JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Nikola Čavić: „Životom boema"

48 strana, broš. povez, 13x20 cm

Knjiga Životom boema je i pesnička potraga, stvarna, a na virtuelnu liči, za onim mitskim boemskim nebeskim prostanstvima kojima je prolazio njegov zemljak Miroslav Mika Antić. Međutim, za razliku od Mike, koji je sav bio od krvi i mesa i koji je, pevušeći i mrmljajući i batrgajući se hrapavim flasterima vojvođanskih sokaka, krčio zemaljski i nebeski put svojim pesmama do zvezda, naš Nikola je, prošavši Mikinim poetskim putem i identifikujući se sa njegovim lirskim subjektima, prevladao ta stanja omame i u jednom virtuelnom transu našao se između neba i zemlje držeći oblak u krilu.

Izvod iz recenzije
Radovan Vlahović, urednik


Zbirku bismo uslovno mogli da podelimo u dve celine: prvu, tzv. gradski ciklus i drugu, koja se sastoji od pesama vezanih za pesnikov zavičaj. Razlike između njih su jasno uočljive: kada se pesnik otkloni od kipteće gomile u Gradu, kada se vrati u poznati mu kraj, on peva smirenijim glasom; stvarnost ustupa
mesto sećanju, davnašnjim događajima ili neposrednim tihim nadražajima. U ovim pesmama („Mokrin”, „Sendi”, „Matursko veče”, „Životom boema”) Nikola menja svoju „gradsku” poetiku jednom primerenijom, verističkom poetikom. Njegova lira počinje da peva smirenijim, autentičnim glasom njegovog podneblja; lirski zanos često dolazi do granice naracije, a jezik se umekšava, blag kao ravnica u kom obitava.

Izvod iz recenzije
Viktor Škorić


Sudbina pesnika je da izražavajući krajnosti ljudskog postojanja u grudima nosi nebo ili pakao, ideal Madone i slabost prema telesnom. Mladi Nikola Čavić peva iz srži svoje egzistencije, ili egzistencijalne muke, stremeći ličnoj ispovesti a iskazujući opšte istine i načela bivstva kao takvog. Lična ljubavna patnja i opijenost voljenom osobom (bukvalna i metaforična) neodoljivo podseća na petrarkističku neuzvraćenu ljubav inspirisanu trubadurskom neuslišenom ljubavlju. Ipak, istrgnuta iz konteksta renesanse, ljubav ovog lirskog subjekta teži telesnom ispunjenju i ljubavnom zadovoljstvu i zanosu. U pesničkoj zbirci postoji ceo niz naznaka i eksplicitnih iskaza koji govore u prilog hedonističkoj filozofiji života.

Izvod iz recenzije
Aleksandra Saša Kuprešanin


Čaviceva poezija budi u nama ono što smo mislili da smo izgubili i vraća nas, barem za trenutak, na onaj kolosek koji vodi ka iskonskom obliku nas samih. Ljudsko je, sve je odviše ljudsko u njegovim pesmama. Krhko, a postojano. Hedonizam nije prežderavanje i prezasićenje. Hedonizam je umetnost opstajanja, a Nikola jeste umetnik. Put je dug, a Nikolin start odličan.


Izvod iz recenzije
Nikola Popović