JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

PESNIČKA REPUBLIKA 2018 – najava

Pesnička republika održaće se po treći put u subotu 1. decembra 2018. godine s početkom u 12 časova u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu. Ovom prilikom biće dodeljena Gramata Pesničke republike Vladanu Radovanoviću, održan pesnički maraton i otvorena dokumentarna izložba Austrijskog kulturnog foruma iz Beograda „Kaliope”.

 


Po sloganom Svet treba da peva, a ne da ratuje, Pesnička republika osnovana je 2016. u Novom Miloševu kao deo projektnih aktivnosti Opštine Novi Bečej – „Grada u fokusu” – uz podršku Ministarstva kulture i informisanje Republike Srbije. Osnivanjem, republika je dobila himnu Banatsko veliko kolo, predsenika, vladu, ambasadore i konzule iz brojnih država, ustav...

U ustavu Pesničke republike, koji je napisao osnivač Radovan Vlahović, između ostalog, stoji da poeziju imaju prava svi da pišu, da ona ne poznaje granice, da državljani Pesničke republike iznova afirmišu ljubav, kreativnost, lepotu i dobrotu, i da će svet će biti mnogo bolje mesto za življenje kad ga povedu, u vremena buduća, pesnici.

Pesnički maraton
Na otvoreni poziv organizatora za učešće na pesničkom maratonu prijavilo pre pedeset  pesnika, državljana Pesničke republike, kao i onih koji to žele da postanu. Svaki učesnik govoriće jednu svoju pesmu na maternjem jeziku. Pesme učesnika maratona biće objavljene u zajedničkom zborniku.

Virtuelni matičar
Svaki učesnik, ali i ljubitelj poezije, koji do sada nije pristupio Pesničkoj republici, može postati njen državljanin i dobiti pasoš i državljanstvo Pesniče republike u Novom Miloševu ili elektornski putem preko virtuelnog matičara Pesničke republike.Više o dobitniku Gramate Pesničke republike Vladanu Radovanoviću:


Više o izložbi „Kaliope – Austrija : Žene u društvu, kulturi i nauci” Austrijskog kulturnog foruma iz Beograda:


Književnu manifestaciju Pesnička republika podržala je Opština Novi Bečej.