JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Slobodanu Kojiću i Johanu Lavundiju Nagrade „Teodor Pavlović”

Žiri u sastavu dr Mirjana Brković (predsednik), dr Srđan Šljukić i Radovan Vlahović, doneo je jednoglasnu odluku da Nagradа „Teodor Pavlović” za životno delo pripadne vajaru i osnivaču „Tere” Slobodanu Kojiću, a Nagrada „Teodor Pavlović” za najbolju knjigu prevodiocu Johanu Lavundiju za antologiju osam vekova srpske poezije na nemačkom „Od A do Š / Von A bis Z.


Kojić, Lavundi.

Nagrade se dodeljuju u okviru manifestacije Dani Teodora Pavlovića kojorganizujBanatski kulturni centar iz Novog Miloševa u saradnji sa Maticom srpskom iz Novog Sada, pod pokroviteljstvom OpštinNovi Bečej i Mesne zajednice Novo Miloševo. Manifestacija će se održati po osamnaesti put od 29. septembra do 5. oktobra 2017. godine u Novom Sadu i Novom Miloševu. Nagrade će Slobodanu Kojiću i Johanu Lavundiju biti uručene 29. septembra u 15 časova u svečanoj sali Matice srpske u okviru programa otvaranja manifestacije.

Detaljan program manifestacije možete videti ovde:

Iz obrazloženja žirija za Nagradu „Teodor Pavlović” za životno delo
Nagrada „Teodor Pavlović” za životno delo dodeljuje se mr Slobodanu Kojiću, akademskom vajaru, redovnom profesoru likovnih umetnosti na Cetinju, osnivaču i direktoru Centra za likovnu i primenjenu umetnost Tera u Kikindi.
Slobodan Kojić živi i radi u Kikindi gde je 1982. godine pokrenuo simpozijum skulpture u terakoti pod nazivom Tera“ koji je prerastao u značajnu instituciju. Simpozijum ima internacionalni karakter i to je jedini simpozijum skulpture velikog formata u terakoti u svetu. Od osnivanja, Kojić je na čelu simpozijuma i Centra za likovnu i primenjenu umetnost Tera, pod čijim okriljem se simpozijum održava. Do danas je na ovoj jedinstvenoj umetničkoj koloniji učestvovalo više od 260 vajara koji su sačinili preko 1.000 skulptura. Pred otvaranjem je i Muzej Tera u kojem se smeštaju sve te skulpture, što je i direktni povod da se Kojiću, kao osnivaču ovog jedinstvenog muzeja, dodeli nagrada sa imenom Teodora Pavlovića, osnivača prve muzejske zbirke i galerije u Srba.

Slobodan Kojić.
Atelje Centra „Tera“ sa postavkom skulptura u prostoru.
Muzej „Tera“.
  
Iz obrazloženja žirija za Nagradu „Teodor Pavlović” za najbolju knjigu
Nagrada „Teodor Pavlović” za najbolju knjigu 2017. godine dodeljuje se Johanu Lavundiju iz Ulma za dvojezičnu srpsko-nemačku antologiju „Od A do Šosam vekova srpske poezije/Von A bis Z: Acht Jahrhunderte serbischer Poesie”.
Žiri smatra da antologija „Od A do Šosam vekova srpske poezije” nije zanimljiva samo po svojoj obuhvatnosti i čvrstim kriterijumima po kojima je sačinjena, već je to i most koji treba da poveže dva naroda – srpski i nemački. Veze između življa koji je nekad naseljavao Banat i druge delove Vojvodine u više navrata su kidane i ovo je knjiga koja može da baci novo svetlo na književnost, kulturu, ali i istoriju Srba. Time ova knjiga nadrasta druge antologije koje imaju za cilj da vrhunska književna ostvarenja sačuvaju od zaborava, jer se kroz ovako sačinjen izbor čuvaju geopolitički, istorijski i socijalni kontekst u kojima su pojedine pesme nastajale. Zadivljujuća je veličina ovog poduhvata kada se imaju u vidu istorijski i politički odnosi između srpskog i nemačkog naroda. Johan Lavundi pokazuje ogromno znanje, istančan ukus i veliku veštinu prevođenja.

Јohan Lavundi.

Nagrađena knjiga „Od A do Š/Von A bis Z”.

Teodor Pavlović 
(1804-1854), koji je rođen u Karlovu, današnjem Novom Miloševu, bio je obnovitelj i reformator Matice srpske, njen prvi sekretar, urednik „Letopisa” Matice srpske, osnivač Galerije Matice srpske, osnivač prve muzejske zbirke u Srba, novinar i rodonačelnik žurnalistike u Srba, advokat, književnik, prevodilac  jedna od najistaknutijih, a nepravedno zaboravljenih, ličnosti srpskog naroda u prvoj polovini 19. veka, čije je pregalaštvo dalo trajni doprinos srpskoj kulturi.