JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Pesnički miting u Novom Sadu

Pesnički miting je svojevrsni pesnički performans na kojem su pesnici Novosađanima poklanjali letke sa poezijom i govorili svoje stihove na Trgu slobode ispred Gradske kuće u Novom Sadu 11. aprila. Ova akcija i kulturni događaj je ujedno i poziv ljubiteljima knjige za dolazak na Salon knjige Novosadskog sajma koji se održava od 12. do 18. aprila 2016.

Pesnički miting organizovali su Banatski kulturni centar i Novosadski sajam, uz podršku Gradske uprave za kulturu grada Novog Sada.

Akcija je podrzumevala:
- deljenje letaka sa poezijom
- živu pesničku reč
- muzički program
- lepljenje poezije na oglasnim mestima

Učesnici Pesničkog mitinga i volonteri su prolaznicima poklanjati letke sa pesmama koje su ušle u uži izbor konkursa 5. i 6. Evropskog Fejsbuk pesničkog festivala koji se tradicionalno održava na Salonu knjige u organizaciji BKC-a i Novosadskog sajma. Evropski Fejsbuk pesnički festival okuplja pesnike koji svoje stvaralaštvo predstavljaju na Fejsbuku, i svake godine, na konkurs Festivala prijavi se oko 500 pesnika iz 20-ak država Evrope i sveta.

Stihove su govorili brojni pesnici: učesnici dosadašnjih Festivala, redakcija i saradnici časopisa za književnost i umetnost mladih REZ, mladi autori i autori Banatskog kulturnog centra i autori Književne omladine Srbije.

U okviru muzičkog dela programa nastupili su: Teodora i prijatelji iz Kikinde i Aljoša Boruš iz Novog Sada.

Volonteri su pesme lepili na oglasnim mestima i kačili na kanape između kandelabara i na sličnim zgodnim mestima i time prolaznicima dali mogućnost da čitaju stihove u centru Novog Sada.

Više fotografija možete videti ovde: