JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Senka Vlahović: „Video-ilustracija knjige: novi pogled na ilustraciju i kreiranje imidža knjige u javnosti”

Edicija ILUSTRACIJA
170 strana, broš. povez, 17x24cm, + DVD, 2015.god.
Saizdavač: Akademija umetnosti u Beogradu
Urednik: prof. dr Dejana Prnjat
Recenzenti: Jugoslav Vlahović i Slobodan Ivkov

NAGRADA ULUPUDS-A ZA NAJBOLJU KNJIGU U KATEGORIJI TEORIJE VIZUELNE KOMUNIKACIJE
NA 60. MEĐUNARODNOM BEOGRADSKOM SAJMU KNJIGA.

Cena: 900 din
Knjigu možete poručiti pouzećem na mejl:
banatskikulturnicentar@gmail.com


Ovaj originalni rad mlade autorke privlači pažnju i sadržajem i formom. Sastoji se od video-ilustracije knjige poezije autorkinog oca, poznatog književnika Radovana Vlahovića, i pisanog dela koji, pored uvoda i zaključnih razmatranja, sadrži tri poglavlja. U prvom Vlahović Filipov upoznaje čitaoce sa istorijom i formama ilustracije književnog dela, u drugom je precizno dat tok realizacije umetničkog projekta, a u trećem iscrpno predstavljeni rezultati njenih istraživanja. 
Senka Vlahović Filipov, koja se i ranije uspešno bavila ilu­stra­cijom knjige, ovog puta se posvećuje predstavljanju knjige video-ilu­stracijom, temi o kojoj ni kod nas ni u svetu nije puno pisano, što ovu monografiju čini još značajnijom.

Prof. dr Dejana Prnjat

Posle njene prve stručne knjige O ilustrovanju knjiga poezije, koja je imala izvanredan prijem u javnosti, ova umetnica i teoretičarka je dve godine kasnije predstavila i svoj naredni, još obimniji rukopis.
No, ako smo s puno opravdanih razloga od ove ilustratorke, ko­ja odli­­čno poznaje praksu i teoriju, ne samo domaću, i očekivali u bu­dućnosti naredno delo, jer su teme i aspekti koji dotiču ilustraciju i sa kojima se ona svakodnevno sreće mnogobrojni, i kod nas, kako se vidi, gotovo potpuno neobrađeni ‒ dogodio se vanserijski preskok. S jedne strane, to delo smo do­bili nesvakidašnje brzo posle prvog, čak i pre nego što su se slegli njegovi medijski odjeci, ali, s druge strane, i tema je sada mnogo radikalnija.
Zbog inovacije u pristupu promišljanju ilustracije i zbog ori­gi­na­lnog razrađivanja njenog diskursa, ovo teorijsko delo bezrezervno pre­poručujem za objavljivanje i, time, predočavanje sudu javnosti.  

Slobodan Ivkov
istoričar umetnosti i kritičar