JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Milan Micić: „Srpsko dobrovoljačko pitanje u Velikom ratu (1914-1918)”

Banatski kulturni centar, Izdavaštvo RTS-a, 2014.
260 strana, tvrdi povez, 14x21 cm
Cena: 990 din
Knjigu možete poručiti pouzećem na mejl: 
banatskikulturnicentar@gmail.com

Knjiga predstavlja sublimiranu istoriju srpskog dobrovoljačkog pokreta u Prvom svetskom ratu prilagođenu ne samo potrebama stručne javnosti, već i šire čitalačke publike. Kolega dr Milan Micić je stručnoj javnosti poznat kao pouzdan, precizan i temeljan istraživač širokog kruga pitanja vezanih za istoriju dobrovoljačkog pokreta, društvenog značaja ratnih dobrovoljaca u jugoslovenskoj kraljevini i posebno problematike njihovog naseljavanja na prostoru Banata po završetku Prvog svetskog rata...
Opšte uzevši, autorovim pristupom samoj temi, načinom istraživanja i sagledavanja složene problematike dobrovoljačkog pokreta u Prvom svetskom ratu, preciznim jezikom i dopadljivim stilom, kolega Micić je više nego uspešno u totalitetu prikazao i pokazao kako je izgledalo dobrovoljačko pitanje u Velikom ratu i koliki je doprinos ratnih dobrovoljaca trijumfu Srpske vojske u do tada najvećem oružanom sukobu u ljudskoj istoriji.

dr Aleksandar Životić


Rukopis je celovita studija srpskog dobrovoljačkog pokreta u Prvom svetskom ratu čiji je istorijat do sada pretežno bio predmet bavljenja entuzijasta. Takođe, ova studija je prevazišla regionalnu i tematsku rascepkanost koja je do sada bila karakteristična za istorijat dobrovoljačkog pokreta. Naučnom interpretacijom činjenica autor se uzdigao iznad svečarskog i panagiričnog tona kojim su pojedini radovi na ovu temu bili obojeni. On je predstavio događaje koji prikazuju uspone i padove u razvoju dobrovoljačkog pokreta tokom rata, razlike u motivima i očekivanjima kako samih dobrovoljaca tako i srpskog vojnog i političkog vrha, Jugoslovenskog odbora ali i srpskih ratnih saveznika. Predstavljene su promene u zvaničnoj politici srpske vlade prema dobrovoljačkom pokretu koji je viđen ne samo kao resurs za popunu srpskih gubitaka već i kao važno političko oruđe u procesu ujedinjenja.

dr Dmitar Tasić