a nepravedno zaboravljenih, ličnosti srpskog naroda u prvoj polovini 19. veka, čije je pregalaštvo dalo trajni doprinos srpskoj kulturi.

Prof. dr Dragan Stanić (Ivan Negrišorac), književnik i predsednik Matice srpske u Novom Sadu, rođen je 31. maja 1956. u Trsteniku. Filozofski fakultet na Grupi za jugoslovenske književnosti i srpskohrvatsi jezik završio je u Novom Sadu 1979. godine. Magistrirao je 1991, a 2003. doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Piše poeziju, prozu, dramske i kritičke tekstove, bavi se proučavanjem srpske književnosti i kulture. Objavio je preko 250 kritičkih, teorijskih i književnoistorijskih tekstova u periodici i naučnim zbornicima. Objavio je knjige pesama: Trula jabuka; Rakljar. Želudac; Zemljopis; Toplo, hladno; Abrakadabra; Hop; Veznici; Prilozi; Potajnik; Svetilnik; Kamena čtenija; Čtenija i Matični mleč. Publikovao je roman Anđeli umiru, kao i drame: Fredi umire; Kuc-kuc; Istraga je u toku, zar ne?; Vidiš li svice na nebu? Objavio kritičke monografije: Legitimacija za beskućnike. Srpska neoavangardna poezija: poetički identitet i razlike i Lirska aura Jovana Dučića. Dobitnik je velikog broja priznanja za svoj književni rad.

Mr Selimir Radulović (1953, Cetinje), književnik, upravnik Biblioteke Matice srpske i potpredsednik Udruženja književnika Srbije, objavio je osam pesničkih knjiga: Poslednji dani, San o praznini, U sjenku ulazim, oče, O tajni rizničara svih suza, Snovi svetog putnika, Pod kišom suza s Patmosa, O pastiru i kamenu sa sedam očiju, Senka osmog eona, knjige izabranih pesama: Po licu noći, Knjiga očeva, Gde Bogu se nadah, Izveštaj iz zemlje živih, Svetlo iz očeve kolibe i knjige izabranih i novih pesama: S visa sunčanog, strašnog, Kao mirni i svetli vesnik, Pesma s ostrva siročadi. U izdanju Srpske književne zadruge i Pravoslavne reči, objavljena su mu Izabrana dela (I-V). Povodom njegovog pesničkog dela objavljena su dva zbornika radova – Pesnik nokturna i Svetlo iz očeve kolibe. Autor je pet antologija/hrestomatija, knjige književno-kritičkih tekstova Povoj i članci i knjige ogleda Svetlo iz očeve kolibe. Dobitnik je brojnih nagrada među kojima je i Nagrada Teodor Pavlović.