JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Održan „BookILL fest u fokusu”: otvorene dve izložbe ilustracija

NJ. E. Dagmar Repčekova, ambasadorka Republike Slovačke u Srbiji, 19. 4. 2017. godine otvorila je gostujuću izložbu „Nagrade dečjeg žirija Bijenala ilustracije u Bratislavi 1993-2015”, u okviru manifestacije BookILL fest u fokusu”.


Povodom izložbe koju je otvorila, ambasadorka Repčekova je izjavila: „U Novo Miloševo sam došla jer sam se jednog dana na „Bookill fest-u" srela sa direktorom Banatskog kulturnog centra, Radovanom Vlahovićem, koji tako utiče na vas da prosto ne možete da zaboravite na njega. Tada je rođeno mnogo ideja. Ovog puta nismo hteli da budu prikazane samo pobedničke ilustracije koje su deci teško razumlјive, jer su vrlo umetničke, već smo doneli ilustracije pobednika dečjeg žirija. To su radovi koje svako može da razume, jer kada pogledate te slike, odmah možete i da zamislite kakva se priča krije iza njih".


BookILL fest u fokusu” je manifestacija koju Banatski kulturni centar organizuje u okviru projekta „Gradovi u fokusu”, uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i Opštine Novi Bečej, čiji je cilj da se ilustracije iz čitavog sveta sa novosadskog Festivala ilustracije knjige „BookILL fest” prikažu i u Novom Miloševu.

BookILL fest” tradicionalno organizuju Banatski kulturni centar i Novosadski sajam u okviru Salona knjige. Na ovom festivalu svake godine budu otvorene dve izložbe: izložba ilustracija odabranih na osnovu konkusa BookILL fest-a” i gostujuća izložba sa Bijelana u Bratislavi.

Bijenale ilustracije u Bratislavi, koju  organizuje Međunarodna ustanova kulture za decu Bibiana, je najznačajniji događaj u svetu iz oblasti vizuelne umetnosti i ilustracije za decu sa pedesetogodišnjom tradicijom. Najbolji autori iz sveta ilustracije sastaju se svake druge godine u jesen u Bratislavi.

Na BIB-u 2015. učestvovalo je 355 ilustratora iz 50 zemalja. Izloženo je 2426 ilustracija koje su objavljene u 441 knjizi.

Bibiana iz Bratislave, Galerija Babka iz Kovačice i Memorialni centar „Doktor Janko Bulik" iz  Kovačice, već godinama zajedno predstavljaju Bibianu u Srbiji.

O izložbi Bibiane govorili su Marian Potrok iz Bibiane iz Bratislave i Pavel Babka, direktor galerije Babka iz Kovačice.

Goste i publiku, u svojstvu domaćina, pozdravio je Radovan Vlahović, direktor i osnivač Banatskog kulturnog centra.

Predsednik Opštine Novi Bečej Saša Maksimović, takođe, je pozdravio prisutne.

Dušan Dejanac, publicista iz Kikinde, je govorio o vezama Srba i Slovaka u 18. i 19. veku.

Druga izložba pod nazivom „Nagrade Festivala ilustracije knjige BookILL fest 2012–2017 sadrži ilustracije svih nagrađenih autora u proteklih šest godina postojanja Festivala ilustracije knjige Bookill fest u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma. Na proteklom festivalu izložene su ilustracije oko 150 autora iz 28 država sveta.


Povodom ove izložbe objavljena je dvojezična knjiga Ilustracija govori sve jezike: Nagrade Festivala ilustracije knjige BookILL fest 2012–2017” koju je priredila Senka Vlahović Filipov.

Iveta Galas i Emilija Jana Paleš, učenice Gimnazije „Jan Kolar” u Bačkom Petrovcu, govorile su na slovačkom jeziku pesmu Katarine Mosnak-Bagljaš, pobednice 8. evropskog fejsbuk pesničkog festivala u organizaciji Banatskog kulturnog centra i Novosadskog sajma.

U okviru muzičkog dela programa nastupilo je Građansko društvo „Obzorja na Tisi” iz Novog Bečeja.

Ambasadorka i gosti su nakon programa išli u obilazak dvorca „Karačonji" i muzeja „Kotarka”.