JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Susret ilustracija sa Bijenala u Bratislavi i BookILL Fest-a u Novom Sadu

Otvorene dve izložbe i dodeljene Nagrade na Salonu knjige
4. Festival ilustracije knjige BookILL Fest, održan 20. aprila 2015. godine na Salonu knjige Novosadskog sajma, protekao je u znaku susreta ilustracija sa Bijenala u Bratislavi i ilustracija sa BookILL Fest-a u Novom Sadu. Otvorena je izložba BookILL Fest-a i dodeljene su nagrade, a gostujuću izložbu „Ilustracije nagrađene na Bijenalu ilustracije u Bratislavi” otvorio je Njegova Ekselencija dr Jan Varšo, ambasador Republike Slovačke u Srbiji.

Festival ilustracije knjige BookILL Fest organizuju Banatski kulturni centar (BKC) i Novosadski sajam. Gostujuća izložba Ilustracije nagrađene na Bijenalu ilustracije u Bratislavi” realizovana je u saradnji sa Međunarodnom ustanovom kulture za decu Bibiana iz Bratislave i Galerijom Fondacije Babka iz Kovačice.

U okviru programa Festivala, pozdravnu reč uputili su domaćini mr Slobodan Cvetković, direktor Novosadskog sajma i Radovan Vlahović, direktora BKC-a. Dr Jan Vašo, ambasador Slovačke republike u Srbiji, otvorio je gostujuću izložbu Ilustracije nagrađene na Bijenalu ilustracije u Bratislavi”. Peter Tvrdon, direktor Međunarode ustanove kulture za decu Bibiana iz Bratislave koja je organizator Bijenala ilustracije u Bratislavi. Govorio je i Pavel Babka, direktor Galerije Fondacije Babka iz Kovačice. O Festivalu je govorila Senka Vlahović Filipov, osnivač i direktor BookILL Fest-a, dok je izložbu BookILL Fest-a otvorio prof. Doru Bosiok, osnivač prvog studijskog programa ilustracije u Srbiji na VTŠ u Novom Sadu. Nagrade BookILL Fest-a uručila je mr Sibila Petenji Arbutina, potpredsednica žirija.

Izložba Ilustracije nagrađene na Bijenalu ilustracije u Bratislavi”
Bijenale ilustracije u Bratislavi (BIB) je najznačajniji događaj u svetu iz oblasti vizuelne umetnosti i ilustracije za decu sa pedesetogodišnjom tradicijom. Najbolji autori iz sveta ilustracije sastaju se svake druge godine u Bratislavi. Na izložbi na Novosadskom sajmu predstavljeni su radovi iz brojnih zemalja sveta koji su nagrađivani na BiB-u. Predstavljanjem ovog svetskog bogatstva u oblasti ilustracije u okviru Festivala ilustracije knjige BookILL Fest, omogućuje se domaćim ilustratorima da se bolje upoznaju sa vrhunskom ilustracijom u svetu.

Izložba BookILL Fest-a
Na internet konkurs BookILL Fest-a, pristiglo oko 700 ilustracija. Žiri u sastavu Slobodan Ivkov (predsednik), mr Sibila Petenji Arbutina i Senka Vlahović Filipov selektovao je oko 150 radova od 97 autora autora iz zemlje i inostranstva za izložbu. Žiri je dodelio četiri ravnopravne Nagrade u četiri kategorije: za najbolje ilustracije pesničkih i proznih knjiga, knjiga za decu i za foto-ilustracije knjiga. Žiri je doneo odluku da dodeli i posebna Priznanja.

Obe izložbe biće dostupne posetiocima tokom trajanja Salona knjige do 25. aprila na Novosadskom sajmu.


4. Festival ilustracije knjige BookILL Fest pomogao je Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje.

Odluku žirija o Nagradama i Priznanjima BookILL Fest-a možete videti ovde:
http://banatskikulturnicentar.blogspot.com/2015/04/odluka-zirija-o-nagradama-i-priznanjima.html

  
 MSlobodan Cvetković, direktor Novosadskog sajma.

 Radovan Vlahović, direktora BKC-a.

 Dr Jan Vašo, ambasador Slovačke republike u Srbiji.

 Peter Tvrdon (desno), direktor Međunarodustanove kulture za decu Bibiana Pavel Babka (levo), direktor Galerije Fondacije Babka iz Kovačice.


Senka Vlahović Filipov, osnivač i direktor BookILL Fest-a.

 Prof. Doru Bosiok.

Senka Vlahović Filipov (levo) i Sibila Petenji Arbutina (desno) uručuju Nagradu Dušanu Pavliću.

 Uručenje Nagrade Mileni Kaluđerović Tonić.

 Uručenje Nagrade Vladimiru Bursaću.

 Uručenje Nagrade Milani Videnov.

  Uručenje Priznanja Jakši Vlahoviću.

 Uručenje Priznanja Miroslavi Raković.

 Uručenje Priznanja Marini Blašković.

   Uručenje Priznanja Maji Jovanović Majolinici.

Uručenje Priznanja Oliveri Popović Jovanović.

 Uručenje Priznanja Nikoli Radosavljeviću.

 Uručenje Priznanja Dorotei Santo.

Razgledanje izložbi.

Razgledanje izložbi.

Više fotografija možete videti ovde: