JNA 35, 23273 Novo Miloševo, Srbija, 00381(0)69/783-155, 00381(0)63/644-369, banatskikulturnicentar@gmail.com

Svet treba da peva, a ne da ratuje! Pesnička republika 26. i 27. novembra

Banatski kulturni centar organizuje manifestaciju Pesnička republika 26. i 27. novembra 2016. u Novom Miloševu, nadovezujući se na Evropski fejsbuk pesnički festival koji se održava na Salonu knjige u Novom Sadu.


Koncept
Pesnička republika je simbol, ali i naziv kulturne manifestacije.
Naziv je potekao iz jednog od obrazloženja predsednika žirija Evropskog fejsbuk pesničkog festivala Simona Grabovca koji je Pesničkom republikom imenovao stvaraoce okupljene oko ovog Festivala. To su su uglavnom pesnici iz zemalja bivše Jugoslavije, koji žive ne samo u matičnim državama, nego i brojnim državama sveta.
Svake godine na Fejsbuk festivalu, u stvarnom i virtualnom svetu, učestvuje oko 500 pesnika iz 20-ak država. Sada ih Banatski kulturni centar na novi način povezuje u Pesničku republiku, u kojoj poezija predstavlja prostor međusobne tolerancije i kreativne saradnje.

Struktura
Pesnička republika je simbolička država svih pesnika, iz svih država i na svim jezicima koji dođu i čitaju svoje pesme u Banatskom kulturnom centru.
Pesničku republiku čine pesnici koji, po pozivu organizatora, dođu da učestvuju i govore svoje stihove na manifestaciji, čime postaju državljani Pesničke republike. U Pesničku republiku su dobro došli i oni koji se sami preporuče i izraze želju da postanu državljani, kao i ljubitelji, čitaoci i afirmatori poezije.
Pesnička republika će simbolično imati sve atribute pesničke države (ustav, himnu, predsednika, vladu, ambasadore, počasne konzule za pojedine regije, gradove, mesta...) koja ljudima treba da ukaže da poezija ima sveljudski i svenarodni karakter.
Pesnička republika svojim osnivanjem osnažuje, podržava i afirmiše  ideju decentralizacije i demetropolizacije kulturnih zbivanja.

Ustav Pesničke republike
  1. Poezija je lični umetnički čin. Svet treba da peva, a ne da ratuje.
  2. Poezija nije i ne sme biti u službi ni jedne ideologije ili politike.
  3. Poeziju imaju prava svi da pišu i na nju niko ne sme da ima posebno pravo.
  4. Poezija ne poznaje granice, jezike, države i ograničenja u iskazivanju sebe same.
  5. Svi koji pišu, koji vole i koji čitaju poeziju imaju pravo da budu državljani Pesničke republike.
  6. Ambasadori, vlada, predsednik i državljani Pesničke republike imaju zadatak da svugde i na svakom mestu afirmišu poeziju i pesničke tradicije, kako one koje su bile u minulim vremenima tako i u vremenima budućim, bez obzira na poetičke grupacije koje se bore za afirmaciju vlastitih poetičkih ideja.
  7. Državljani Pesničke republike iznova afirmišu ljubav, kretivnost, lepotu i dobrotu.
  8. Pesnička republika je nezavisna od svih država, vlada, i niko nema prava da je ukine, jer je ona ideja koja hiljadama godina živi u pesničkim delima i hiljadama godina će živeti, a mi je danas samo objavljujemo svetu i simbolično je formalizujemo.
  9. Svet će biti mnogo bolje mesto za življenje kad ga povedu, u vremena buduća, pesnici.
  10. Poezija je sveukupna večnost, a u njoj svi imaju prava da učestvuju.
(Ustav napisao Radovan Vlahović)

Kad, gde
Pesnička republika će se održati 26. i 27. novembra 2016. u novim prostorijama Banatskog kulturnog centra u Novom Miloševu (ulica JNA 35). Program oba dana počinje u 12 časova.

Program
Program manifestacije se sastaji od nastupa oko 100 pesnika iz više država koji će pročitati po jednu svoju pesmu na maternjem jeziku u dva dana manifestacije.

Svakom pesniku pasoš, video-klip, zbornik
Pesnička republika će izdavati pasoše svakom pesniku koji dođe i nastupi u Novom Miloševu.
Nastup pesnika i čitanje će biti profesionalno snimljeni, montirani i objavljeni na Jutjubu, po jedan video-klip za svakog pesnika.
Ista pesma će biti štampana u posebnom zborniku pod nazivom Pesnička republika koji će biti besplatno deljen autorima na 8. Evropskom fejsbuk pesničkom festivalu u Novom Sadu u okviru Salona knjige.

Podrška
Pesnička republika u organizaciji Banatskog kulturnog centra je deo projektnih aktivnosti Opštine Novi Bečej – „Grada u fokusu” – na osnovu odluke Ministarstva kulture i informisanje Republike Srbije.