JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Dušan Baštovanov: „Nezavršena priča“

160 strana, broš. povez, 13x20 cm, 2014. god.

Roman „Nezavršena priča“ je sa stanovišta književne forme istorijski roman gde je autor uzeo za glavnog junaka članove jedne porodice i prati njihov život od početka osamnaestog veka, dok su još pripadali šajkaškom bataljonu i vodili ljute bitke sa Turcima, pa sve do početka dvadesetog veka kad se završio Prvi svetski rat i kad je stvorena Kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca.


„Nezavršena priča“ je roman sa merom, počev od toga da ima sasvim dovoljno događanja da čitaoca motiviše da prati radnju, preko dijaloga kojim se autor trudi da oslikava komunikaciju iz vremena od pre dva veka, pa preko onih preko potrebnih deskriptivnih slika gde otkrivamo pravo majstorstvo pripovedanja i poznavanje etnoloških prosedea koji su veoma značajan činilac ovoga romana. Kod opisa bitaka i bojeva, bilo da se oni dešavaju u osamnaestom, ili u devetnaestom, ili početkom dvadesetog veka, dakle, od opisa borbe sabljama, kuburama, ili pak granatama i bojnim otrovima sa početka Prvog svetskog rata, Dušan je jednako narativan i verističan i uza sve dinamičan u pripovedanju tako da čini da se knjiga čita u jednom dahu. Godine koje se navode u knjizi su samo istorijska potka da bi se ispričala priča, da bi se pokazalo kako se kroz epohe i vremena koja su minula život neprestano osvežavao dajući uvek nove i nove članove porodice koji su, kako u romanu, tako verujem i u svom stvarnom životu, sledili svoje životne sudbine. 

Izvod iz recenzije
Radovan Vlahović


Očuvanje istorijskog pamćenja je moralna obaveza svakog naroda. Istovremeno, ono je i imperativna potreba, nužnost da postoji, živo i uvek prisutno u nacionalnoj svesti o vlastitoj prošlosti, kao jezgro i srž njegovog postojanja i prepoznavanja, njegovih najsvetlijih principa i vrednosti. Čitajući knjigu „Nezavršena priča“ Dušana Baštovanova, savršeno su jasni dometi i značaj tog „sećanja“, onog što trajno ostaje zabeleženo u istoriji jednog naroda.

...toplo preporučujem roman Dušana Baštovanova. On  je segment istorije koji nam je nedostajao, neophodan da bismo sagledali i prepoznali sami sebe u vremensko-političkim rastakanjima srpskog naciona severno od Dunava. Rapsodija njegovog kazivanja hipnotiše istinom, ponosom i bolom. Bitka za opstanak, za ideale, za srpsku zemlju, vodi se bez kraja, na život i smrt. Roman „Nezavršena priča“ ispisuje životnu putanju banatske porodice, a njime i istoriju srpskog Banata, štivo koje podstiče na razmišljanje i ispunjava ponosom, knjiga koja  bi trebalo da se nađe u svakoj srpskoj kući. 

Izvod iz recenzije
Mila Mihajlović