JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Jovana Nikolić: „Hana i Lea”

Edicija
PRVA KNJIGA

52 str, broš. povez, 21 cm, 2019. god.
ISBN 978-86-6029-448-9

Cena: 1000 din
Knjigu možete poručiti pouzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com


Ova knjiga objavljena je na osnovu konkursa za objavljivanje prvih knjiga mladih autora koji su raspisali Banatski kulturni centar Novo Miloševo i Grad Kikinda za 2019. godinu. Odluku je doneo žiri u sastavu: Marija Tanackov (predsednik), Stanislava Hrnjak i Radovan Vlahović.

U aktuelnoj tematici ženskih prijateljstava, ova proza mlade autorke Jovane Nikolić na ljubak način i gotovo allegro intoniran, pripoveda o jednom sestrinstvu,upletenom u primorski predeo, osenčen burnom svakodnevicom dveju mladih devojaka. Štivo pisano gotovo razgovornim jezikom, ali ne manje književnim, mladalački spontano, na mahove protkano humorom, i neopterećeno, iz poglavlja u poglavlje približava nam svet njihovih razgovora, dilema, uspona i padova, sa konačnim zatvaranjem knjige, kao u kutiju, ili kofer sa natpisom Hana i Lea.

Sofija Živković

Reč je o dve potpuno suprotne prirode, introvertne i ekstrovertne psihološke strukture, koje se na različite načine nadopunjuju i utiču jedna na drugu, spojene slučajnom igrom sudbine i epitetom „najbolje“ prijateljice. Zapravo, autorka pokušava da prikaže isečak u vremenu, jednu od mnogobrojnih uspomena koje karakterišu ovaj odnos. Suptilno se nagoveštava značaj takvog odnosa u razvoju mladog čoveka, analizirajući svakidašnje situacije kojima radnja romana dobija širi kontekst. Tako Hana i Lea postaje roman koji tematizuje i razotkriva večnu temu – mladost.

Vladana Kostić