JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Aleksandar Obradović: „Snojava”

70 strana, broš. povez, 14x21 cm, 2014. god.
Ilustracija naslovne strane: Luka Joksimović 
Edicija Prva knjiga 

Ova knjiga objavljena je na osnovu Konkursa za objavljivanje prvih knjiga mladih autora do 30 godina sa teritorije Opštine Kikinda i iz dijaspore. Konkurs su raspisali Opština Kikinda i Banatski kulturni centar u 2014. godini.


Snojava je zbirka kratkih priča Aleksandra Obradovića u kojoj se ukrštaju pripovedački elementi bajke, fantastike, horora, mitova i legendi koje savršeno funkcionišu u na­ra­tivnom prosedeu i otvaraju nam čitalačku kavernu čineći da poverujemo da se radi o nekome ko dobro poznaje zanat pri­povedanja i književnog postupka građenja priča.

Fantastika širi mogućnosti glavnih junaka, jer su vreme i prostor koji inače vežu ljudima ruke, dve sile koje omeđavaju naše delovanje, u ovom žanru relativizovane i čovek dobija šansu u večnoj bor­bi dobra i zla. Od prve priče koja nosi naziv Pero, i dečaka kojem otac kupuje čarobnu mastionicu i koja otkriva tajnu i prokletstvo Aleksandra Dime, velikog francuskog pisca, čuvanu nekoliko stotina godina, preko priče Noi, čiji je glavni junak crtač stripova, pa do horor priče Žeđ, susrešćete se sa neobičnim junacima i još volšebnijim dešavanjima koji će čitanje pretvoriti u neobično putovanje, na kom nećete ostati ravnodušni.   

Izvod iz recenzije
Radovan Vlahović


Knjiga Snojava je dvodijelna zbirka kratkih priča u ko­joj je autor postavio dva težišta, pa osam pripovijedaka ba­lansira između bezbrižnih snova i surove jave. Svojim vje­štim pripovijedanjem, Aleksandar upliće te snove i javu u fan­­tastično klupko za koje se čvrsto držimo od početka do kra­ja knjige, ni trenutka ga ne ispuštajući iz ruku. Ono što ka­ra­kteriše ovu knjigu je ujednačen kvalitet svih osam priča, kao i pitko pripovijedanje, sa odmjerenim dijalozima, koji su istovremeno i snažni i uvjerljivi, bez praznina ili suvišnih dijelova. Pored dijaloga, autor je na jednaku mjeru odvagao i opise, ne zadržavajući se puno na eksterijerima i enterijerima, već kako kratka priča iziskuje, na ljudskim emocijama, pa se sa svakim likom do kraja saživljavamo. Jezik kojim Aleksandar piše je lijep i prirodan, raskošnog izraza, neiskvaren tuđicama i rogobatnim konstrukcijama.

Izvod iz recenzije
                      Ninoslav Mitrović