JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Ivana Stojić: „Čerga, da sam”

Edicija
POEZIJA

72 str, broš. povez, 21 cm, 2019. god.
ISBN 978-86-6029-431-1

Cena: 500 din
Knjigu možete poručiti pouzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com


Ovo je knjiga postupne zrelosti o tome da se ne može preživeti svoj život niti sa životom izaći na kraj. Pesnički pogled se sve više zariva u tamu stvarnosti da bi se našlo rešenje za stvarnost tame. Lirski subjekt istovremeno antimetabolički i dela i sanja. Sanja delajući, a dela sanjajući. Tako izvorni lirski somnabulizam nenametljivo osporava i po­driva političku obezbojenu bajkovitost savremene stvarnosti u Srbiji u kojoj se jedino još u poeziji može izvesno stanovati i nebezbedno uživati. To je sa­svim u skladu sa romskim naslovnim motivom „čerge”. Čergarski život jeste posebna lirska stvarnost. 

Prof. dr Dobrivoje Stanojević 

I ovlašan uvid u dosadašnje stvaralaštvo ove mlade pesnikinje otkriće nam jednu važnu odliku njenog stvaralaštva – njen lirski subjekat bira i brani marginu kao prostor koga se ne odriče jer je margina rodno mesto njene patnje, ljubavi i inspiracije. Ta margina je njen grad, koji je oboleo od prljave industrije ostavljen da lagano umire; margina je okruženje u kome je lirski subjekat odrastao (opisano u njenoj knjizi priča „Privremeni smeštaj”); margina je i pozicija siročeta koju oslikava posredni dijalog s majkom koja je tragično prerano napustila... 

Miroslav Aleksić 

Ivana je tragalica za srećom i toplinom, a po­naj­više prijateljskom rukom, ne vezuje se, ali poklanja najlepši deo sebe. Putuje, jer je to njen život i veruje da se „Sunce ukaže hrabrima” uvek naposletku. 

Nataša Bundalo Mikić