JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Jelena Blanuša – dobitnica 55. Brankove nagrade

 

Jelena Blanuša, autorka Banatskog kulturnog centra, dobitnica je ovogodišnje Brankove nagrade, koju tradicionalno dodeljuje Društvo književnika Vojvodine, za knjigu pesama „Pseudoton”.

Nagrada se dodeljuje za najbolju prvu knjigu pesama na srpskom jeziku mladog autora do 29 godina.

Odluku je doneo žiri u sastavu: Vladimir Gvozden, Stevan Bradić i Dragana V. Todoreskov (predsednik). U obrazloženju žirija, između ostalog, stoji: „Već same kovanice u nazivima ciklusa (Egzistacije, Dijalekcije, Revoluzije i Mortatorijumi) odaju autorkinu intenciju ka dualizmu i igrivosti, što dolazi do izražaja i u naslovima pesama: kako nas i priprema u Upozorenju, svojevrsnom „uputstvu“ za čitanje onoga što, prema njenim rečima, nije poezija, većina pesama ima dva naslova, koji pesme uokviruju”.

Nagrada, koja se sastoji od diplome i novčanog iznosa, biće uručena Blanuši 25. avgusta u Sremskim Karlovcima u sali Magistrata.

Knjiga poezije „Pseudoton” Jelene Blanuše objavljena je 2014. godine u izdanju Banatskog kulturnog centra, kao nagrada na Konkursu za rukopise prvih knjiga mladih autora koji raspisuju Banatski kulturni centar i Opština Kikinda.

Za knjigu „Pseudoton“ Jelena Blanuša je već nagrađena priznanjem „Aladin Lukač” za 2014. godinu za najbolje ostvarenje pesnika do 28 godina na području Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske.

Jelena Blanuša rođena je 1987. godine u Kikindi. Studentkinja je doktorskih studija Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Dobitnica je druge nagrade „Stevan Sremac” za ciklus pesama na konkursu „Bal u Elemiru – Sremčevi dani“ 2014. godine.

Kao članica i predstavnik pesničke grupe „Poeziranje”, pobednica je i Evropskog Fejsbuk pesničkog festivala, čiji je, nakon toga, postala član prvostepenog žirija.

Živi u Banatskom Velikom Selu (Opština Kikinda). 

Više o knjizi „Pseudoton” iz pera recenzenta Bojana Samsona: